Отиди на
Форум "Наука"

Археологически статии


Recommended Posts

  • Потребител

Край Айтос откриха град на 8000 години

Хората от каменната епоха строят първите булеварди

Проф. дин Николай Овчаров

Повече от 10 години за българските археолози са приоритетни разкопките, свързани с големите инфраструктурни обекти - газопроводи, магистрали, железници. Всички трасета в богатата на исторически паметници наша земя трябва първо да се проучат, преди да се предадат на строителите. Тази дейност невинаги е най-приятна за учените, защото човек не може да избира обекта си. Но понякога изследователите се натъкват на невероятни неща.

През 2004-а екипът на доц. д-р Красимир Лещаков от Софийския университет започва работа по бъдещата магистрала "Тракия" недалеч от Айтос. За неизкушените от археологията местността Крушак край с. Вратица би представлявала най-обикновена нива. Дори за специалистите лежащото отдолу селище на близо осем хиляди години е труднодоловимо. Теренът е съвсем плосък и само отделни фрагменти керамика известяват за древния живот. Те обаче са напълно достатъчни следи за д-р Лещаков, един от най-добрите български археолози праисторици. Разкопките започват и резултатите скоро удивяват научния свят. Само след две години работа учените са категорични, че са попаднали на огромно селище от първата половина на VI - началото на V хил. пр. Хр., финала на новокаменната епоха (неолита). То има уникална площ от 30 дка, от които до 2005-а успяват да разкрият цели 13. Екипът извършва хоризонтален разрез и установява цялостната му структура.

Тогава човекът още не познава метала. С примитивните си сечива от кремък древните изкопават край селището дълбок ров. Преминавайки през него се натъкваме на яка крепостна стена, градена от обработени камъни със суха зидария. Тя е дебела до 2 м и специалистите предполагат, че е достигала 3-4 м височина. След това се излиза на централната улица, широка цели 9 м. По този предшественик на съвременните булеварди стигаме централния площад. Когато разчистват тези съоръжения, археолозите са изумени: улицата и площадът са покрити с грижливо подреден паваж. Под него в скалата са издълбани дренажни канали за поемане на дъждовната вода. Те са дълбоки 70-80 см и са покрити с каменни плочи. А от булеварда встрани водят тесни улички. Наоколо се развиват малки квартали от по четири-пет къщи. Сградите са правоъгълни, с по няколко помещения и значителни размери. Красимир Лещаков се шегува, че са строени с "пълзящ кофраж". Върху каменните основи древните строители постепенно издигали кофраж от дъски, който запълвали с глина. След изсъхването махали дървенията и се появявала здрава стена. Покривите са от масивни дъски, обмазани дебело с глина. Всяка сграда си има ъглово огнище, дървени пейки за спане и каменни хромели за стриване на брашно.

Най-голяма е къщата на вожда жрец непосредствено до централния площад. Тя е двуделна, с дървена веранда отпред и внушителните размери 12/15 м. В основите й ритуално е вградена каменна брадва с невероятна изработка. До къщата пък откриват два украсени скиптъра от еленов рог. Естествено там археолозите намират най-много култови предмети. Общо в селището са извадени над 200 глинени идоли всички на жени с пищни форми, облечени в богати дрехи. Само в къщата на жреца вадят мъжки идол, и то с мощно изправен член. Единствено той е цял, докато керамичните дами са съзнателно натрошени. За свещенодействията на жреците са служели и странни глинени дискове, от които археолозите намират над 500. Лещаков допуска, че са били предназначени за култови игри и за гадаене.

Специалистите се надяват да сглобят до 150 цели съда от изобилната керамика в селището. Повечето от тях са с обичайната за новокаменната епоха украса от канелюри, врязани линии и рисунки с бяла боя. Част от съдовете обаче са оформени като човешки фигури. Виждат се хора с вдигнати молитвено ръце, други седят или танцуват. Лицата са изваяни като клюнове на птици, което е някакъв своеобразен стил на епохата. Един такъв съд е по-особен и археолозите виждат в него първообраза на жената котка от "Батман". Всъщност става дума за най-ранната човешка религия, тотемизма, когато хората вярвали, че предците им произхождат от различни животни.

