Отиди на
Форум "Наука"

Да поговорим за пари


Spirit

Recommended Posts

  • Потребител

Днес ми попадна бюджета на НАСА, който трябва да бъде гласуван за 2008 година и има няколко неща, които бих искал да споделя.

НАСА ще изиска финансиране в размер на $17,309 милиарда, което е с 3,1% повече от финансирането за тази година. Парите ще се разпределят както следва:

- наука, аеронавтика и изследвания: $10, 651 милиарда

- космически операции (пилотирани полет): $6,108 милиарда

- други разходи: $34,6 милиона

Финансирането на някои по интересни мисии:

Мисии за изследване на Земята

- NPOESS Preparatory Project - $91 милиона за тази година, при обща стойност на мисията $824,6 милиона

- Glory - $42,7 милиона, при обща стойност на мисията $287 милиона

- Aquarius - $60,6 милиона, при обща стойност на мисията $269,7 милиона

Мисии за изследване на Слънцето

- Solar Dynamics Observatory - $110,4 милиона, при обща стойност на мисията $876,9 милиона

За програмата за изследване на Марс ще са нужни общо $625,7 милиона, $269,3 милиона от които са за поддръжка на старите мисии, а останалите пари се разпределят както следва:

- Phoenix - $11,4 милиона, при обща стойност на мисията $400,4 милиона

- Mars Science Lab - $345 милиона, при обща стойност на мисията $1,686 милиарда

За програмата Discovery ще бъдат отделени $184,9 милиона, от които 177 са за стари мисии, а $7,8 милиона са заделени за DAWN, която общо струва $463,8 милиона.

За проекта New Frontiers ще бъдат заделени $147,3 милиона, 120,2 от които за Juno (новата мисия до Юпитер) и 27 милиона за други мисии.

За астрофизически мисии ще бъдат заделени $1,566 милиарда, част от които ще се похарчат както следва:

- GLAST - $42,2 милиона, при обща стойност на мисията $855 милиона

- Kepler - $93 милиона, при обща стойност на мисията $612,6 милиона

- James Webb Space Telescope - $545,4

- Hubble Space Telescope - $277,7

- SOFIA - $77,3 милиона, при обща стойност на мисията $3,419 милиарда

- Wide-Field Infrared Survey Explorer - $83 милиона, при обща стойност на мисията $377,1 милиона

- Herschel - $17,1 милиона, при обща стойност на мисията $341,5 милиона

- Beyond Einstein - $32,3 милиона

Освен това за Lunar Reconnaissance Orbiter ще бъдат наляти $159,4 милиона от общо $469,8 милиона.

Личен коментар все още виждаме финансирането на нови мисии. Проектите Mars Science Lab, GLAST, Kepler, James Webb Space Telescope, Wide-Field Infrared Survey Explorer, Herschel и Juno са наистина страхотни и ще направят много наука. Изключително много се радвам на масивното финансиране на Джуно и Джеймс Уеб. Обаче имаме един голям проблем. Мисиите от програмата Beyond Einstein остават почти на сухо, а те всъщност биха донесли най-много наука, заедно с останалите обсерватории. Няма и финансиране за изследване на Европа, а да не говорим за Нептун, хептен пък за Уран :( Изследването на космически ядрени реактори, пък е толкова орязано, че едва можем да кажем, че съществува. А това е бъдещето на космическите полети.

Ето файла с предложения бюджет, в който можете да откриете повече подробности:

168652main_NASA_FY08_Budget_Request.pdf

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Баю пари са хвърлени за това, а аз вече си мислех, че почти са отхвърлени совалките.

Както и да е - по добре за това да се хвърлят луди пари отколкото за военната индустрия например.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Баю пари са хвърлени за това, а аз вече си мислех, че почти са отхвърлени совалките.

Както и да е - по добре за това да се хвърлят луди пари отколкото за военната индустрия например.

Днес четох, че увеличили бюджета за войната в Ирак с $50 милиарда за 2008, което прави $200 милиарда за военните операции само в Ирак и само за 2008 година!!! Де да ги бяха дали на НАСА за мирни цели...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление се харчат прекалено много пари за глупости...ако се даваха повече пари в областа на науката щеше да е хубав светът...можеше вече да сме на Марс и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нормално - сега им трябва нефт, ако да кажем се намери много по-добра алтернатива на енергиен ресурс, който да може да се добива от Марс, парите от Ирак щяха да бъдат вложени в НАСА. Но за съжаление засега постиженията и откритията й служат само за фукане на правителството, затова и често се изхвърлят в прогнозите и поставените срокове за нейните проекти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако бяха дали тези пари на НАСА, вече щяха да са разработени 100 алтернативи на изкопаемите горива и щеше да им дреме на шапката за Ирак. Има адски много проекти за гориво-ефективни автомобили, за возила на горивни клетки и всякакви алтернативни методи за добиване на електроенергия.

НАСА освен с космически изследвания се занимава и с чисто практически технологии, включително и алтернативни методи за добиване на енергия, от слънцето, вятъра, вълните, приливите, горивни клетки, алтернативни горива, абе всичко!

Ако се налеят само 1-2 милиарда директно в това изследване и след това един военен бюджет в инфраструктура, инвестицията ще се отплати с такива технологии, че нуждата от нефт ще спадне драстично и войната ще се обезсмисли, ама тексаска мафия си знае своето.

