Отиди на
Форум "Наука"

Георгьовден - празник на Българската армия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Днес е големият християнски празник Гергьовден. Християнският Великомъченик св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305).

Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.

Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.

Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър Батемберг. По-рано, в същия месец е учреден и военният орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на МС. В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството.

Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

6.jpg

Чудотворната икона на св. Георги в Зографския манастир.

Поздравявам ви със светлия християнски праздик Гергьовден. Специални поздрави на всички именици и именички. Поздрави по случай имения ден на държавния глава на България Георги Първанов.

ZografouMonastery5.jpg

Зографските монаси показват на Георги Първанов служебника на патр. Евтимий

Да е честит професионалния празник на благочестивото българско воинство

20050707-SamuiSkilica.jpg

Да е честит патронния празник на храмовете и манастирите носещи името на "Св. Георги" - на тяхното монашеско братство, храмово духовенство и енориаши.

ZografouMonastery6.jpg

Днешния ден е патронен празник на българския манастир на Атон, известен като Зографски. В този манастир са били монаси бъдещите български патриарси Теодосий ІІ и Евтимий, а през ХVІІІв. там е завършил живота си последния архиепископ на Охрид и цяла България Арсений. Освен християнските реликви, в манастира се пазят и ценни документи за българската история - евангелията на цар Георги ІІ и на патр. Теодосий ІІ, служебника на патр. Евтимий, част от синодалните актове на българската охридска архиепископия, Зографската грамота на цар Иван Александър, сводния Зографски хрисувул, Паисиевата и Зографската истории...

4.jpg

Цар Иван Асен ІІ изобразен като ктитор на Зографския манастир в главната църсва. Фреска от 1817г.

Днешния ден е храмов празник и на една от най-старите запазили се български черкви - ротондата "Св. Георги" в София.

6.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...