Заключенията на екипа са потресаващи. Откритото селище е град и една от столиците на тайнствена култура, развивала се на Балканския полуостров преди 8000 години. А тя самата е част от велика цивилизация, чиито паметници се простират от Близкия изток и Египет до Средна Европа. Древните обитатели на нашите земи търгуват между Карпатите и Мала Азия. Те обаче и често воюват помежду си. Тогава се появяват и първите племенни обединения, предшествали създаването на същински държави. За да се бранят от нападения, вождовете жреци строят крепости.

Точно такова е укрепеното селище край Айтос. Лещаков предполага, че оттам е управлявана обширна територия край Черно море в днешна Югоизточна България.

Селището просъществува около 300 години. Разкопките показват, че то загива при един от военните конфликти. Сградите са опожарени така жестоко, че мазилките се остъкляват. После оцелелите опитват да го възстановят, но не успяват. Накрая последните жители се изселват, а руините запазват за хилядолетия своите древни тайни.

Преди строежа ритуално убиват жена

Проучванията показаха, че преди началото на строителството древните хора са принесли на боговете човешка жертва. Това е 24-25-годишна жена, чието тяло след жертвоприношението е разчленено на три. После отделните части грижливо са положени в специално изкопана в скалата яма. Именно край заритата с пръст яма строителите оформят централния площад на селището.

Културата на неолита идва от изток

С най-бързи темпове късната новокаменна култура се развива в страните на Близкия изток. Там по-рано от останалия свят възникват земеделието и скотовъдството. Вече в VI-V хил. пр. Хр. в Иран и Ирак се наблюдава развита неолитна култура с глинобитни жилища, рисувана керамика и многобройни женски статуетки. Към V хил. пр. Хр. земеделските племена населяват Египет. Разкопките на археолозите показват, че днешните български земи също са част от този процес.

Оригинална статия

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Мнения 657
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Златен кинжал и още 545 предмета откриха археолози в Карловско

Новооткритото златно съкровище от третото хилядолетие преди Христа ще бъде показано от 9 август в Националния исторически музей

06.08.2006

Аргеолози намериха 545 златни украшения и кинжал от златна сплав от третото хилядолетие преди Христа в могила край село Дъбене, Карловско.

Откритието направил научния сътрудник в Националния исторически музей Мартин Христов.

Златното находище край Дъбене беше открито преди две години и в него продължават да намират нови предмети. През 2005 г. са били открити 15 500 златни елемента, които вече са показвани на изложби в Италия и Дания, а в момента част от тях са включени в голямата изложба на тракийското злато във Варна.

Новата сензация от Дъбене е идеално запазеният кинжал, който не завършва с остър връх, а със заточена равна част и е с високо съдържание на злато в сплавта. Кинжалът няма утилитарни функции, а е по-скоро символ на царска или на първожреческа власт. Освен високата си художествена стойност той е свидетелство за високо организиран живот на праисторическото общество в карловското поле преди пет хиляди години и образуването на първите раннокласови държавни формации, коментират от националния музей.

Огромният брой златни предмети говори за интензивен добив на злато и за високи технологии при обработката на метала. Находки от този тип в Средна и Южна Европа са съвсем малко. Изводът на учените е, че център, снабдяващ цяла Европа със златни украшения, се е намирал в карловското поле, каза пред журналисти директорът на НИМ Божидар Димитров.

Но пълна загадка остава естеството на находището. Хилядите златни фрагменти са в десетки малки могилки, но в тях липсват човешки кости и керамика, т.е. няма погребения. Не са и останки от опожарени работилници, както се мислеше първоначално, тъй като липсват следи от сгради и пожари.

На терена няма следи от селище от тази епоха - то се намира на километри от мястото на златното съкровище. Налага се тезата, че предметите са полагани в земята в рамките на ритуал като дарове за неизвестен бог.

Новите открития ще бъдат изложени в Националния исторически музей на 9 август, тъй като не се нуждаят от специална консервация.

