Отиди на
Форум "Наука"

Наблюдаваха най-голямото сливане на галактики


Guest gogo_berk

Recommended Posts

Света Божия Майко!!!!!!!!!! :!!!: :head_hurts_kr::biggrin: Това е егати сблъсъка!!!!!! :coolp:

Наблюдаваха най-голямото сливане на галактики

a_724fc.jpg

Четири масивни галактики се сблъскват в най-голямото галактическо сливане, наблюдавано досега, съобщиха американски астрономи, цитирани от Би Би Си и "Ню сайънтист".

Астрономите са наблюдавали космическия сблъсък с телескопите "Спицър" и "Чандра". Квартетът сливащи се галактики е на около 5 млрд. светлинни години от Земята в галактическия куп CL0958+4702.

Очаква се сблъскващите се галактики да образуват една огромна галактика с размер 10 пъти колкото Млечния път. Подобни сливания са често срещани във Вселената, но не в такъв размер.

Астрономите имат много данни за поглъщане на няколко малки галактики от една голяма. Те са наблюдавали и сливане на двойки галактики, сходни по размер.

Това обаче е първото наблюдаване сливане на четири големи галактики. Три от галактиките са с размера на Млечния път, а четвъртата е три пъти по-масивна.

Четирите сливащи се галактики са съставени от стари червени звезди. Това показва, че те са загубили отдавна газовете, от които се образуват нови звезди, вероятно 5 млрд. години след Големия взрив.

Очаква се половината от звездите им да се слеят в нова галактика след около 100 млн. години, а останалите да продължат да се реят извън границите й. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Astrophysical Journal Letters". БТА

http://science.actualno.com/news_116354.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом го наблюдаваме от такова разстояние това ще рече, че описаният феномен се е случил преди много време и вече реално е част от историята :bigwink: Странно, че не саописали самия процес - спираловидни галактики ли са се сблъскали, или такива като Млечния път, въобще мисля, че много доуточнения следват от това откритие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...