Отиди на
Форум "Наука"

Опортюнити на ръба на кратера Виктория


Recommended Posts

  • Потребител

След тежката глобална прашна буря, марсоходите отново са в играта.

Всички погледи са насочени към Опортюнити, който е на път да направи най-екстремната маневра правена с марсоход! Роувърът в момента е на ръба на кратера Виктория и чака команда за спускане. Това навлизане в кратера беше планирано за преди 2 месеца, но глобалната прашна буря едва не умори марсоходите от студ и за това маневрата бе отложена.

pano_nav_L0_Sol1278_r_lg.jpg

Това е панорамата от ръба на кратера. Изображението изглежда малко мръсно, защото прашната буря е оставила стъклото пред обектива на предната навигационна камера доста запрашено :)

Каскадата ще е много рискована, но учените са преценили, че са се нагледали на прашни поля с камънаци и искат да видят дълбоките слоеве на Марс. Кратерът Виктория е идеалното място за това, това е дупка, по стените на която се различават много слоеве, които Опортюнити ще заснеме, спектрографира и дори може да по надраска :)

Преди да рискуват роувъра, учените решиха първо да го поразходят по ръба на кратера, за да го поразгледат, подберат обекти за гледане докато са долу и да дадат малко глупави имена на обектите които виждат. Примерно мястото от което ще се опитат да се спуснат в кратера се нарича "Залив на патиците".

181262main_traverse-516.jpg

Една от основните цели на спускането е "Яркия камък". Скалата се намира точно до "Залива на патиците" от където и ще започне спускането:

181261main_pia09694-516.jpg

Но също роувърът ще се разходи и до други забележителности в кратера преди да се опита да излезе. Сигурно Опортюнити ще прекара няколко месеца вътре.

Ето "симулация" на как ще изглежда спускането:

http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/0706...nity-drive.html (разбира се, това е безбожно ускорено, не вярвам да спуснат апарата с такава скорост)

Да стискаме палци на Опортюнити, дано не затъне някъде! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Опортюнити ще навлезе в кратера Виктория на 11 Септември, поне така се надяват от контролния център. (Официално изказване)

За момента роувъра се отдалечава от ръба на кратера, за да отиде до окончателната точка, от която ще се спусне. На снимката е панорамата, която "заших" от изображения снимани преди 2 дни (Sol 1286), вижда се, че се отдалечава от ръба, за да се "намести за каскадата".

opsol1287tw7.th.jpg

Още едно интересно видео от официалния сайт:

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/vid...igitalStory.mov

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Роувъра се е спуснал вчера 4 метра навътре в кратера и после е дал на заден. Маневрата е била с цел да се провери дали склона не е прекалено опасен. Резултата от теста е противоречив, защото колелата са забоксували чак като роувъра е достигнал ръба на кратера на връщане. Т.е. не е успял да излезе напълно и предните му колела още са вътре.

На базата на теста ще чакаме решение дали да се влиза по-навътре или не.

Следите от теста:

B-1291-fhaz.jpg

Малко скали от вътрешността:

1p242799969eff86igp2360ms0.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам защо, но за няколко дни нямаше изображения от роувърите. Това може да се дължи на проблема с Одисей и излизането на сондата в сейф мод за няколко дни. Този орбитален апарат около Марс, служи за междинна станция, чрез която роувърите общуват със Земята. Както и да е, Одисей вече е ОК, и получаваме нови снимки от вътрешността на Виктория кратер:

1n243420538eff86l0p1909zt0.th.jpg

1n243420123eff86l0p1909lb1.th.jpg1p243422541eff86l0p2370ej6.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Колко метра е самия кратер дълбок и колко ще слезе марсохода и задължително ли е да излезе? Има ли някакви очаквания относно проучванията, които правят?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кратерът Виктория е доста внушителен. Диаметърът му е около 730 метра и е дълбок около 80 метра. До самото дъно ровърът няма да ходи, понеже то е запълнено с пясък, т.е. вероятността от затъване е прекалено голяма. В момента роувърът се спуска по склона с възможно най-камениста повърхност, за да не се срине неконтролируемо надолу по нестабилния пясък, при това по маршрут по който може да излезе! Да, надеждите са да се излезе от кратера и да се продължи мисията, но не знам след колко време.

hirisevictoriabitskc8.th.jpg 160167main_mro-20061006-330-1.jpg

Снимката горе е правена от МРО (марс разузнавателен орбитър) и на нея се вижда Опортюнити като няколко пиксела. Този спътник има наистина уникална разделителна способност. Снимката обаче е правена преди доста месеци, от тогава марсохода направи четвърт обиколка на кратера и се върна на почти същата точка, така че полегатото заливче е точно мястото от където навлезе роувъра преди няколко дни.

Главната цел на роувъра е въпросният светло оцветен камък, който на горната снимка е означен като Cape Verde. Има го на снимка долу, на която се вижда какво геологическо съкровище е тази скала. Метеоритният удар е оголил много долни слоеве на седиментната скалата, който са безценни за марсианските геолози. Ако открият признаци, че във формирането на минералите е участвала вода, това ще е важна информация за миналото на Марс.

181261main_pia09694-516.jpg

До сега роувърите са открили множество минерали, подсказващи за вода в геологическото минало на Марс, но всички изследвани скали са били на повърхността, сега Опортюнити ще може да изследва директно bedrock или твърдата скала. Опортюнити и преди е изследвал кратери. През 2004 ровърът се е спуснал в кратера Ендюрънс, който обаче е 8 пъти по-малък от Виктория и далеч не предлага толкова интересна геология.