Нетинфо

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

В декемврийския брой на National Geographic ще има статия за българските съкровища: http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0612/feature4/ Фотогалерията ми хареса много :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вече успях да си го купя и да прочета :book: статията. Фотогалерията наистина е много хубава. Редно беше най-накрая да покажат и нашите съкровища. Стига гърците са се перчили с техните. От намерените досега находки става ясно, че гръцките съкровища бледнеят пред нашите. :bg::thumbsup::v:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Намериха крепост от времето на фараоните

В Синайската пустиня, на територията на Египет е открита древна крепост. Това съобщи пред журналисти Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности, цитиран от АФП.

Крепостта е от 1560-1081 г. пр. Хр. Неотдавна група от американски и френски археолози откри още две крепости с по-малки размери в същия район. Тези находки потвърждават съществуването на система от укрепления по източните граници на Египет, описана в древни текстове.

Според археолозите откритата сега крепост Таро (Tharo) е била използвана от войската, охранявала източните подстъпи към столицата Пер-Рамзес, наречена на името на фараона Рамзес II.

Размерите на крепостта са 500 на 250 метра. Стените са с дебелина 13 метра, а над тях са се издигали 24 крепостни кули. Крепостта е била опасана с ров с вода, през който се е преминавало по подвижен мост.

Фараон Рамзес II от Деветнадесетата династия е управлявал през първата половина на XIII век пр. Хр.

Той се е прочул с многобройните си военни походи в Източното Средиземноморие (територията на съвременните Израел, Ливан и други страни).

БТА

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Откриха изгоряла колесница с кремирани коне при разкопки.

За първи път на територията на Тракия бе открито изгаряне на колесница и два кремирани коня, както и амуниция с конска украса в Райкова могила при с. Стройно, Елховско.

Това съобщи ръководителят на екипа археолози, направил откритието, проф. Даниел Агре.

Този ритуал до този момент е непознат за Тракия. Ямата, в която са открити археологическите находки, е 5,5 на 2,5 метра.

Колесницата е датирана от 1 век и вероятно е била на местен аристократ, чийто гроб ще бъде търсен от археолозите.

Конската амуниция е била много интересна. От кремацията са останали само бронзовата украса, която е с растителни и геометрични мотиви. Сребърното покритие е изгоряло.

Проф. Даниела Агре откри в същата могила каменен саркофаг с погребение на знатна тракийка със златни огърлици, пръстени, обеци и украсени бронзови съдове.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Откриха гробище на 9000 години

В Сирия е открито едно от най-древните гробища в света. Възрастта на удивителната находка, направена от сирийски и японски археолози в Айн ел Карх в централната провинция Идлиб, надхвърля 9000 години, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в арабския печат.

Специалистите са се натъкнали на 20 скелета, повече от които принадлежат на хора, достигнали зряла възраст. Учените подчертават факта, че повече тела са били погребани в ембрионална поза. Заедно с покойниците в гробовете са били поставяни и дарове - каменни чаши, глинени съдове и накити, направени от морски раковини. Много от тях са се запазили в добро състояние.

Според Джамал Хейдар, ръководител на екипа специалисти, удивителната археологическа находка дава възможност да се разбере по какъв начин са били извършвани сложните ритуални обреди и с това да се научи нещо повече за мирогледа на човека от епохата, за която досега на практика не е известно нищо. Историкът твърди още, че периодът се е характеризирал със създаване на първите градове.

БТА

Link to comment
Share on other sites

Археологическа експедиция на НИМ откри ценна находка край Созопол

Ценна находка бе открита днес от археологическа експедиция на НИМ край Созопол от екип начело с Кръстина Панайотова от БАН.

Археолозите откриха гробница, покрита с пясъчна могила.

Между обичайните керамични гробни дарове на починалия преди 2500 г. гражданин на Аполония е и голяма керамична купа, на която в три реда е очертан дълъг надпис на старогръцки език.

Директорът на музея Божидар Димитров, който е на инспекционна обиколка на археологическите експедиции, е отнесъл находката в лабораторията на НИМ за консервация и реставрация.

След разчитането на надписа ще бъде хвърлена нова светлина върху историята на Аполония Понтика - първата демократична държава в нашите земи.

Интересно е, че купата с надписа се открива във фамилния парцел на некропола (гробището на града, разположено на плажа "Харманите") на тиранина на Милет - Хистияи.

