Отиди на
Форум "Наука"

Българските медици са в София


stavropoll

Recommended Posts

  • Потребител

Българският президент Георги Първанов подписа указ, с който завърналите се, осъдени в Либия на доживотен затвор, бяха помилвани

24.07.2007

imgphtmlqw5.jpg

Снимка от тв екран: CNNБългарските медици пристигнаха в София с президентския самолет на Френската република в 9,51 ч.

Новината беше потвърдена от канцеларията на президента Георги Първанов със специална декларация в 7,40 ч.:

"Драматичният случай с невинно осъдените български граждани е към своя край. Само часове ни делят от тяхното завръщане на родна земя. Президентът на Републиката изразява своето дълбоко задоволство и удовлетворение от успешната и дългоочаквана от цялото българско общество развръзка," се казва в съобщението.

"Същевременно оставаме съпричастни към другата трагедия - тази на болните либийски деца и техните семейства", подчертава държавният глава.

Президентът Първанов благодари "на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа".

Българският държавен глава оценява високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, комисаря на ЕС Бенито Фереро-Валднер. Георги Първанов благодари за личната ангажираност на г-жа Сесилия Саркози.

В същото време Агенция Франс прес предаде изявление на Елисейския дворец:

"Самолетът на Френската република току-що излетя от Либия за София. На борда пътуват петте български медицински сестри и палестински лекар, г-жа Сесилия Саркози, г-жа Бенита Фереро-Валднер и г-н Клод Геан".

"Петнайсетина минути по-рано съобщение с неясен източник, че самолетът вече лети към София предизвика голяма радост сред роднини на осъдените на доживотен затвор в Либия български медицински сестри, които ги чакат на софийското летище цяла нощ с надежда, че ще се върнат в България, предава постоянно БНР тази сутрин.

Световните агенции цитират либийски източник, близък до преговорите, който заявил, че българските медици са напуснали Либия след постигнато споразумение за медицинска помощ от страна на Европейския съюз и възстановяване на политическите връзки.

Един час след кацането на самолета българския президент подписа указ, с който завърналите се, осъдени на доживотен затвор в Либия, бяха помилвани.

Българските медицински сестри ще бъдат настанени заедно с близките си в резиденция "Бояна".

Медиците щели да останат там няколко дни, като през това време лекари от ВМА ще им правят медицински изследвания.

Цяла нощ се очакваше българите и палестинецът трябва да заминат всеки момент от Триполи за София.

Роднини и журналисти , които са прекарали нощта са на софийското летище, твърдят, че самолетът е трябвало да излети в три часа българско време.

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1075992

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не само те. Блеър и американците също доста помогнаха. Е, драмата приключи. Сега остава да се видят последствията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Българският държавен глава оценява високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, комисаря на ЕС Бенито Фереро-Валднер. Георги Първанов благодари за личната ангажираност на г-жа Сесилия Саркози

Президента Парванов трябва да награди с ордени на тези дами и господа, защото те свършиха цялата работа по освобождаването на медиците, докато българските дипломати си клатушкаха краката. :mad:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
българските дипломати си клатушкаха краката. :mad:

Добре че не каза, че друго са си клатушкали :biggrin:

Наистина изненадващо е, как само за няколко дни Европейската дипломация направи това, което наще хрантутници от 3 правителства не можаха.

Но не може да се каже, че историята има хепи енд! Кадафи, един терорист, спечели. От целия катаклизъм резултата е огромни облаги за Либия, под формата на европейски пазари за тяхната продукция, стипендии за техните студенти, строежа на някакви магистрали за сметка на ЕС и кой знае колко пари зад колсите!

Ми дайте и ние да хванем един американец за политически заложник и да видим дали Буш ще ни пусне субсидия за да го пуснем, или ще ни пусне няколко самолетоносача. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не става, не става. Той и Кадафи неслучайно не хвана американци или европейци, ами точно българи. Защото България като държава е на практика беззащитна, в т.ч. и откъм дипломация и без големите структури като ЕС и т.н. е загубена.

Не ги упреквайте много наште дипломати. Те и да полагат усилия, като нищо не стои зад гърба ти, освен една разядена от корупция държава, в която незвъзможни неща няма, какво ще направиш? Ще ходиш да молиш Кадафи, да ти се смеят служителите му зад гърба?

Значи, развръзката дойде след като Блеър отиде там и не знам какво прави с Кадафи, но оттогава търгнаха нещата на оправяне.

Американците също го натиснаха. В момента Либия много напира да възстанови дипломатическите си отношения със САЩ, че зер петрол ще трябва да се продава ;) Държавния департамент обаче каза, че посланика няма да иде в Либия докато медиците са там.

Французите, изглежда, се нагърбиха с "техническата част" :))

От цялата работа - късмет за хората, че страдаха достатъчно от далаверите на тоя източен .... лидер, и голя-я-ям плюс за Никола Саркози, който, впрочем, си го заслужава.

:))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...