Отиди на
Форум "Наука"

Как да си избера фотоапарат?!


Tigritzata

Recommended Posts

  • Потребител

633f6d337868119072d496d3a3843d1f.jpg

Здравейте, имам n на брой банкноти с обща стойност xyz, кой е най-добрият фотоапарат, който мога да си купя?

Често срещан въпрос, който предизвиква отговори, вариращи от отричане на всички модели (марки) освен един до засипване с информация, предложения и сравнения, които често ни объркват повече отколкото помагат.

Истината е, че изборът на фотоапарат е доста подобен на избора, да кажем, нa обувки – трябва максимално да е съобразен с конкретния човек. Ето защо правилният въпрос е кой е най-добрият фотоапарат за мен?

Започни с това от какво имаш нужда – какво имаш намерение да правиш с фотоапарата си и какви снимки искаш да получиш. Добра идея е да решиш какво ще снимаш и за какво ще използваш своите снимки. Колко големи трябва да бъдат снимките? Дали искаш фотоапаратът да се справя с повечето ситуации вместо теб или държиш на по-голям контрол от твоя страна? Готов ли си да носиш със себе си по-обемиста техника или предпочиташ да се събира без усилие в джоба ти? Трябва да решиш и доколко те вълнува възможността да заснемеш видеоклип, с или без звук. Ще използваш ли някакви допълнителни функции за обработка на заснетото изображение и колко е важно за теб фотоапаратът ти да ги предлага? Отговорите на тези въпроси ще те улеснят в избора на правилния фотоапарат за теб.

Ето и няколко кратки съвета, които ще ти помогнат в избора.

c9fb24d7d37e2ad5be1c4d693d925532.jpg

Пикселите

Стандартно за фотоапаратите се говори в мегапиксели и теоретично колкото повече ефективни мегапиксели има фотоапаратът, толкова по-добра или по-ясна снимка ще направи. Общо взето, в това има известна доза истина, но пикселите се отразяват най-вече на размера, в който можеш да отпечаташ снимката, без да се намали качеството.

Все пак колко мегапиксела ти трябват? Въпреки че вече спокойно можеш да си купиш фотоапарат с 10 мегапиксела, имай предвид, че за снимка в размер 20 х 30 см. са ти съвсем достатъчни 5-6 ефективни мегапиксела на фотоапарата.

Ако разпространяваш снимките в Интернет, мегапикселите не са от голямо значение, тъй като изображенията, които се предават в Интернет, обикновено имат ниска резолюция - 72 dpi (точки на инч).

В действителност, качеството на снимките зависи не само от броя на пикселите, а от много други фактори като големината на сензора на фотоапарата, качествата на обектива, процесорът, системата за фокусиране, и т.н. Така че качеството на изображението е това, което ще те ориентира по-правилно при избора, отколкото броят на мегапикселите. Купи си фотоапарат с толкова мегапиксели, колкото имаш нужда, за да отпечаш снимките си в желания от теб размер.

4a6baa92098b9b3fcfae5a718d919453.jpg

Обективът

Обективът е от голямо значение за всеки фотоапарат, тъй като от неговите качества много зависи качеството на изображението. Вече почти всички модели разполагат с обективи с т.нар. „оптичен зум”, който ти позволява да „приближиш” отдалечените обекти и да уловиш интересни детайли въпреки разстоянието (варио обектив). В зависимост от модела, това приближение варира обикновено от 3 до 10 пъти, а напоследък започна да достига все по-високи стойности (18 пъти).

Компактните фотоапарати разполагат като правило и с „цифров зум”, чрез който можеш допълнително да „приближиш” обекта, но това намалява качеството на образа и неговата резолюция. Така че, когато търсиш фотоапарат с възможности за приближение, игнорирай напълно цифровия зум, тъй като реалното приближение е само това, което ти дава оптичния зум.

