Отиди на
Форум "Наука"

Проф. Китов намери втора златна


Recommended Posts

  • Потребител

Проф. Китов намери втора златна маска на тракийски цар

Преди три години негов екип откри първата находка от този вид в България

14.07.2007

Златна маска от IV в. пр. Хр. откри екипът на археолога Георги Китов край с. Тополчане, Сливенско. Предполага се, че тя е на тракийски цар. Маската е плоска, с голям нос и със затворени очи. Периферията й е очертана с врязана и изпъкнала украса. Тя, заедно с други предмети, бе намерена в разкрит богат тракийски гроб. Преди три години отново проф. Китов водеше експедицията ТЕМП, която намери първата находка от този вид в България. "От 150 години, откакто съществува археология в България, това е втората златна маска, намирана в страната. Тя е по-лека и по-небрежно направена от златната маска на Терес, намерена край Казанлък", обясни Китов, цитиран от БГНЕС. Според него новите находки потвърждават предположението, че Долината на тракийските царе от Казанлъшко продължава на изток до днешния сливенски край. Екипът му откри и сребърен ритон за вино. Досега в български музеи има само два подобни ритона, каза Китов пред БТА. Новооткритият съд изобразява глава на рогато животно, вероятно сърна, и е с височина около 30 сантиметра. Самият гроб отвътре е бил облицован с дърво, в него се виждат останките на човешки скелет, един бронзов съд и три добре запазени големи глинени амфори. На дръжките им има печат и след почистването им ще може да се установи къде са направени, обясни археологът. От вчера на терена на проучванията има екип на телевизия "Дискавъри", който заснема процеса на разкриване на археологически находки.

http://news.netinfo.bg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е чудесно! :w00t: А най-хубавото е, че са го снимали от Дискавъри, явно статията за Китов и първата маска в Нейшънъл Джиографик си е казала думата. Тракийските съкровища започват да се популяризират.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

A-a, първо око да види как са направили, т.е. как ще направят филма си:)))))))

А иначе оформя се една картина... че траките са били из цяла България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Този Китов открива само гробове на царе или ханове, не пада по-долу. :laugh::tooth::doh: Всъщност и тракийските аристократи, жреци и парадинасти са били доста заможни, за да си "вземат" малко златце за задгробния живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Шефе, естествено че са из цяла България, че и бая извън нея.

Галахад - Китов си е наясно с това, само че трябва да направи и реклама на разкопките за да се популяризират и да се повиши интереса към тях (не само от иманярите) - затова по медиите навсякъде говорят за царе и то все известни и могъщи (Котис, Ситалк, Терес). Ако наистина открият гробницата на някой от тези и тя се окаже неограбена, там просто ще има приказни съкровища!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Опа, опа става горещо - тази находка е от същите разкопки намерена днес:

Златен пръстен с надпис "Спасителят на Азия" откриха археолозите на Георги Китов

Дарик радио

15 юли 2007 18:44

Масивен златен пръстен откри екипът от археолози на доктор Георги Китов днес при разкопки на „Далакова могила” край сливенското село Тополчане. Върху пръстена е изобразен мъж с брада, най-вероятно владетелят, който е погребан там.

Находката има надпис на гръцки, който в превод означава „Спасителят на Азия”. Откритието е уникално колкото и златната маска, която археолозите откриха вчера на същата могила. Предполага се, че гробът е на могъщ тракийски владетел. Разкопките продължават. Експедиция ТЕМП на д-р Георги Китов е набелязала 14 могили източно от Сливен, които да бъдат проучени за три месеца.

Изследванията обхващат тракийски могили в землищата на пет сливенски села - Тополчане, Калояново, Трапоклово, Горно Александрово и Блатец. Според сключения с експедиция ТЕМП договор, откритите при разкопките находки ще постъпят в Регионален исторически музей - Сливен.

На този античен мъртвец започва да му пораства работата, наистина май е бил цар!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пръстена е наистина произведение на изкуството без аналог в България. Направи ми силно впечатление коментара на един човек в dnes.dir.bg

Няма никакъв ”спасител на Азия”. Спасител на гръцки е СWTHP - пише се с омега, а не СОТНР. А Азия е ACIA, а не ACYH. Това е печат и трябва да се чете огледално - СНYCA ТНРНТОС. Това са личното и бащиното име на притежателя - ”Севс (т.е. Севт), син на Терес”.

Аз лично си признавам не разбирам от древно гръцки, но ми се вижда по логично надписа да гласи "Севт, син на Терес", отколкото "спасител на Азия". Незнам все пак тепърва ще започне по-обстоиното проучването на находките и ще видим какво ще излезе.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Warlord, това, което казваш звучи много хубаво, но майка ми им беше 5години консултант по икономическите въпроси и ако ти кажа същия този Китов колко краде от тези съкровища и се замисли защо винаги копае там, където може да намери злато или нещо друго ценно... Да оставим, че негови колеги - не знам дали е вярно или не - твърдят, че копае по абсолютно неархеологически начин и дори понякога разрушава цели пластове, а това са си цели пластове от историята и културното наследство. Така че аз лично бих предпочела да седят там заровени, отколкото тоя търговец на гърба на държавата и културата, да ми копае като малоумен. Използвах възможно най-меките думи, с които бих могла да се изразя по отношение на действията му.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е не съм запознат с това дали върти лични далаверки покрай разкопките, но дори и така да е пак доста безценни артефакти се откриват и стават обществено и историческо достояние и както казах популяризира се тракийската култура и се стимулира проучването й. Другия варянт да стоят заровени означава, че е въпрос на време иманярите да ги изровят и затрият по западни частни колекции или за претопяване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Tigritzata е напълно права по въпроса.

Много често, за да се изкопае възможно най-бързо нещо от по-ранна епоха се разрушават или подминават с лека ръка пластове от средните векове и османския период. Така се ощетяват познанията ни за тези времена, както например се получи в общи линии при разкопките на античния театър в София.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Е не съм запознат с това дали върти лични далаверки покрай разкопките...

И това нормално ли е според теб?!?!

Но със сигурност някаква част той си продава и отива за частни колекционери.

А че за съжаление - другият вариант са иманярите е вярно. Макар че вече се съмнявам дали не си работят заедно. Струва ми се ужасно да го повярвам, но какво да очакваш при такава слаба държава.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...