Отиди на
Форум "Наука"

Кой е най-атрактивния предмет от времето на ПБЦ и ВБЦ


  

15 потребители са гласували

  1. 1. Кой е най-загадъчния предмет от времето на ПБЦ

    • Гробът на хан Кубрат
      1
    • Печата на хан Тервел
      0
    • Мадарския конник
      6
    • Седмолъчевата розета
      3
    • Съкровището от Наг Сент Миклош
      0
    • Медалиона на хан Омуртаг
      2
    • Именника на бълг. ханове
      3
    • Друго
      0
  2. 2. Кой е най-интересния предмет от времето на ВБЦ

    • Пръстенът на Калоян
      4
    • Фреската на севастократор Калоян в Бояна
      5
    • Бориловия синодник
      4
    • Медалиона с двата лъва
      1
    • Печата от Търново
      1
    • Друго
      0


Recommended Posts

  • Потребители

Покрай темата за розетата реших да пусна анкета за най-загадъчния предмет от времето на ПБЦ и ВБЦ. Точната формулировка на заглавието на анкетата разбира се ме затрудни, тъй че ще дам малко пояснения за нея. Става дума са предмет, съчинение или някакъв друг материализиран продукт на някаква идея, което съществуване поражда у вас най-много въпроси - защо е бил създаден, за какво е служил ... Тъй като сведенията за ПБЦ са доста по-оскъдни, то и находките от тази епоха са с доста по-неясно създаване и предназначение. Затова разделих анкетата на 2 въпроса - за ПБЦ и ВБЦ, за да има възможност да се замислим и върху по-загадъчните произведения и от тази епоха.

Аз слагам няколко отговора в анкетата, но който има и друг артефакт, който съм пропуснал може да пусне отговор и да посочи защо е избрал него.

А ето обосновката защо съм включил тели неща.

ПБЦ

1. Гробът на Кубрат - интересен е както с оглед споровете дали е на хана, така и с вещите намерени в него - пластините от златния ковчег, патрицианския меч с кръстове, надписите на пръстените, бил ли е Кубрат християнин...

Image112.gif

2. Печата на хан Тервел - в надписа хана призовава Божията майка - но бил ли е тервел християнин?

att-4530fb8827831l_zv.jpg

3. Мадарския конник - разбира се няма как да пропусна уникалния за Европа релеф. Но кой го е направил и с каква цел, за какво е служел? 2.jpg

4. Розетата - дали това е просто украшение с произволни драцканици, сакрален култов предмет, защо е направено така и за какво е служело?

rosette.gif

5. съкровището от Наг Сент Миклош - наред със споровете дали е българско, то какво е гравирано на съдовете, защо има християнски дискос, чие е било и защо е било заровено?

6. Медалиона на хан Омуртаг - за какво е служел, дали наистина е имало втори екземпляр ... и най-важното - защо обявения за най-върл гонител на християните е с кръст в ръка?

omurtag.jpg

7. Именника - кога е създаден, какво е било предназначението му?

ВБЦ

1. Пръстенът на Калоян - дали е пръстена на царя и ако е, защо липсва титлата; какво означава изобразеното животно и ако е цалски защо няма и корона?

619_1934-copy.jpg

2. севастократор Калоян - прочутата фреска, събудила въображението на писатели и филмови дейци; но защо е бил нарушен строгия канон и дали пък севастократора не е бившия цар Калиман ІІ?

18_Kaloqn.jpg19_Desislava.jpg

3. Бориловия синодик - неголямо съчинение, което обаче ни дава толкова уникални сведения за ВБЦ - но какво точно е това съчинение, кой и зщо го е създал...

4. Медалиона с двата лъва - двата златни лъва на червено поле - такова изображение има и на плочата от Стара Загора. Но защо лъвовете са два - на монетата на Иван Шишман и на друга от плочите от Стара Загора лъвчето е само едно, а на герба на България са три?

5. Матрицата, чийто отпечатък напомня изображението на Калояновия пръстен . А дали това не е било печат на цар Калоян?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хихи, колко приятно е един глас да решава - 100% :)))) (докато още някой не е гласувал, де)

Гласувах, разбира се, но такива сравнения по принцип ме затрудняват. Всички предмети са ценни. Относно загадката според мен несъмнено най-голяма е при розетата. Чудом се чудя какво ли е това. Да беше някакво украшение, ами то с букви....

МОЖЕМ ДА ДОБАВИМ ОЩЕ ЕДНО - КВАДРАТЪТ В ЛОНДОНСКОТО ЕВЕНГЕЛИЕ - сега в предаването на доц.Павлов го показват точно

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз бих заложил на Именника на Българските ханове. По спорен и едновременно с това "неоспорим" документ просто няма. http://borislav.free.fr/mylib/text/2382/13

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Най-загадъчен ми се струва Мадарският конник. Толкова е огромен, могъщ и древен, че определено запленява. Странно е, че е само един. Никъде на друго място прабългарите не са правили подобен колосален релеф изсечен в скалите (или поне не се е запазил друг или не е открит все още, но все пак е странно. Също така е спорно кой е изобразеният конник, предполага се че е кан Тервел заради надписите отдолу, но те може и по-късно да са добавени. Също има теория и че още траките са го направили, защото в гробниците са открити доста стенописи с подобни сцени, на конник убиващ някакъв звяр с копие, по-късно това навлиза и в християнския иконопис - конникът приема образът на Св.Георги, а животното става змей.

Най-атрактивни ми се струват фреските в Боянската църква, те са направо революционни за времето си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Предметите-победители" ще ги разгледаме в отделни темички. :bigwink: За розетата си вървеше темата, но останалите - от гласуването и от отговорите, които са най-интересни, ще ги прегледаме под лупа. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...