Отиди на
Форум "Наука"

Оръжията на Китай


Cygnus X-1

Recommended Posts

  • Потребител

Оръжията на Китай

Според последни данни, Китай има около 400 ядрени бойни глави на междуконтинентални балистични ракети. Около 220 от тях са на самолети, подводници и ракетни системи с малка и средна далечина. Тези оръжия са тактически.

Китайските ядрени сили са предназначени предимно за възпиране. Основният компонент са течногоривните ракети Донг Фенг 5, с обхват около 13000 км, които могат да носят една мултимегатонова бойна глава.

Донг Фенг влязоха на въоръжение през 1981 г и са гръбнакът на китайските стратегически сили от 20 години. 20 такива ракети са на постоянно бойно дежурство в Централен Китай и могат да бъдат изстрелвани от вертикални шахти само няколко часа след получаване на заповедта.

С Донг Фенг Китай може да нанесе ограничена ядрена атака срещу Европа, Индия и САЩ.

В момента влизат на въоръжение две ракети със среден обхват - Донг Фенг 31 - от 2005 г., и нейния по-далечен вариант Донг Фенг 41, който ще се появи през 2010 год. И двете ракети ще са твърдогоривни, на мобилни платформи.

Бомбандировачите на Китай базират на руски лиценз от 50-те години и могат два или три ядрени заряда до 3100 км. Китай разполага с над 130 такива самолета. ВВС се градят върху Миг 21, Су 27 и новите китайски JH-7. През 2004 г. Китай имаше общо над 4200 самолета от различни типове. КНР има най-големите сухопътни въоръжени сили в света. През 2001 г. те наброяваха над 2,5 милиона, от които 1,8 милиона в Народно-освободителната армия. Разделени са на 27 военни района в цялата страна в 20 армейски групировки, всяка от които по около 60000 души в 44 сухопътни, 5 артилерийски и 10 бронетанкови дивизии. ВВС има 3 десантни дивизии под директно командване.

Резервът, предимно сухопътни, артилерийски и противовъздушни дивизии, наброява около 1,1 милиона души.

Китай има на въоръжение около 11000 танка, предимно съветски образци. В момента китайците разработват нова танкова система, която ще може да се сравнява с европейските.

През последните години Китай закупи няколко руски подводници от клас Кило. Атомните подводници са от клас Xia с установки за използване на 12 балистични ракети Ju Lang-1 с една ядрена глава от около 200-300 килотона и обхват 1700 км. Новата атомна подводница от клас 094 беше заснета през последните седмици. Тя има по-добър реактор и може да изстрелва 16 балистични ракети JL-2, всяка от които с по 6 бойни глави.

При бойните кораби преобладават съветските Современний, въоръжени със свръхзвуковите антикорабни ракети CC-22 Sunburn.

Въвеждането на нови оръжия се съпровожда от намаляване числеността на китайската армия. През следващите 10 години балансът на силите в Източна Азия ще остане в общи линии на сегашното равнище.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Освен "Xia" разполагат и с атомни подводници клас "Han", а също така и с няколко типа дизелови подводници.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Ми това е общо представяне на Китайците. Да не забравяме че са големи фенове на Су-35 и 37... самолетоносачи, кораби... тези копуват и правя собствени като луди. Армията едва ли ще им се намали много от сегашният брой... каквото и да говорим китайците са супер луди... за последните години дръпнаха супер много във всяко отношение... просто са третата супер сила в света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
за последните години дръпнаха супер много във всяко отношение... просто са третата супер сила в света.

Точно! Е Китай много трудно ще настигне САЩ и Русия, но за сега се е бетонирал на 3-тата позиция!

Ето още малко за атомната им подводница 094:

Тя е предназначена за изстелване на новите стратегически ракети Julang-2, които превъзхождат Julang-1. На новата подводница са били открити 12 пускови ракетни шахти.

