Отиди на
Форум "Наука"

Световната пандемия


Recommended Posts

  • Потребител

ПАНДЕМИЯТА НА XXI ВЕК

От затлъстяване, наричано все по-често "неинфекциозната пандемия на 21 век", страдат повече от един милиард хора по света. Жените са по- уязвими, защото техният организъм е по-склонен към натрупване на мазнините.

Затлъстяването е ЗАБОЛЯВАНЕ, което може да се развие във всеки един период от живота.

Често за увеличаване на телесната маса способстват фактори като:

• смяната на професията,

• прекратяването на спортните занимания,

• бременност и раждане,

• менопауза,

• продължителният заседнал начин на живот и

• ендокринните заболявания.

Голяма роля при натрупването на "излишния товар" имат качеството на храната и начинът на хранене.

Животът ни поднася стрес в огромни дози. Хората намират много пътища за борбата с него. Един от тях е преяждането, което с времето прераства в проблем с наднормената телесна маса.

Социолозите все по-често наричат затлъстяването "болест на развитото общество", защото колкото и да е странно, бурното развитие на съвременните технологии способства за появата на наднормено тегло. А човекът с наднормено тегло е предразположен към хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето. Освен това наднорменото тегло променя мирогледа и оказва влияние през целия живот.

Сред хората с наднормено тегло има такива, които оправдават своето бездействие с наследствена предразположеност и нежеланието за промяна на начина на живот. Те натрупват все повече мастни наслоения, които обхващат и вътрешните органи и затрудняват техния режим на работа, защото изискват повишено натоварване. Именно затова излишните килограми винаги способстват за появата на съпътстващи заболявания.

Други хора възприемат всеки наднормен килограм като катастрофа и се опитват да се справят с проблема с помощта на всевъзможни диети, физически тренировки и козметични процедури. Тази тактика носи полза, ако обмяната на веществата е в норма. Но често човек полага много усилия, а резултат няма. Това може да е свързано с или с някакъв хормонален проблем, или с обмяната на веществата. В такъв случай трябва да се потърси съвет от специалист.

Затлъстяването предизвиква редица заболявания:

• на ендокринните жлези,

• захарен диабет,

• артериална хипертензия,

• на ставите,

• нарушения в храносмилането,

• развитие на онкологични заболявания и

• нарушения на детеродните функции.

Но рязкото намаляване на теглото също не е полезно за организма. Отслабването трябва да става постепенно - с около 3 кг. на месец. Организмът постепенно свиква с новото хранене и адаптира към тази система обмяната на веществата. При рязка загуба на тегло интензивността на всички процеси в организма се намалява, а това вреди на имунната система. Недостигът на хранителни вещества води до намаляване на цялостната активност на човека във всекидневния живот.

Истинското решение на проблема е свързано с рационалното хранене, което, разбира се, не може да ни предпази от всевъзможните заболявания, но поне ще ни спести излишните килограми.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...