Отиди на
Форум "Наука"

НДСВ стана Национално движение за стабилност и възход


Recommended Posts

  • Администратор

НДСВ стана Национално движение за стабилност и възход

Зам.-председателят на НДСВ Соломон Паси и депутатът Атанас Щерев призоваха партията да напусне тройната коaлиция

03.06.2007

ph_simeon-m.jpg

Абревиатурата НДСВ вече ще означава Национално движение за стабилност и възход, решиха делегатите на Третия конгрес на партията.

Имаше и предложение името да бъде сменено НДСВ-ЕЛА, като НДСВ да не бъде натоварвано със специално значение, а ЕЛА да означава Европейски либерален алианс.

На конгреса Симеон Сакскобургготски беше преизбран единодушно на лидерски пост, а политическия съвет влязоха Антон Станков, Андрей Баташов, Деница Димитрова, Илия Лингорски, Калоян Дамянов, Марина Дикова, Миглена Русенова, Огнян Герджиков, Олимпи Кътев, Нина Чилова, Румяна Денева и Тодор Върбанов.

На форума бяха приети и промени в устава на партията.

Основен инструмент за издигане на кандидатури ще бъдат първичните избори, в които ще могат да участват не само партийни членове, но и симпатизантите на движението чрез формирани от тях местни структури.

Общинските събрания сами ще избират своето ръководство, което променя досегашната практика. Максимално се улеснява процедурата по приемане на нови членове и това вече ще става изцяло по места без да бъде необходимо одобрение от политическия съвет на партията.

Конгреси ще се свикват на не по-рядко от две години, като това ще се обвързва с политическия и избирателен цикъл в страната, а между конгресите, ако има напуснали членове на политическия съвет, той ще може да се попълва от националния съвет до една трета от общия му състав.

В политическия съвет няма да членуват министри и заместник-министри. Членовете му ще се избират с мандат до следващия редовен конгрес и ще могат да бъдат предсрочно отзовавани.

НДСВ трябва да възстанови характера си на широко обществено движение, да привлече по-голям кръг личности и граждански структури, каза Сакскобургготски в отчетния доклад пред Третия извънреден конгрес на партията.

"Трябва да бъде направен анализ за причините за отлива на поддръжници на НДСВ и да бъдат предприети мерки за повторното им привличане.

За да бъде постигнато всичко това е необходимо да бъде свършена сериозна вътрешно-партийна работа, свързана с укрепване на структурите по места, да бъдат привлечени нови членове, както и да се разширят начините за участие в партийния живот на симпатизантите.

С това ще постигнем отваряне на партията към обществото, което в по-голяма част осъзнава постигнатото от НДСВ през последните години, каза лидерът на партията.

НДСВ беше и остава гарант за модерното развитие на страната и във времето до края на мандата стриктно ще следи за правене на една отговорна политика на възможностите, съобразена с реалността и произтичаща от икономическата стабилност, допълни той.

Нужно е също така да бъде активизиран вътрешнопартийния диалог, каза Сакскобургготски и добави, че за пореден път ще обърне внимание върху "междуличностните отношения, даже направо ще ги нарека интриги", които пречат на нормалната работа в партията.

"Ще бъда безкомпромисен за доброто поведение занапред. Ние трябва да работим всички заедно, а не да подкрепяме едни или други заради лични интереси", категоричен беше той

"НДСВ се яви като едно ново явление в българския политически живот и промени статуквото.

Ето защо още с появата си партията понася много удари и може би на това се дължи практиката да ни се преписват всевъзможни пороци, затова смятам, че задачата на всички е постоянно да се разяснява на хората политиката на НДСВ, за да няма място за инсинуации, намеци и слухове", отбеляза Сакскобурготски.

По отношение на ролята на НДСВ в управляващата коалиция лидерът й заяви, че партията е центристка, което я натоварва с отговорност да бъде носител на нова коалиционна култура.

"За нас вратата на политическото сътрудничество е отворена и вляво и вдясно в зависимост от дългосрочните цели на страната и то в рамките на либералните ценности.