7b8bb1af803ba18f85904feb729cfc5b.jpg

Дисплеят

Дигиталните фотоапарати предлагат два начина да видиш обекта, който ще снимаш – през оптичния визьор и през LCD дисплеят. Най-често визирането и кадрирането се извършва с помощта на дисплея и много от фотоапаратите в компактния клас нямат оптичен визьор. Благодарение на LCD дисплея можеш да се възползваш от най-голямото удобство на дигиталната фотография - възможността да видиш снимката секунда след като си я направил. От неговото качество зависи вярното възпроизвеждане на заснетото изображение и това ти дава възможност за бърза реакция – ако не харесаш това, което си снимал, веднага можеш да направиш втори по-добър кадър. Важно е неговото качеството и размер да му позволяват максимално точно и ясно да отрази снимката. Добър ориентир за качествата на дисплея е неговата разделителна способност. Тя се измерва в пискели и можеш да я провериш в характеристиките на фотоапарата. Дисплеят улеснява и работата с менютата. От друга страна, той често е причина батериите да се изтощават неприятно бързо, така че е добре да се съобразиш с този факт и ако фотоапаратът ти разполага с оптичен визьор можеш да го използваш при по-продължително снимане.

3e97be2a925ee6e34b19dbd7c87214a3.jpg

Готовите снимачни програми

Всички дигитални фотоапарати ти предлагат удобството на напълно автоматичния режим, така че ти остава само да насочиш апарата и да снимаш, без да се занимаваш с това да нагласяш настройките. Освен стандартния режим Auto, разполагаш и с определен брой предварително настроени програми, с включването на които фотоапаратът задава настройките, подходящи за дадена ситуация или сцена, според това, което снимаш – портрет, пейзаж, нощна сцена, бързо движещи се обекти и т.н. Някои предлагат и режим „макро”, с който да снимаш обектите отблизо, за да „уловиш” интересни детайли и подробности. Тези готови снимачни шаблони са максимално съобразени със ситуацията, която искаш да снимаш и ти позволяват да я заснемеш по най-добрия начин.

Заедно с това има фотоапарати, които ти дават възможност да настройваш ръчно някои параметри на снимане – бленда, скорост, комбинация от бленда и скорост и по този начин да имаш значително по-голям контрол върху изображението, а също и да правиш различни ефектни снимки. Този тип фотоапарати са подходящи за теб, ако прецениш, че имаш познания за основните правила във фотографията или искаш да се научиш на това. Ръчните настройки ти позволяват много по-голяма степен на креативност и изразяване, когато знаеш как да ги изпозваш. Ако заниманията с фотография са изкушаващи за теб, задължително ще дойде един момент, когато творческата свобода ще се окаже важна.

9f33312d8c11cba8d776adf1c0e11473.jpg

Стабилизацията

Човек рядко е напълно неподвижен, когато прави снимка. Макар и да не го усещаш човешката ръка трепва от 5 до 10 пъти в секунда. Стабилизацията на обектива или на сензора е една от доста полезните екстри на фотоапаратите, която противодейства на естественото треперене и ти позволява да направиш по-ясни и по-резки снимки. В апаратите с такава опция, малки жироскопни устройства компенсират трептенето като при всяко колебание задвижват мобилна леща или самия сензор, за да остане образът относително неподвижен и да се получи чиста и рязка снимка. Все пак имай предвид, че в най-честите случаи тя не ти е от основна необходимост. Кога ти е нужна стабилизация? Тя е от значение в три основни случая:

- На първо място, когато осветлението е слабо. Тогава скоростта на затвора е ниска и твоят фотоапарат се влияе дори от най-незначителното трепване на ръката и снимките се размазват.

- В случаите, когато искаш да снимаш макро кадри нежеланите движения на ръцете се забелязват още повече.

- Когато приближаваш обектите с помощта на оптичния зум. Тогава се увеличава не само кадъра, но и ефекта от треперенето на ръцете. Но ако твоят варио обектив ти осигурява не повече от 3 пъти оптично увеличение, този ефект на практика не е забележим.

Най-добре е да прецениш доколко стабилизацията е важна за теб, като се съобразиш и с това, че тя не може да замести стабилната опора, примерно статив, при много дълги експонации – т.е. случаите, в които искаш да снимаш при много ниска осветеност без светкавица.

871afbbb6130ababb24e6ca9ad1ce26f.jpg

Скоростта

При избора на цифров фотоапарат трябва внимателно да провериш един параметър, който е свързан със скоростта на работа с фотоапарата. Тук става дума за два основни фактора – времето, което е необходимо на фотоапарата да достигне готовност за снимане след включването му и времето, което е необходимо да направи снимка, да я обработи и да е готов за следващата. Ако фотоапаратът изисква повече време за подготовка, може да не успееш да заснемеш това, което желаеш.

