Отиди на
Форум "Наука"

Ботаническата градина в Балчик


sisinda

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

не знам чии интереси се обслужват, чрез изземването на градината от университета, може би сме и манипулирани по някакъв начин, защото обект, който е с национално значение е редно да е под крилото на министерството на културата. Друг е въпроса ако от този акт се облагодетелстват някои хора. Все пак на мен ми беше изключително неприятно да гледам как се изкореняват кактусите и незнам защо, но този грозен акт много ми напомняше на : " ако не е наше няма да е и ваше". Дано всичко се реши като в европейска държава, дано!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ме интересува, чия собственост ще е, стига градината да не се окастря от нечия алчност. Предполагам си чувал за проекта, който е имало министерството още 2004 г.?

"През 2004 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше представен подробен устройствен план за застрояване на част от Ботаническата градина в Балчик. Автор на проекта е колектив с арх. Петър Диков, настоящият главен архитект на София. Предвиждаше се строеж на 59 двуетажни къщи, три басейна, три тенис корта, амфитеатър за 1000 души и винарна с лозов масив. Мотивите за застрояването на северозападната част на парка бяха да се превърнат тези територии в атрактивна туристическа зона, отделена от двореца. Според тогавашното становище на Министерството на културата това е терен от занемарени площи, треволяци и бурени, които не се поддържат."

А за изкореняването на кактусите, доколкото разбрах от новините, го правят, защото имат срок от 1 месец да се ограничат в територията от десетина декара. Друг е въпросът, че Биолчев си е насрочил срещата след повече от 20 дена, което прави всичко безпредметно. Не знам кой ще следващият ректор, но искренно се надявам да е някой, който наистина го интересува какво се случва с Университета и хората, които работят и учат там.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

че са им дали срок един месец да се изнесат на никого не дава право да изкоренява растенията

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Определено в този спор Биолчев и "неговата страна" в спора наговориха много повече глупости от другата страна (не че тези последните са прави - просто това е битка между едни далавераджии и други далавераджии - за почтените хора няма място в тази битка). Дори самият факт на варварското преждевременно изкореняване - спомнете си библейската притча за Соломон и двете майки, дето спорели чие е детето - СУ влезе в случая в ролята на "майката", която няма нищо против да съсекат на две детето, за което твърди че е нейно.

Ще обърна внимание и че "Алма матер" е израз, който се отнася за абсолютно всеки университет, а не само за СУ.

Освен това, не ми е известно студенти от СУ да провеждат там каквито и да са занятия - за тази цел знам че се ползва Ботаническата градина дето е на Околовръстното (между Бояна и Драгалевци).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами тогава, какво? Да вдигаме рамене и да казваме колко всички са лоши?

Благодаря на Андрей Куртенков за информацията. Нямам идея какво правят студентите по биология. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мога да кажа само "Амин".Според мен не е редно да се премахват правата на СУ върху Ботаническата градина...Но май никой няма да направи нищо.Както винаги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ще обърна внимание и че "Алма матер" е израз, който се отнася за абсолютно всеки университет, а не само за СУ.

Alma Mater (Кърмеща, хранеща, благодетелна майка) - старинно неформално студентско наименование на университетите от епохата на късното средновековие. Словосъчетанието е заемка от мотото или химна на Болонския университет (създаден в 1088 г.) - "Алма Матер Студиорум". Прави се асоциация с организация, която храни студентите с духовна храна. Терминът е синоним на академия. През древниостта и средновековието Алма Матер били наричани Великата Богиня-Майка (Ма) и Божията майка - Дева Мария.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

E, както виждате, вчера Биолчев и Стефан Данаилов се срещнаха, разбраха се как да делят парите и си стиснаха ръцете - ето ви убедително доказателство, че в случая става въпрос само и единствено за пари - нито за кактуси и палми, нито за наука и образование.

Alma Mater (Кърмеща, хранеща, благодетелна майка) - старинно неформално студентско наименование на университетите от епохата на късното средновековие. Словосъчетанието е заемка от мотото или химна на Болонския университет (създаден в 1088 г.) - "Алма Матер Студиорум". ...
Именно - ето защо се дразня когато всички, без изключение, наши медии, обозначават с това словосъчетание само СУ.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...