Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Иманяри ограбват неизвестен досега хански дворец от IX в. край Шумен

Край шуменското село Кабюк са намерени уникални останки от неизвестен досега хански дворец. Находките обаче са открити първо от иманярите, съобщава bTV.

Тепърва археолози ще разгадават загадките, които се крият на това място. Те обаче предупреждават, че иманярските набези няма да спрат и искат засилена охрана на разкопките.

При дълбока оран преди седмица работници от конезавода в Кабюк случайно попадат на голям каменен къс. Върху лицевата му страна се виждат ясно знаци от езическият и християнският период и историците го датират от IX век.

Проф. Рашо Рашев, Археологически институт БАН: "С такива големи каменни блокове се строят представителни постройки, това може да бъде някакъв езически храм след това преустроен в църква, може да бъде построена църква построена след покръстването, където бихме могли да очакваме най-после гроб на някой от хановете."

Иманярите вече са направили над 20 изкопа, а тунелите им достигат 6-7 м дълбочина. За да не се съсипе окончателно прабългарският градеж, Шуменският музей отпуска средства за спешени археологически проучвания.

От Районно управление по горите ще разрешат да бъдат изсечени дърветата в местността, които пречат на археолозите. От полицията пък обещаха да охраняват мястото.

http://news.ibox.bg/news/id_746521633

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid...=1&eid=1051 - има и снимки

http://forum.boinaslava.net/showthread.php...3360#post183360

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В петък даже пресслужбата на Министерството на земеделието и горите ( :w00t: ) реагира по случая; ето го техния текст:

"По време на селскостопански дейности в землището на Държавно предприятие „Кабиюк” към МЗГ (предприятието е за съхранение на генетичен ресурс на автохтонни породи животни) е открит каменен блок, който е археологична находка. Това е потвърдено от екип на проф. Рашо Рашев от Националния археологически институт с музей при БАН-филиал гр. Шумен, след подаден сигнал от изпълнителния директор на Държавно предприятие „Кабиюк”. Каменният блок произхожда от голям архитектурен комплекс, останките от който сега попадат в обработваемата земя и в бъдеще ще бъдат обект на проучване. В близост до мястото има лесозащитен пояс, където са открити следи от масивна сграда от времето на Първото българско царство. Откритата сграда се намира в рамките на второто по големина землено укрепление след това в Плиска. Открити са следи и от път, свързващ земленото укрепление в райони на Кабиюк с този в Плиска."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да се надяваме, че това няма да е поредния "хански" кьорфишек, а ноистана ще се намери нещо ново и интересно. Няма да са излишни да речем някой друг надпис, графит ....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...