65319759783cacd33a0bd9d08955465d.jpg

ISO или светлочувствителността

Цифрите зад съкращението ISO ти показват нивото на чувствителност на сензора на фотоапарата към светлината. С какво ти помага високата светлочувствителност? Когато имаш ISO над 400 за снимката е необходима по-малко светлина и това е идеално за често срещани снимачни условия като слаба осветеност или снимки на закрито. Така получаваш ясни снимки без да използваш светкавица. По този начин можеш да усетиш атмосферата на цялата сцена и снимките ти да бъдат с по-естествено осветление. При всички случаи обърни внимание на качеството на изображението при снимане с високи стойности на ISO, тъй като понякога това води до прекалено „зърнест” вид на снимката и загуба на толкова детайли, че при някои модели високата чувствителност (над 400 или 800 ISO) е практически неизползваема.

a7a089ab6699be12fb5ae84e3527e512.jpg

Баланса на бялото

Обикновено обозначената с WB настройка „баланс на бялото” не се радва на голям интерес. Тя обаче е една от важните и би било добре да й обърнеш внимание при избора на апарат, защото от нея зависи правилното предаване на цветовете е твоите снимки. Различната светлина има различна интензивност в някои части на спектъра, което може да направи цветовете на снимката съвсем различни от тези, които виждаш, докато я правиш. Балансът на бялото се грижи именно за това цветовете да изглеждат възможно най-близо до истинските, независимо дали снимаш на светлината на залеза или на неонова лампа. Провери доколко добре се справя автоматичният баланс на бялото – белите предмети в снимката трябва да си останат такива, а не да имат осезаем жълтеникав, синкав или друг оттенък.

Допълнителните функции

Въпреки че тук сме ги нарекли допълнителни, те са доста важни, защото ти дават много повече възможности да правиш по-добри снимки, да обработваш изображенията си и не на последно място да ги споделяш с приятели. Така че си струва да им обърнеш внимание, когато избираш фотоапарат. Някои модели ти предлагат различни опции, които улесняват самия процес на снимане. Примерно фокусът да е винаги върху лицето в кадъра или следящ автофокус, който ти помага при снимки на движещи се обекти, по-ярки изображения върху дисплея, когато снимаш почти на тъмно и т.н.

Има функции, които ти дават възможност да коригираш снимките си и да им добавяш различни ефекти в самия фотоапарат. Можеш да се възползваш от тях, за да правиш различни творчески обработки на заснетите изображения – да отрежеш част от кадъра и по този начин да прекомпозираш снимката, да я направиш черно-бяла или в стил “ретро” (сепия), да изсветлиш тъмните части на кадъра, за да получиш по-ясна снимка.

Някои фотоапарати ти дават добри идеи как да организираш снимките си като ги подредиш в динамично слайд-шоу с музика, а при други вече имаш възможност и да използваш безжична WiFi връзка, за да качиш снимките си директно в Интернет.

ef8b30f461ba13b3f419909ec5ca0bdd.jpg

Най-важното

Факторите, които могат да ти помогнат в избора на фотоапарат съвсем не се изчерпват с тези няколко базови съвета. За всеки приоритетите са различни и няма универсална и най-пълна рецепта за точно решение на въпроса. Все пак, от личен опит, мога да кажа, че най-добрият начин да откриеш правилния фотоапарат за теб е да го изпробваш преди да купиш. Не купуваш кола, без да си я карал, нито дреха, преди да си я премерил. Вземи в ръце фотоапарата, виж как се чувстваш с него, дали ти е удобен и по “мярка”, снимай и го тествай в различни режими на работа, разгледай снимките, задавай въпроси на консултантите в магазина и питай за всичко, което не ти е съвсем ясно. Обърни внимание на рязкостта и детайлността на кадрите, начинът, по който са предадени цветовете, както и доколко добре е фокусирал апаратът и дали зоната на фокус съвпада с това, което си желал.

Но, каквото и да напиша, ти си този, който най-добре знае какво точно иска. Намери го и се забавлявай!

Източник: http://photosynthesis.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Прочетох внимателно текста (и аз най-сетне взех твърдо решение да прибера в калъфа за вечни времена любимия си "Зенит" и да си купя цифров апарат), доста неща си поизясних, но пак останаха много неясни. Ето, чета например в рекламните материали - "Слот за CD карта" - какво, по дяволите, значи това! - не може ли рекламните материали да се оформят като за хора без инженерно образование. Значи ли това, че трябва да имам някакви специфични видове карти за да снимам? Или пък - че има фотоапарти без карти? Не ми е ясно.

