Отиди на
Форум "Наука"

Малолетна и непълнолетна престъпност


Recommended Posts

  • Потребители

Въпросът за възрастта при която може да се носи наказателната отговорност е уреден от Наказателния кодекс:

Глава трета

НАКАЗАТЕЛНООТГОВОРНИ ЛИЦА

Чл. 31. (1) Наказателноотговорно е пълнолетното лице - навършило 18-годишна възраст, което в състояние на вменяемост извърши престъпление.

(2) Непълнолетно лице - навършило 14 години, но ненавършило 18 години - е наказателноотговорно, ако е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) Непълнолетните, на които деянието не може да се вмени във вина, се настаняват по решение на съда във възпитателно училище-интернат или в друго подходящо заведение, ако това се налага от обстоятелствата на случая.

(4) По отношение на наказателната отговорност на непълнолетните се прилагат особените правила, предвидени в този кодекс.

Чл. 32. (1) Не е наказателноотговорно малолетното лице - ненавършило 14-годишна възраст.

(2) По отношение на малолетните лица, извършили общественоопасни деяния, могат да бъдат приложени съответни възпитателни мерки.

Иначе казано малолетните лица (лицата, които не са навършили 14г.) въобще не носят наказателна отговорност. На тях се налагат само възпителни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Непълнолетните лица (между 14-18г.) са наказателно отговорни. В глава VІ (чл. 60-65) от Наказателния кодекс обаче са урудени специални разпоредби във връзка с наказателната им отговорност. Освен това, в Наказателно-процесуалния кодекс има и специални процедурни правила, по които се гледат делата срещу непълнолетни - гл. ХІІІ, т.е. чл. 385-395.

Това е най-общо за правната страна на въпроса. За криминологичната страна е доста дълго. По този въпрос са писани цели книги. Тъй че ако това е необходимо, ще мога да посоча само литература.

Бабански, Ю.К. Оптимизация на обучението, С, 1976

Диалози на възпитанието, С., Нар. просвета, 1984г

Лево, В.Л. Нестандартното дете, С., НП, 1998г.

Матич,М. Упорито и нервно дете, С., НП, 1964г.

Много са, ако се конкретизира насочеността ще е по-лесно - правна, кримонологическа, педагогическа...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, точно, темата е много широка, това е голям въпрос. От правна или криминологична страна е зададен, или педагогическа, какво точно за тази престъпност? Като всяка престъпност е остро социално обусловена и определена от конкретната социална ситуация. Характеризира се последната у нас с падане на прага на ценностите, с активна антиценностна среда, с ниска дисциплина в училищата, с нисък авторитет на институциите сред децата, с ниско съзнание за правния ред и със съзнание за в известна степен всепозволеност и с маргинализация на големи групи от населението, респ. децата. Точна статистика не знам, тя може да се намери, както и отделните видове престъпление и спецификата на престъпната дейност. Макар, че то е и житейски ясно - кражби, наркотици, грабежи над връстници че и не само. Според мен има известен спад в сексуалните престъпление сред непълнолетните, но за статистиката си виж данните.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...