през 2005 година беше заснета и подводница от проекта 092. Нейната дължина беше 120 метра, а дълбочината на торпедния отсек 25 метра. На нея имаше 12 ракетни шахти. Новата подводница от проекта 094 е с 10 метра по-дълга и има разширена средна секция, в която е разположена по-крупна пускова установка, разчетена за по-мощна ракета. Разширено е и реакторното отделение. През 2006 година беше съобщено, че китайците ще построят пет подводници от проекта 094.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Еее все пак не е лесно се стигне нивото на тези две държави. Макар че Китай много се стараят. Копуват най-добрите руски оръжия и си правяд доста собствени...сериозно се въоражават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Особено от Русия купуват много и след като купят няколко, било то подводници, ракети и т.н., веднага го изкопирват и започват да си правят свои. А наскоро Китай е купил от Русия свръхтиха подводница. Но САЩ много се разсърди за това и каза на Русия: "Значи Китай ще могат да обикалят с подводница около Лос Анджелис без ние да знаем?!" :):biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Въоръжаването на една държава като Китай е функция от развитието й /има примери в историята, когато някои наблягаха само на оръжието, такъв беше СССР, но Китай се развива пълноценно/. В този смисъл на Китай му трябва ощевреме, за да достигне високите западни технологии. Това ще се случи относително скоро, ако Китай продължи да бъде управляван толкова умно, колкото досега и ако не тръгне към излишни ограничения, което е склоннсот и на Изтока, и на силните режими....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Яко, ако можеше и да попреведеш малко никак нямаше да е зле :bigwink:

Иначе внушават респект най-вече с количество, не само във ВВС. А тоя J10 ми се чини да е бая изкопиран.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изкопиран е от един израелски, не си спомням подробностите. Иначе прилича да е от класа на Мираж 2000, или Грипен и Еврофайтър. Но само прилича....;) Рано им е на китайците, но след някоя и друга година елате ги вижте.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
:crazy_pilot: Ползвани са доста неща от израелския Лави(и не само)Доста сериозна оръжейна система е,скоро може да се появи и на пазара...Засега е с Руски двигател,но си правят свой собствен на базата на CFM 56, който пък е един от най-успешните "граждански "двигатели.Скоро ще пусна още по китайската тема.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:crazy_pilot: Дишат във врата на всички и скоро ще се осетят какво става......ама ще съжаляват.Всички наливат най-нови нещо в китайско за няколко долара(или евро) в повече...Ето това утре ще "скочи" на пазара и ще замени успешно МиГ21 и Ф5 в някои по-бедни държави.Иде реч за JF 17 Thunder,китайски с пакистански парички...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много бързо и много добре се развиват, но за високите технологии не дишат още на никого във врата. Това нещо ако ще замени МиГ21 и Ф5, малките ще си останат малки... Друго ще е след около, хм, да спекулираме - 10-15 години. Таков ниво, каквот са стигнали запада и Русия се гради с десетилетия, а Китай започна да се развива като хората от края на 80-тте. Преди това Мао ги караше да трепят врабци и да леят чугун във всяко село... Добре, че тоя велик и древен народ е минал през толкова много, и е генерирал толкова култура и традиция, че сега успешно се развива. Друг на негово място би бил унищожен. Тези неща не са толкова далече от хай-тек постиженията, колкото изглежда първоначално;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
:crazy_pilot: Да ти каже,не съм съгласен с някои неща,които казваш.Всички държави (развитите такива) наливат милиарди като инвестиции,също дават достъп до технологии,дето са стрували милиарди на собствените им данъкоплатци(защото са свръх наукоемки и скъпи и се основават на столетия научна и инженерна традиция)Та за сега всички се правят на слепи ,но удара ще дойде по всички нива.Тез хора пратиха и човек в космоса.,има "реплики" на Верту(как ли се чувстват в НОКИА).От друга страна от военна гледна точка наличието на машини като МиГ21 и Ф5 едно време ,а машини като Ф16, Грипен,неродените Лави и МАКО,JF17 u J10 е напълно логично и оправдано.Китай си е потенциална икономическа и всякаква друга заплаха :crazy_pilot:
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Потенциална сила, и то каква. За заплаха не знам, зависи от това как ще се държи. Във всеки случай ходът на историята на света ще бъде променен от тях.