Или - защо някъде пишат "Електронен стабилизатор на картината", а другаде - "Стабилизиращ режим" - това едно и също ли е? - просто стабилизацията ще е от малкото "екстри", на които ще държа, избирайки фотоапарат през близките седмици; много ми хареса че имало такава функция.

Пишат и каква е батерията - ами каква е хубаво да е? - същите ли са батериите като за мобилните телефони?

Само да отбележа и че пренасочването към "консултантите в магазина" е, според мен, неудачно - имам доста лоши впечатления от познанията на обслужващия персонал в супермаркетите за техника - а именно от такива магазини е по-хубаво да се купува, най-малкото защото изборът е по-голям. Разни пичлеменца там - не стига, че нищо не знаят, ами и нервничат ако се забавиш с покупката - това е масовия случаи; попадал съм и на свестни консултанти, които търпеливо и подробно ти обясняват всичко, но то е рядкост.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако наистина си решил да си купуваш фото, мога да те свържа с един колега, той е маниак на тема фотоапарати и наистина разбира- неотдавна си купи Nikon d 80, може и тук във форума да го накарам да драсне някой ред

иначе с него бяхме ходили из разни магазини в Сф и ми направи впечатление, че в магазина точно до площад Славейков хората си разбират от работата и могат да те консултират

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
"Слот за CD карта" - какво, по дяволите, значи това!.

Слот за CD карта означава, че може да добавиш памет към фотоапарата. Мисля, че батерията е като на GSM или почти. Мисля, че тези фотоапарати са много добри и ви препоръчвам да ги разгледате: http://www.olympus.bg/cameras/ . Те са на Olympus. Новият Е-3 е много добър обаче струва 3000 лева. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

може би най-масовия апарат е канон поне на запад, но ми се струва, че професионалистите предпочитат никон

ето тук има доста инфо http://www.club-nikon.org/index.htm

и една снимка с никон: автор Атанас Генчев

716201_orig.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Прочетох внимателно текста (и аз най-сетне взех твърдо решение да прибера в калъфа за вечни времена любимия си "Зенит" и да си купя цифров апарат), доста неща си поизясних, но пак останаха много неясни. Ето, чета например в рекламните материали - "Слот за CD карта" - какво, по дяволите, значи това! - не може ли рекламните материали да се оформят като за хора без инженерно образование. Значи ли това, че трябва да имам някакви специфични видове карти за да снимам? Или пък - че има фотоапарти без карти? Не ми е ясно.

Или - защо някъде пишат "Електронен стабилизатор на картината", а другаде - "Стабилизиращ режим" - това едно и също ли е? - просто стабилизацията ще е от малкото "екстри", на които ще държа, избирайки фотоапарат през близките седмици; много ми хареса че имало такава функция.

Пишат и каква е батерията - ами каква е хубаво да е? - същите ли са батериите като за мобилните телефони?

Само да отбележа и че пренасочването към "консултантите в магазина" е, според мен, неудачно - имам доста лоши впечатления от познанията на обслужващия персонал в супермаркетите за техника - а именно от такива магазини е по-хубаво да се купува, най-малкото защото изборът е по-голям. Разни пичлеменца там - не стига, че нищо не знаят, ами и нервничат ако се забавиш с покупката - това е масовия случаи; попадал съм и на свестни консултанти, които търпеливо и подробно ти обясняват всичко, но то е рядкост.

Най-добре иди във фотопопавилиона. Там това им е работата, по супермаркетите... ти си знаеш.

Слота за карти е мястото, където се поставя картата памет. Има няколко формата на карти памет. Различните марки апарати използват различни такива. Най-евтина и масова е SD (Secure Digital). Обикновено апаратите се продават с малки карти 32 МВ - 64 МВ, затова е добре да си купиш голяма (поне 1 GB) или да хванеш промоция, апарат с карта.

Стабилизацията трябва да е само и единствено оптична. В това отношение панасоник имат най-добрата стабилизация.

Батериите. Има две възможности,

- батерията да е произведена за апарата (предимство - издържа по-дълго; недостатък, висока цена ако искаш втора).

