Отиди на
Форум "Наука"

Орбитален апарат до Нептун


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Гледам тук, Наско леко се беше поразгорещил, защото едва ли не НАСА не отпуска пари за евентуална мисия до Уран и Нептун. До Уран обаче аз съм против. Защо ли? Ами защото Уран е леко безинтересен и ако трябва да се прави мисия до там добре е тя да се занимава почти изцяло със спътниците му. Но и те няма много какво да предложат.

Виж, Нептун е от друго тесто. Въпреки че е толкова далечен има доста турбулентна атмосфера и това си е една загадка, която трябва да бъде решена. Как-не е ясно. Освен това там имаме и един Тритон, който си е вулканичен спътник.

Така че не можеш да отидеш до Нептун без да пренебрегнеш Тритон. Или с други думи казано - ако изпратиш орбитална сонда без прикачен спускаем апарат към Тритон или поне без атмосферна сонда ала-Галилео, пръсташ пари на вятъра.

Но въпроса е как ще навлезеш в орбита?

Мисля че е ясно защо Нови Хоризонти не е орбитален апарат, а е проста облитаща мисия тип Вояджър. Защото за да стигне до Плутон той трябва да се озове там максимално бързо и скоростта на апарата ще е толкова голяма, че горивото му няма да стигне да навлезе в орбита. Така че нови Хоризонти има само няколко минутки да се занимава с Плутон.

Подобно нещо е и с Нептун. Как ще изпратиш кораба максимално бързо до Нептун е ясно - но как ще навлезеш в орбита?

Ха да видим какво ще измислим. Аз нямам идеи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Delta IV Heavy + йонни двигатели. Защо мисия до Уран е приемлива - ами щото ще излезе по тънко, отколкото до Нептун. Нали се сещаш, че Уран е доста по-близо до Земята. Приземяване на Тритон? - елементарно Уотсън. Май ставропол беше пуснал едно филмче с някаква надуваема капсула за пренавлизане в тънка атмосфера, каквато има Тритон. По принцип мисиите и до Уран, и до Нептун си имат своите предимства:

за Нептун:

1. Тритон е много интересен обект и си струва до него да се изпрати мисия.

2. Атмосферната активност на Нептун, за която Звездичко спомена.

3. Нереида: прихванат транс-нептуниев обект ли е, или при прихващането на Тритон орбитата му се е променила? Ако е първото, става много интересно.

4. Останка от космически катаклизъм ли е Протей и защо е толкова черен?

за Уран:

1. Повече големи луни за изследване. Дори Оберон може да се окаже интересен.

2. Миранда: потенциален Енцелад?

3. Дали малките вътрешни луни се удрят една в друга от време на време, както се предполага и колко стабилни са орбитите им?

4. Дали Ариел е още активна?

Както виждате, и двете планети заслужават да бъдат посетени, но кога? Всичко опира в парите. НАСА имаше планове да изстреля мисията до Нептун и Тритон през 2016 година, но с визията на Буш остава за 2030 година :( Уран направо си е обречен, но може да ни огрее през 2020 година. Ако мисията за облитане Сатурн и спускане на сонди в атмосферата му бъде реализирана, корабът-майка може да продължи към Уран и да изпрати някоя друга снимка.

Иначе на Нептун, орбитата на евентуалния апарат може да се контролира чрез облитания на Тритон, така както Касини облита Титан, за да промени орбитата си около Сатурн. Преди известно време един учен излезе с план, който позволява 40 облитания на познатите луни за период от две години на Уран. Електрозахранване - естествено RTG. Комуникации: DNS както винаги. Остава само финансовия проблем :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Относно клипчето, ето го:

http://video.google.com/videoplay?docid=88...h&plindex=0

Това е IRDT (Inflatable re-entry and descent technology), но не знам системата да е замисляна специално за редки атмосфери. Идеята е била технологията да се използва за евтино връщане на товари от МКС, и също мисията Марс 96 е била с такава система за спускане в марсианската атмосфера, уви обаче, сондата се е спуснала в океана заради бъгавия Протон :doh: . Руснаците са я тествали, но след няколко неуспешни опита са се отказали от технологията.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Като се замисля:

- Слънце - имаме камара мисии до него. Само настоящите не мога да ги изброя на пръстите на ръката ми

- Меркурий - Маринър 10, в момента към него лети MESSENGER и ЕСА стяга БепиКоломбо

- Венера - много мисии до планетата със спускаеми апарати. Венера Експрес е още там, а НАСА готви нови мисии до планетата

- Земя и Луна - има ли смисъл да говоря?

- Марс - най-изследваната планета

- Астероиди и комети - и тук имаме с какво да се похвалим, както и настоящи и бъдещи мисии

- Веста и Церера - не са планети, но Dawn лети и към двете

- Юпитер - Пионери, Вояджъри, Галилеовци и още камара fly-by мисии. Скоро ще изстреляме и Джуно, имаме и още планирани мисии

- Сатурн - Същата работа кат' Юпитер с Касини дето разказа играта на научната общност и предстоящи мисии

- Плутон и КП - официално Плутон не е планета, но НХ е устремен към системата

Оказва се, че след 2015 година Уран и Нептун ще са най-слабо изследваните планети и въобще значими оекти в Слънчевата система. Срамота! Само Тритон заслужава един куп мисии.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...