Имам само възражение срещу оценката на нивото на технологиите им към момента. Развиват се, имат космически кораб и т.н., копира здраво Нокиа :):) и др., но вчера зарад един китайски кабел разнасях едно PC из София:) Някои неща подсказват, че имат още да вървят. А че вървят уверено спор няма, и още как. Заради някои особеност на рзвитието им, но то не е въпрос на тая, а на друг тип тема;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Пекин започва да изкупува от Русия Су-33. Според военни източници ВВС на неговата народна армия водят преговори с руската самолетостроителна компания "Сухой" по три нови проекта. Първият е за изтребителите Су-33 в тяхната корабна версия. От "Сухой" са убедени, че Китай ще започне строителството на собствен самолетоносач. Засега по въпроса за Су-33 Китай и "Сухой" са имали преговори и са постигнали някакви договорености. От "Сухой не знаят дали Китай иска да купи цели Су-33 или иска да използва част от неговата технология. Има вариант Китай да купи няколко Су -33 и след това ще поиска трансферна производствените технологии в негови заводи. Китай може да използва и част от технологията на Су-33 за развитието на своя корабна изтребителна авиация, базираща на произвеждания в страната J-11B. Вторият проект, за който се преговаря, е най-новият руски изтребител Су-35. На международния авиосалон Макс-2007, състоял се на базата Жуковски до Москва, китайската делегация прояви голям интерес именно към Су-35. Съобщава се, че Китай и "Сухой" са постигнали консенсус и вече работят над износните планове. Третият проект се отнася за интереса на китайския флот към изтребителите Су-30МК2. Но шансовете Китай да започне да внася Су-30МК2 или Су-30МК3 засега не са големи, тъй като вече получава собствените изтребители JH-7A.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Потребител

 Историята на Liaoning започва в 1985 година. Тогава поръча адмиралитета на СССР вторият си самолето носач под името Рига  след  адмирал Кузнецов.  

Но когато се разпадна съюзът полуготовият кораб остана в ръцете на украинците, които го закотвиха под името Варяг, защото руснаците не го щяха, индийците също а с Китай стана дипломатически скандал. Така години наред нищо неправиха с него....Докато, докато след шест години се яви една туристическа фирма от ХонКонг, Chong Lot Travel Agency. Те за плуващо касино искаха да го използват.

Платиха за него 20 000 000 долара / USS Gerald Ford 12,8 milliárd/ и почнаха да го влекат. Но! 16 месеца седя в Черно Море защото турците не скат да го пуснат през Босфора.

Влеченето на ден струва 8500 долара.

Но гу пуснаха и така заобикаляйки поливиня континент изведнъж цъфна при народната армия на НРК.

Първо казваха, че е за тренировачни цели, но от 2016 година е вече напълно въоражен.

 

https://www.forces.net/news/navy/long-and-strange-tale-chinas-first-aircraft-carrier

И действа подпомагайки заграбването на международни територии около китайските води..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Администратор

#Китай #Великобритания: Пекин е наел десетки бивши британски военни пилоти, за да обучат китайските въоръжени сили как да се сражават срещу западни военни самолети и хеликоптери. Това съобщи британската медия SkyNews, цитирайки високопоставени официални лица от британската армия, които смятат, че това ще създаде заплаха за Великобритания и нейни съюзници. 

Около 30 пилоти в момента са в Китай, обучавайки пилоти за Народната освободителна армия. Пилотите са нарушили основни правила за сигурност. 

Пекин активно се опитва да наеме повече действащи и бивши военни пилоти и други специалисти от Кралските военноморски сили, Кралския флот и британската армия, както и персонал от други западни държави. Скокът в рекрутирането на персонал е идентифициран от около края на 2019 г., в началото на локдауните срещу COVID-19.

Ситуацията е толкова сериозна, че разузнавателната служба на Министерството на отбраната издаде във вторник „предупреждение за заплаха“, за да предупреди действащите и бившите военни срещу подобни акции.

Министърът на въоръжените сили Джеймс Хийпи каза пред Sky News, че набирането на британски пилоти за обучение на китайски колеги е проблем в Министерството на отбраната от няколко години.

Китай използва агенти от трети страни, включително компания, базирана в Южна Африка, за да привлича персонал. Такава компания е т.нара. Академия за тестови полети на Южна Африка, без да има връзка с южноафриканското правителство.

https://t.me/drmjournal/3481

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Интернет тролове, свързани с #Китай, се опитват да подхранват политическото разделение и раздора в #САЩ преди междинните избори през ноември, което предполага, че Пекин е заинтересован да се намеси в американската политика, след като до голяма степен се е въздържал по време на предишни събития. Това стана ясно от доклад на изследователи от отдела на Google на Alphabet Inc. 

