Отиди на
Форум "Наука"

Най-ярките звезди, които служат за репери.


Recommended Posts

  • Потребител

Най ярките звезди, които служат за репери.

Алтаир

Тази близка звезда, разположена само на 16,8 св.г. от нас, е истински пумпал.Изчислено е, че на екватора скоростта е около 242 км/секунда, докато при Слънцето тази скорост е само 2 км/секунда. Алтаир има период на въртене само 9 часа, за разлика от периода на въртене на Слънцето, който е почти месец. Резултатът: тази звезда, чиято маса е 2 пъти повече от масата на Слънцето, има формата на сплескана топка. Нейният екваториален диаметър е с почти 14% по-голям от полярния. Поради своята близост, нейното преместване върху небесния свод е сред най-значимите. За 2500 години тя прекосява област с видимите размери на Луната, т.е. около 30' или 0,5 градуса.

Денеб

Третата звезда от Летния триъгълник е и най-отдалечената. Тя е една от най-далечните звезди видими с просто око - на 2500 св.г.! Това е една огромна звезда, 25 пъти по-масивна от Слънцето, чийто диаметър е равен на този на орбитата на Земята - към 300 млн. км. Нейната светимост е близо 200 000 пъти тази на Слънцето. Ако бе разположена на дистанцията на Вега или Алтаир, тя би разпръсвала също толкова силен блясък, както светлината от лунния сърп. След около 2-3 млн. години Денеб ще избухне в свръхнова.

Вега

По-малко от 26 св.г. ни разделят от Вега - звезда, която е 2 пъти по масивна от Слънцето. Една от нейните особености е, че ни показва своя полюс. Други интересни характеристики - тази млада звезда, на около 400 млн. г., е заобиколена от диск, съставен от прах и малки планетоиди. Астрономите смятат, че около Вега съществуват дори и планети, но засега все още нямат доказателство. В самото начало на нощта първата звезда, която се появява на небето е Вега. Синкавият й блясък показва нейната младост.

Арктур

"Звезда дошла от друга галактика!" Може би Арктур наистина трябва да се квалифицира по този начин, след като астрономите забелязаха, че тази звезда отдалечена на 37 св.г. от нас, следва същото движение, както и другите светила, обитавали една галатика-джудже, погълната от Млечния път. Сливането е настъпило преди 5 до 8 млн.години.

Арктур е най-ярката звезда на северното небесно полукълбо и 4-тата по яркост звезда в цялото небе, следвайки Сириус, Канопус и Алфа от Кентавър.Звездата има 180 пъти по-голяма яркост от слънчевата и диаметър, равняващ се на ¼ от диаметъра на орбитата на Меркурий. Арктур се движи с голяма скорост в сравнение с другите ярки звезди. Като гигант, тежащ 1,5 пъти повече от Слънцето, тя вече е превърнала своето водородно гориво в хелий. В момента тя е започнала процеса на изгаряне на хелия и превръщането му във въглерод.

Полярната звезда

Тя отбелязва северния небесен полюс и освен това се използва като еталонна звезда при измерването на дистанциите във Вселената. Всъщност, това е звезда с променлив блясък, от типа на цефеидите, чийто период на пулсация е директно свързан с абсолютния й блясък. Така, астрономите са успели да определят това разстояние с точност: 430 св.г. Тъй като го измерват чрез паралакса - една геометрична процедура - те използват Полярната звезда като мярка за определяне на разстоянията до другите цефеиди. Тези изменения в светимостта настъпват с период около 4 дни и не са забележими с просто око.

Антарес

Наречена от древните гърци "съперник на Марс" (Арес означава Марс) поради нейното червеникаво оцветяване, Антарес е звезда в края на своя живот. Със своята маса, еквивалентна на 17 пъти тази на Слънцето, тя е достигнала онова състояние, което астрономите наричат фаза на червен свръхгигант. Ако бе поставена на мястото на Слънцето, тя лесно би погълнала Земята и Марс, а краят й би достигнал чак до Юпитер. Довечера или след няколко хиляди години тази отдалечена на 600 св.г. звезда че експлодира в свръхнова, което ще я направи толкова ярка в небето, както и Луната! Лесно ще я откриете в небето - през лятото Антарес е точно под Юпитер и се откроява с червеникавия си цвят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...