Ето едно филмче по темата:

http://kolibka.com/download.php?mid=5207

И субтитри към него:

http://kolibka.com/download.php?sid=5207

П.П. FUCK THE SYSTEM!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С $5 милиарда можем да пратим по една предоволна мисия до Уран и Нептун от клас Касини-Хюйгенс, но както е тръгнало може въобще да не ги доживеем. За мисия до Уран в НАСА въобще не се говори, а за Нептун/Тритон имаше предложение да се изстреля мисия през 2016, но от НАСА тихомълком смениха информацията на сайта им и новата дата е 2030 година. Ако всичко върви по план и действително мисията бъде изстреляна тогава, то апарата ще пристигне на Нептун през 2040 година, т.е. аз ще съм на 55 години тогава. А както казах, за Уран не ми се мисли. На тези две планети може да се направи солидна наука, съизмерима с тази направена на Юпитер и Сатурн от апаратите Галилео и Касини-Хюйгенс.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Това с $5 милр., а какво ще е с $50??? Мисля, че наистина до 10 години нуждата от черното злато ще е никаква ;) Но все пак нищо не се знае какво ще стане след години. Всичко може да се промени, все пак може след управлението на Буш, а и на следващия президент да се промени тази политика..., а и защо се говори само за САЩ и НАСА, може Европа, Русия или Изтока да направят нещо голямо. Предполагам тези сметки за бъдещи мисии се правят от гледна точка на сегашните знания, но след 10 дори 20 г. ще е различно, за това...мисля, че остава само да чакаме и да следим какво става :) Разбира се може и малко да се включваме :)):

:v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
а и защо се говори само за САЩ и НАСА, може Европа, Русия или Изтока да направят нещо голямо.

1. Нямат пари да летят отвъд астероидния пояс

2. Нямат ноу-хау за мисия отвъд астероидния пояс

3. Нямат инфраструктура да поддържат мисия отвъд астероидния пояс

Годишно за войната в Ирка вървят $200 милиарда. За мисия до Уран и Нептун на НАСА им трябват $5 милиарда, разделени на вноски от по около $500 милиона годишно! Само половин милиард годишно повече в бюджета на НАСА би променил коренно нещата и в момента щяха да се разработват поне пет нови мисии. За разработката на една средно голяма мисия са нужни няколко години и половин милиард долара. Това означава, че за всяка мисия годишно се наливат по малко пари, което прави и малки увеличения в бюджета на НАСА много ефективни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес ми попадна един друг документ. Какво може да се направи на Титан и Енцелад с $1 милиард (едно изстрелване на совалката по-малко):

TitanEnceladusBillionDollarBox.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Днес ми попадна един друг документ. Какво може да се направи на Титан и Енцелад с $1 милиард (едно изстрелване на совалката по-малко):

TitanEnceladusBillionDollarBox.pdf

Това гледам е правено и от НАСА...ще се реализира или...просто стои и събира прах и чака да му дойде времето :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Това гледам е правено и от НАСА...ще се реализира или...просто стои и събира прах и чака да му дойде времето :bigwink:

Виж тук: http://bgnauka.com/forum/index.php?s=&...ost&p=19503 НАСА наистина е заинтересована от изпращането на мисия до Енцелед през 2020 година с цена от около $800 милиона. За Титан също се говори сериозно пак за 2020 година, но тук мисията ще е по-сериозна с бюджет от порядъка на милиарди долари. Финансирането на двете мисии още не е започнало, поради две причини:

1. Още е прекалено рано - има 13 години до евентуалното им изсрелване.

2. В момента Касини още събира информация за Енцелад и Титан. Мисията му е проектирана да свърши през 2008 година, но ако няма проблеми апарата може да доживее дори до към 2012 година. Когато мисията му приключи, всичката налична информация за Енцелад и Титан ще бъде анализирана и ще бъде изградена стратегия за изследването на двете тела. Ще бъдат поставени конкретни въпроси, цели и приоритети и ще бъдат разгледани вариантите за космически апарати и сценарии, които биха били най-подходящи за отговаряне на повдигнатите въпроси. Ще последва изследване, което да определи какви инструменти и какъв сценарий би бил най-подходящ за оптимални резултати, ще последва финансиране и разработка.

Това в документа е много относителни и представлява най-ранната фаза за една мисия. Трябва да се съгласите, че на един орбитален апарат за изследване на Титан може да има три научни инструмента, може и да има 15. Това кара разходите по мисията да варират ужасно много и уточняването на подобни въпроси ще бъде възможно чак след края на мисията Касини и анализа на данните. Тогава ще се заговори за дизайн на мисиите и финансиране.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

НАСА обяви какъв бюджет ще иска от Конгреса за 2009 година:

$5,78 милиарда за совалката и станцията

$4,44 милиарда за наука

$3,5 милиарда за разработката на Арес и Орион

$447 милиона за изследвания в областта на аеронавтиката

Общо $17,6 милиарда или по-малко от 1% от БВП на САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами дано да го одобрят. За миналата година беше 16 млрд май? Докато за 2008 вече приеха военния бюджет в размер на... 696,4 млрд $ (или повече от всички останали страни в света взети заедно!).

Ще ми се да бъде вложено предимно в изучаването на по-далечния космос (отвъд астероидния пояс)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ще ми се да бъде вложено предимно в изучаването на по-далечния космос (отвъд астероидния пояс)

И на мен ми се иска така, но както виждаш само $4,44 млрд се отделят за космически изследвания и то повечето отиват за мисии във вътрешната част на Слънчевата система. За отвъд имаме само Нови хоризонти, Касини и Джуно (в разработка) :( За първите две мисии в момента се отделят съвсем малко пари за контролиране на апаратите, а Джуно е евтиния - накрая на мисията ще са похарчени само $700 милиона, повечето от които вече са дадени. Истината е, че за външната част на Слънчевата система се отделят ужасно малко пари. Не мога да кажа колко с точност в момента, но не вярвам да са повече от $500 милиона. Това на фона на $17,6 милиарда е нищо. :(

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...