Усилията, които включват и опити за създаване на разриви между САЩ и техните европейски съюзници около войната в Украйна, изглежда са имали минимално въздействие досега. Интензивността обаче се засилва и според изследователите Китай възнамерява да инжектира дезинформация в интернет емисиите на американците по начини, които наподобяват минали руски и ирански опити да осуетят изборите.

Няма данни, че Пекин се опитва да подкрепи или навреди на който и да е кандидат или политическа партия, за разлика от предишни кампании, свързани с Москва и Техеран.

Акаунти, свързани с групата за влияние, която компанията Mandiant нарече Dragonbridge, се опитват да хвърлят съмнение върху почтеността на американския изборен процес. Например видео на английски език, споделено в множество социални платформи миналия месец, се опитваше да обезсърчи гласуването, като постави под съмнение полезността на представителната демокрация.

Американските разузнавателни агенции и изследователи по сигурността наблюдават по-активни китайски операции онлайн по теми като пандемията от Covid-19 и расизма срещу американците от азиатски произход. Висши служители по сигурността на САЩ предупредиха публично през последните седмици, че междинните избори са изправени пред редица предизвикателства, включително вътрешни и международни кампании за дезинформация и риск от физическо насилие и сплашване на избирателите.

https://t.me/drmjournal/3557

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Китай показа свой стелт изтребител 

 

Държавната медия China Daily съобщи, че „това е моментът J-20s, едни от най-модерните изтребители в света, да се появят пред обществеността на земята“ на 14-то Китайско международно изложение за авиация и космос в Гуангдонг провинция Джухай в събота следобед.

jets_3.jpg?itok=uQ5QoNei

front_0.jpg?itok=M1NyKpEb

pit.jpg?itok=zgzqVFKL

jets0.jpg?itok=qRapZOHi

jets%20back.jpg?itok=m1MCpZq0

side_0.jpg?itok=x2xQ8hZH

 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Според САЩ мащабната чистка на Си Дзинпин в китайските военни редици е дошла, след като е установено, че широкоразпространената корупция е подкопала усилията му за модернизиране на въоръжените сили и е повдигнала въпроси относно способността на Китай да води война, съобщава Bloomberg.

В оценката на Вашингтон се посочват няколко примера за въздействието на корупцията, включително ракети, пълни с вода вместо с гориво, и огромни полета от ракетни силози в Западен Китай с капаци, които не функционират по начин, позволяващ ефективното изстрелване на ракети.

Според оценките на САЩ корупцията в армията на Китай е подкопала доверието в цялостния й капацитет, особено когато става въпрос за ракетните сили; вътрешните проблеми също така са провалили някои от основните приоритети на Си Дзинпин за модернизация.

https://t.me/drmjournal/7071

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Според САЩ мащабната чистка на Си Дзинпин в китайските военни редици е дошла, след като е установено, че широкоразпространената корупция е подкопала усилията му за модернизиране на въоръжените сили и е повдигнала въпроси относно способността на Китай да води война, съобщава Bloomberg.

В оценката на Вашингтон се посочват няколко примера за въздействието на корупцията, включително ракети, пълни с вода вместо с гориво, и огромни полета от ракетни силози в Западен Китай с капаци, които не функционират по начин, позволяващ ефективното изстрелване на ракети.

Според оценките на САЩ корупцията в армията на Китай е подкопала доверието в цялостния й капацитет, особено когато става въпрос за ракетните сили; вътрешните проблеми също така са провалили някои от основните приоритети на Си Дзинпин за модернизация.

https://t.me/drmjournal/7071

Ако всичко това е вярно, то излиза, че Си вече си е сменил мнението и смята, че Китай не е готов за инвазия в Тайван. Просто няма как армията и флотът ти да са достатъчно подготвени да превземат един най-добре охраняваните острови в света при толкова корупция в армията, спъваща развитието й. В Пекин много добре знаят, че нелегитимните от тяхна гледна точка власти на лелеяния остров парите за отбрана ги изразходват целесъобразно и са въоръжени до зъби с най-модерните възможни оръжия, кои собствено поризводство, кои вносни. Това значи, че единственият шанс на Си и компания да превземат Тайван е първо да избият цялото му население с ядрени удари и като отмине радиацията да го колонизират с хора от континента. Вярно е, че в Китай не ценят човешкия живот, но чак такова нещо няма да направят. А и току-виж тайванската ПВО прихванала ядрените глави и ги насочила да избухнат някъде в Шанхай или друго голямо пристанище.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...