Честно, не очаквам много от спускането. Вече, почти всичко е ясно, на Марс е имало течна вода и все още има вода под формата на лед, но изненади са ставали преди, може и сега да има такива. Толкова дълбока скала до сега не е изследвана. Представете си ако открие древен фосил или някакви други следи от живот!

Да стискаме палци на малкото булдозерче, дано не откаже някоя система и ни изненада приятно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пътеката на Опортюнити към кратера. Последната снимка (sol 1298) от навигационната камера:

1N243420174EFF86L0P1909L0M1.JPG

Кратера през панорамната камера от същия ден:

1P243422541EFF86L0P2370R2M1.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Това наистина е много интересно и важно за всички ни. Благодаря stavropoll за подробната информация :) Ще си позволя да попитам още нещо, което ми е интересно. Управлението на роувъра директно ли се прави от земята, т.е. получава командите и веднага ги изпълнява, а от земята получават картина на събитията отново веднага, така ли?

Мисията има ли срок и на базата на нейните проучвания ще са и следващите мисии до червената планета ли?

май много станаха :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Управлението на марсоходите е полуавтоматично. "Шофьорите" на земята нареждат на марсохода да направи снимка. Той я прави и я изпраща. Те избират къде искат да отиде марсохода и му нареждат. Той автоматично избира най-добрия път и отива до избраното място. Следва нова снимка, евентуално изследване на обект и пак се продължава към следващото място. Марсоходите бяха проектирани да издържат 90 дни, а работят вече (около) 3 години и 10 месеца!!!

Спирит кацна на Марс на 5 януари 2004 година, а Опортюнити на 25 януари 2004 година.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За първи път виждам скали с такива форми на Марс. Не са като типичните, изглеждат ми някак като ледникови образувания.

Това на първата снимка вляво да не е една от пещерите за които стана въпрос... и няма ли цветни снимки?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На снимките горе няма пещери. Камъните по дъното на кратера са наистина загадка. За момента се смята, че са били изгладени от вятъра и песачинките. Тогава е логично да попитаме на колко години е кратера :post-20645-1121105496: На Марс вятъра е много слаб, а такава гладкост...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
На Марс вятъра е много слаб, а такава гладкост...

Хм, аз съм чел за някакви безумни скорости на вятъра там, както и за загубена връзка с два от Марсоходите в бурите на повърхността. :head_hurts_kr:

Но какъвто и да е вятъра, той малко би могъл да повлияе на образуванията по дъното на кратера, защото те са естествено защитени от стените му. Може би причината за тези образувания по-скоро се корени в самото му образуване. Освен от падане на метеорит не се сещам каква друга причина може да има. Как всъщност може да бъде датирана възрастта на скалите на Марс?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вятърът на Марс е много бърз, но атмосверното налягане е 1% от земното. Физически вятърът няма сила да направи нищо на роувъра, та той едва мести по-едрите песъчинки. Силата му е в това, че вилнее дълго и повдига много фини прашинки, които с времето могат да загладят или разрушат камък.

А марсоходите едва не умряха, защото прахуляка в атмосферата скри слънцето и ги остави без енергия, от което едва не им замръзнаха акумулаторните батерии, защото нямаше ток дори да се самозагреят. Комуникациите с тях бяха ограничени (но не загубени) за да се намали разхода на енергия и да се пренасочи към поддържане живота на батериите. Но Роувърите се оказаха яки машинки:) Както каза Наско, вече превишават предвидения си операционен срок 15 пъти.

Скалата в кратера е седиментна, по голямата светла скала се виждат слоеве, но седиментите са наслагвани без участието на вода, за разлика от земните. Може би, метеоритният удар ги е загладил така.

edit:

Скалите в кратера Ендюрънс, този в който се спусна Опортюнити преди 2-3 години са подобни, но по-малко натрошени:

PIA07110_Opp_BurnsCliff_Sol290-B670R1_th418.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой да знае как мога да си направя стерео цайси? :smokeing: Не ви ли се е искало някога да гледате триизмерните панорами от марсоходите през стерео очила?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз успях с два цветни филтъра за окуляри. Става, ама не е много реалистично. Можеш да пробваш с фото лента. Снимаш с няква лента екрана на компа, който представлява негативното на червеното и после на синьото, проявяваш, режеш и лепиш на картон.

Аз обаче предпочитам да си правя снимки за гледане с кръстосани очи, може да се гледа за много кратко, но поне цветовете са нормални.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Марсоходът "Опортюнити" осакатя и ослепя заради проблеми с два от най-важните инструменти. НАСА спря работата с неговата бормашина и с инфрачервения спектометър, докато инженерите се опитват да ги поправят. Проблемите са поредните от цяла серия, която връхлетя двата остаряващи марсохода. Дясното предно колело на "Опортюнити" не се движи добре. То още се върти, но вече не може да променя посоката си. Въпреки това "Опортюнити" се придвижва сравнително добре. Роботизираната ръка на "Опортюнити" дава дефекти от ноември 2005 г.

Двигателят на раменното й съединение отслабна и не може да я насочва добре. И двата марсохода имат проблеми с кодиращите устройства на бормашините, които сигнализират на компютъра дали работната глава се движи или не.

Бормашините помагат на роботите да изследват вътрешността на скалите. В края на 2006 г. отказа и абразивния уред на "Опортюнити", отново поради повреда в кодиращото устройство. Тогава инженерите се справиха с проблема, като създадоха нов софтуер, така че уредът да работи без него.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...