Приказките, които досега се чуват, че НДСВ е допуснало някакъв идеологически грях с участието си в социаллиберална коалиция издават ограничено мислене.

ЕС, към който вече принадлежим, даде пример за успешно сътрудничество между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

През 2005 г. ние влязохме в коалиция, за да подготвим страната за нейното еврочленство, затова не приемам обвинения, че участието ни в коалицията е било конюнктурно", каза още той.

По думите му ролята на партията сега, след 1 януари 2007 г., е да отстоява провеждането на европейската политика.

Премиерът и председател на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев предложи след форумите на НДСВ и на БСП трите партии от коалицията да проведат разговор за това какво е постигнато дотук, да се набележат следващите цели и да се актуализира управленската програма.

Убеден съм, че социално-либералното управление на България показа за тези близо две години нова политическа култура, каквато досега в България не е имало, посочи Станишев.

Имаме една цел и тази цел е управляващата коалиция, правителството и парламентарното мнозинство да реализират един успешен мандат, не заради себе си, а успешно управление за страната, за да гарантираме политическата, икономическата, финансовата и социалната стабилност и развитие на България, каза още премиерът.

Сравнително лесно ми е да се поставя на ваше място, защото извънредните форуми на ДПС са част от собственото ни политическо битие, а извънредните конгреси предполагат извънредни ситуации, които са провокирали неочаквана промяна в представите ни за самите нас като политически субекти, каза председателят на ДПС Ахмед Доган в приветствието си към извънредния конгрес на жълтата партия.

Той отбеляза, че евроизборите вече са история и поздрави НДСВ с позитивната медийна предизборна кампания, която, по думите му е стартирала плахо, като фирмен пиар, но е прераснала ускорено в осъзната предизборна политическа дейност.

Оценявайки тази политическа иновация, ви предлагам либерален бартер на нашето ноу-хау в партийното строителство срещу модела на вашата медийна политика, каза Доган от трибуната.

Председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов прочете приветствие на неформалния лидер на партията Бойко Борисов до делегатите на третия извънреден конгрес на НДСВ, в което Борисов призовава НДСВ да преосмисли позицията си и да прекрати участието си в тройната коалиция.

Името НДСВ ще остане като неразделна част от най-новата българска история по времето на първия й управленски мандат, посочва Бойко Борисов.

"Факт е обаче, за мое огромно съжаление, и участието на НДСВ в тройната коалиция. Иска ми се да вярвам, че се съгласихте да станете част от това правителство в стремежа си членството на България в ЕС да не бъде отложено, каквато реална опасност имаше.

След като вече сме пълноправен член на ЕС ви призовавам да преосмислите позицията си и да прекратите участието си в тройния съюз", заявява в приветствието си Бойко Борисов.

НДСВ трябва да напусне тройната коалиция преди местните избори, тъй като до този момент минусите от участието в нея са повече, заяви пред своите съпартийци депутатът Атанас Щерев.

Според него БСП и ДПС са партии, които имат свои верен електорат, но НДСВ е длъжна да преоткрие своята индивидуалност и да напусне коалицията.

Той добави, че участието на партията в коалицията е било важно за членството на България в ЕС, но вече ситуацията е различна.

БСП иска да води различна от нашата политика в основни сектори, смята Щерев, а според него това ще доведе до разпад на коалицията.

До есента НДСВ трябва да напусне, защото за нас властта не е цел, а средство за постигане на благоденствие и по-добро бъдеще на България, подчерта той.

Зам.-председателят на партията Соломон Паси също защити становището, че тройната коалиция живее благодарение на НДСВ, а от това движението се изпомпва.

Тройната коалиция беше необходим етап от историята на НДСВ, но тя не е част от нашето самостоятелно бъдеще каза Паси.

Източник: НетИнфо

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

НДСВ са пътници, те агонизират, на всички е ясно че се крепят щото са на власт, излязат ли си отиват от историята, те и така ще си идат, но чак при следващите избори.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...