Отиди на
Форум "Наука"

Земята може да се разбие в Слънцето, смятат учени


Guest gogo_berk

Recommended Posts

Вижте на каква интересна новина попаднах:

Земята може да се разбие в Слънцето, смятат учени

Планетите могат да се разбиват в своите звезди както насекомите на предното стъкло на автомобила, предположиха учени от Европейската организация за астрономични изследвания в южното полукълбо (ЕSO).

Изводът е изведен на базата на анализ на спектъра на най-близките до Слънцето звездни системи, предава БГНЕС.

В резултат на гравитационни смущения, предизвикани от въздействието на съседни звезди или по други, все още неизвестни причини, техните орбити се нарушават и планетите попадат в огнен ад.

По този начин, огромното мнозинство от планетите, близки до звезда, са обречени на "изяждане". Това означава, че със същата съдба е заплашена и Земята.

Учените са установили нещо странно - младите звезди съдържат много голямо количество метали, каквито по изчисления не би трябвало да има.

Възможна причина за това може да е канибализмът на звездите, казва ръководителят на групата изследователи, астрономът Люк Пасквини.

Звездите поглъщат своите планети. В резултат изпарилото се вещество на планетата като че се разтича по повърхността на звездата. Приблизително по същия начин се размазват насекомите по предното стъкло на автомобила.

Този процес прилича и на приготвянето на капучино, което се посипва с какао, без да се разбърква. По същия начин и звездите имат по повърхностната си обвивка следи от сблъсъци със собствените си планети.

Образуващите се от този процес петната предизвикват наблюдението на следи от метали при анализ на спектъра, казва ученият.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1074541

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...