- да работи с обикновени АА батерии (предимство не са скъпи и можеш да си напълниш джоба с презареждащи се батерии; недостатък не издържат много).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Ако ще си купуваш фотоапарат най-добре го направи от фотопавилиона- http://www.photopavilion.com/ или от фотосинтезис - http://photosynthesis.bg/ . Ако искаш да ти обяснят добре отиди във фотосинтезис! Там разбират доста и може да пробваш техниката и да усетиш кое е най-добре за теб. Имаше един пич там, който ми изнасяше егати лекциите, ама май се махна.. :(

Картата памет служи, за да се записват на нея снимките, които правиш. По принцип фотоапаратите имат вградена памет, но тя стига за около 30 снимки (зависи от модела, но обикновено производителите не се отпускат много и искаш или не си купуваш и карта :)При огледално-рефлексните фотоапарати няма вградена памет, а само буферна. При нея когато правиш серия от снимки много бързо (щтракштракщтракщтрак), снимките се записват 1во на буферната памет, тъй като тя има възможността да записва много бързо снимките, след което те отиват на картата памет и изчезват от буферната памет.Стабилизацията е добре да я има, а също гледай и размера на матрицата. Аз ти препоръчвам да си вземеш със зарядни батерии АА, защото има вече доста издържливи и ако закъсаш примерно в някое село може да си купиш от бакалията едни обикновени батерии и да направиш още няколко кадъра. Аз съм с литиево-йонна, но дадох 40 лв за резервна ( което си е сравнително евтино).

Зависи и за колко пари искаш да си купиш и дали искаш огледално-рефлексен - никон д40 е 1000 лв с обектив 18-55мм. Като марки ти препоръчвам никон, канон или сони.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Преди 2 седмици си взех нов фотоапарат Sony W90B. Казано честно го исках, защото си имах критерий за избирането на фотоапарата и той отговори най- точно. В крайна сметка съм много доволна, а когато прочетох темата съм още по- доволна, че се спрях именно на него ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

От известно време искам да си купя нов фотоапарат, но има някои неща в описанията им, които не са ми много познати:

-Какво точно означава, че например фотоапарат Olympus E 410 има обективи 14-42mm f/3.5-5.6 и 40-150mm f/4-5.6?

-С какво значение е ултра звуковата защита от прах (би ли повлияла на качеството на сниката)?

-Какво представлява TruePic ІІІ графичен процесор?

И последно да попитам, какви са ви впечатленията от фотоапратите Olympus E 410 и Olympus SP-800 UZ и като цяло за марката Olympus?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Темата е стара, но понеже вътре се споменава любимата ми марка микроскопи ОЛИМПУС!!! не мога да не се включа.

...

Четох наскоро една мисъл, която реших да прилагам в живота си. И понеже фотографията е част от моя живот, или поне е част от времето, от финансите, от емоциите, то реших, че е приложима и тук:

Започни от там, където си.

Прави, каквото можеш.

Използвай, каквото имаш.

...

Харесал съм си един фотоапарат, но няма смисъл да пускам тема. Важното е дали ще направя интересни снимки с него, не друго.

Мен не ме интересува как изглеждат снимките, като ги отворя на 100% на монитора. Интересува ме дали снимките са щраканици или фотография.

Само това.

Миналата година се скъсах от снимане и направих 500 снимки.

...

Мисля си да пусна няколко теми по фотография в този форум, макар че то в България форумите за фотография са повече от фотографите : )

Просто тук, понеже влизат хора с научни интереси и могат да подходят сериозно към темата. Докато повечето фотографи от типа щрак-брак искат само мегапиксели и зум.

Щото "Зума има тежката дума".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • 1 месец по късно...
  • Потребител

На мен не ми се отваря снимката. И аз бях с много добри впечатления от Олимпус-ите, но от няколко месеца щракам с един (срамота, но не помня марката му), който прави по-хубави снимки (и не е по скъп). Мегапикселите отдавна установих, че са по-скоро ориентировъчни показатели за качество, особено при наличието на интерполация, която от нищо прави... по-голямо нищо и направо ми се струва престъпление да не ти дадат да щракнеш собственоръчно с фотоапарат, преди да си го закупиш, така както и преди да си купиш кола ти дават едно кръгче.



ПП: Това ли е снимката?

rgjy8712.JPG

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...