Отиди на
Форум "Наука"

9 май - ден на Победата или на Европа?


9 май - ден на победата или на Европа  

9 потребители са гласували

  1. 1. 9 май ден на победата или ден на Европа

    • Ден на победата
      2
    • Ден на Европа
      1
    • И двете
      2
    • Ден на Победата за комунистите, за България не е никакъв Ден на победата
      1
    • Не е никакъв празник
      2
    • Не мога да преценя
      1
  2. 2. По-добре ли щеше да е да няма Ден на победата

    • Не, щяхме да сме под фашистко робство
      0
    • Не (други причини)
      4
    • Да, щяхме да задържим Македония и Беломорска Тракия
      2
    • Да (други причини)
      1
    • Не мога да преценя
      2
  3. 3. По-добре ли щеше да е без Ден на Европа

    • Да, от този ЕС никой не е доволен
      2
    • Да (други причини)
      1
    • Не, без общ европейски пазар трудно ще се конкурираме с Русия, САЩ и Китай
      1
    • Не (други причини)
      2
    • Не мога да преценя
      3


Recommended Posts

  • Потребители

Пуснах анкета как се оценят двата празника. Разбира се въпросът не е дали е хубаво да има празници. Защото както е рекъл Батето - и да паднем, и да бием, пак ще се напием.

Става дума за символиката на празника.

По принцип е хубаво да има Ден на победите. Стига победите да са наши. Хубаво е, когато е победен един режим. Стига обаче благодарение на тази победа на нас да не ни е натресен друг подобен режим. Денят на победата е датата, на която фашистка Германия капитулира. Победа над фашизма - да, хубаво. Но България се оказва от губещите в тази война. И отново е пропилян шанса да си върне Македония и Беломорска Тракия. Българското население в тези земи след "победата над злите сили" е било подложено на същите репресии, които са ползвали и въпросните "зли сили". Победата над злото, не е донесла справедлив мир, а ново зло за победените.

Денят на Европа - празник, който би трябвало да обединява европийските народи. Но това е празник, който повече се свързва с тяхното ново разделяне - този път на такива в ЕС и такива извън него. Вторите се чувстват пренебрегнати и обидени, че са извън него. Първите пък им се струва, че очакванията им са излъгани и се чудят дали не са били по-добре, когато ЕС го е нямало.

Два празника и твърде много за размисъл дали има какво да се празнува. Поне в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според теб това ли е била тяхната цел и колко дълго (ако въобще реално) биха оставили нещата така? Подчинен съюзник никога не е оферта ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От една страна у било хубаво, че държим Македония и Одринска Тракия. Ако Хитлер беше победил СССР даже можеше да има опция да България с герм. помощ да нападне и Турция и да вземе нещо от там. Но Хитлер не се отличава с лоялност. Със Сталин си поделят Полша, правят си братски парад на новата обща граница и после напада СССР. Не че Сталин е бил лоялен - България си запазва дипл. отношения със СССР дори когато германците обсаждат Москва. Но щом съв. войски стигат до Дунава, Сталин обявява война на България. Та с такива съюзници май много не се просперира.

А Деня на Европа. От една страна обширния пазар дава добра среда за развитието на икономиката - няма мита, граници, различни валути.... Повечето държави могат да правят общи програми и лесно да се конкурират със САЩ, Русия и Китай. Напр. космически проучвания, икономически войни...

От друга страна по-малките държави се управляват по-лесно отвътре, макар да са по-зависими отвън. Също така властта се отдалечава от населението и се съсредоточава в ръцете на бюрократите, които за ЕС вече си имат и специално название - еврократи. Дори и в съществуващите държави има търкания между по-богатите и по-бедните райони. Типичен пример и Италия с развития промишлен север и бедния юг. Въпреки че ЕС има специална политика за регионите, подобни проблеми и то с по-голяма яснота неизбежно ще се появят и след държавите в съюзи.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това че Хитлер си гони неговите интереси е характерно от следните събития. Първоначално на Югославия е даван Солун и Кавала, Димотишката префектура е била подготвяна като "личен подарък" за Турция. Прочее сега ми хрумва че Хитлер е обвиняван във всякакви злодеяния, включително че иска да направи славяните роби. Но тогава се питаме какво правят Хърватско и Словакия сред неговите съюзници, да не забравяме че тогава и България е възприемана като славянска страна. Както казах Югославия е била неговия галеник.

Прочее май и за евреите цифрите ще се окажат надути. Четох че по официални данни евреите в Европа преди войната са били около 5 милиона. Така че става невъзможно да са избити 6 милиона от тях. Изобщо когато става въпрос за жертвите през ВСВ тия милиони ги нямат за нищо. Първо СССР загубил 13 милиона, после 20, сега 27...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е сигурно най-интересната анкета, на която съм попадал в Интернет.

Набързо няколко думи по досегашните коментари:

1. Звучи ми несериозно да седнем да обсъждаме много ли са или малко "петнайсе или двайсе" милиона жертви дадени от "еди-кого си" - при всички случаи ВСВ е най-голямата трагедия в историята на човечеството (и дано завинаги да си остане такава) и не може нейният край (е, всички знаем че формалният й край е 02.09.1945, но, ясно е за какво става дума в случая) да не бъде празник;

2. Доколкото знам, на германските карти от онова време, предадените ни територии от Югославия и Гърция фигурират като "територии под българско управление", а не като принадлежащи на държавата България;

3. Европейският съюз си е един Съветски съюз под прикритие - като се вгледа внимателно човек - ами че това си е една социалистическа империя! - отговаря на всички възможни критерии, както за социализъм, така и за империя.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

:)) E, чак съветски съюз не е :)))) Най-малкото може да го критикуваме свободно, което не може да се каже за съветския съюз, както и по интернет, което също не може да се каже за съветския съюз, където пишещите машини бяха под регистрационен режим, все едно са пищови:)))))))

Но че има ЕС трески за дялане, има... точно от гл.т. на повечето му бюрокрация и социализъм.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...