Отиди на
Форум "Наука"

Маратонско четене на Библията започва на 23 април в София.


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От 23 април в Богословския факултет на Софийския университет започва непрекъснато четене на Свещеното Писание.

То ще продължи до навечерието на празника на българската просвета и култура 24 май.

Инициативата е по повод предстоящия маратон на четенето, с който ще се отбележи Международният ден на книгата и авторското право - 23 април. Организатори са преподавателите по библеистика и библиотеката при Богословския факултет. В инициативата се включиха и църковните медии като „Църковен вестник”, радио „Сион” и „Двери”. ( http://www.dveri.bg/ ) .

Непрекъснатото четене на Библията ще започва всяка сутрин от 23 април до 23 май след утринното богослужение в академичния параклис и ще завършва преди началото на вечернята.

Маратонът ще се провежда в сградата на богословския факултет на площад "Св. Неделя" на етажа на параклиса.

Четците ще се сменят на всеки половин час.

По идея на декана доцент Емил Трайчев (и ако има достатъчно желаещи четци) четенето на Свещеното Писание би могло да продължи и през цялата нощ срещу 24 май.

Организаторите приканват желаещите да се включат като четци да оставят трите си имена и телефон за контакти в библиотеката на факултета. Досега са се записали около 20 доброволци.

Продължава записването на желаещи да се включат в маратонското четене. Четци могат да бъдат всички, които имат желание да помогнат Свещеното Писание да звучи без прекъсване поне един месец в сградата на Богословския факултет.

Инициаторите специално отбелязват, че маратонското четене на Библията не е само за богослови, както и Свещеното Писание не само за специалисти. То е за всички.

Записването става в библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет.

Според библиотекарите, желаещите засега са малко, но това вероятно се дължи на факта, че инициативата все още не е разгласена достатъчно.

Всеки един от четците, които се включат в маратонското четене на Свещеното Писание, ще получат в дар по един екземпляр на Новия Завет (на издателство „Слънце", 2004 г.).

През 2006 г. от 17 до 23 април за пръв път се проведе маратон на четенето като част от националната кампания "Четяща България".

Международният ден на книгата се отбелязва от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.

23 април е традиционен празник на културата в Португалия. Именно оттам дошло предложението книгата да се чества в деня, когато светът почита и двама от най-големите си писатели - Уилям Шекспир (роден и починал на тази дата, съответно през 1564 и 1616 г.) и Мигел де Сервантес (починал на 23 април 1616 г.).

На същата дата, но в различни години, са родени или починали и други изтъкнати писатели като Морис Дрюон и Владимир Набоков, обясняват от ЮНЕСКО.

Според друга версия, идеята за честването идвала от Каталония, където на този ден подарявали по една роза за всяка продадена книга.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...