Управителят на най-големия град-държава е живял в края на VІ - началото на V в. пр. Хр. В 513 г.

Хистияи е командвал персийския флот във войната срещу скитите, бил е съветник на персийския цар Дарий, бил е един от водачите на въстанието на гърците в Мала Азия срещу персийското владичество.

В 494 г., след потушаване на въстанието, очевидно се е заселил със семейството си в Аполония Понтика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При разкопки в южните и централните части на Турция археолози от Белгия откриха запазени части от огромна мраморна статуя - едно от най-красивите изображения на римския император Адриан, управлявал през 117-138 г.

Скулптурната фигура, намерена в руините на древния град Сагаласос, е била висока 4-5 метра и се е състояла от няколко сегмента.

Досега археолозите са се натъкнали на главата плюс част от крак и едно ходилo, дълго 80 см, като се надяват скоро от земята да се покажат и останалите парчета.

Находката излязла на 5 м дълбочина, при римска баня, разрушена при земетресение през VI-VII век.

Екипът от Католическия университет в Льовен работи на мястото от 1990 г.

post-2476-1186926171_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Георги Китов откри маса и стол от І век от Римската епоха

Намерени са в Ангеловата могила в с. Войводино, Сливенско

Следи от дървен стол и маса от І първи век от римската епоха бяха намерени в Ангеловата могила в с. Войводино, Сливенско.

Подобно откритие се прави за първи път и то ще даде представа за мебелите на траките в тази епоха, обясни ръководителят на разкопките Георги Китов.

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1088061

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Археолози откриха уникална кула в древния град Мисионис край Търговище

Археолозите откриха уникална кула, висока над четири метра в древния град Мисионис. Открита е стрела, която е била използвана преди около десет века.

Археологът Ангел Конаклиев обясни, че разкопаната кула е уникална със своята височина и досега почти никъде в България не е откривано подобно съоръжение. Друго уникално в комплекса била и една от църквите, където имало запазен под, също много рядко срещано явление в българските археологични паметници.Археологът Ангел Конаклиев разказа, че материалите, които откриват, свидетелстват за това, че там е живял един богат народ. По времето на съществуването на града изключително много се е ценяло среброто и повечето монети, които са открити били сребърни. Откритите монети са показател, че града е бил изключително развит в търговско отношение. Повечето от монетите, открити тази година, са от времето на Иван Шишман. За богатствата на града говорят и множеството керамични съдове тип "графито", които са характерни и за търновската аристокрация. Според находките, археолозите определили и съществуването на града. Той е създаден в началото на IV в., а живота е продължил до края на XIV в.

Все още за големината на Мисионис се правят сондажни проучвания, защото площта, която обхваща оградения, късносредновековен град е над 120 декара - нещо изключително голямо за тогавашните стандарти. Около 400 на 400 м е площта, която се загражда от късносредновековната крепостна система. Към нея е била включена и ранновизантийската крепост, която не е престанала да съществува. Извън крепостната система също е имало население. Според Ангел Конаклиев, общата площ на града е била между 400 и 600 декара. През този сезон на разкопките предстоят няколко основни задачи. Една от тях е и разкриването на късносредновековната порта. За сега почти е разчистена южната кула и в момента работят по разчистването на северната.Друго важно предизвикателство е разкриването на комуникацията между късносредновековната укрепителна система и ранновизантийската крепостна стена. Важен елемент от работата ще бъде и проучването на вътрешността на ранновизантийската крепост.

"Това може да се превърне в един наистина печеливш обект и е в интерес на Община Търговище да се намеси с проекти за консервация и реставрация", сподели археологът. Той смята, че за да се запазят откритията във времето трябва да се консервират качествено. Конаклиев обясни, че всеки ден до там ходят около 20 души, без да се рекламира, без да има направени подходи. Според него, Общината може да печели много добре от един такъв голям и значим паметник на българската история, който се оказва по-голям дори от Царевец във Велико Търново. "Просто трябва да се пишат проекти и за запазване на наследството, за историята".

За първи и единствен път града е описан от арабският учен Абу Абдаллах Мохамед ибн Мохамед Ал-Идриси през XII в. в книгата си "Развлечение на копнеещия да преброди страните", по-късно позната като "География" на Ал-Идриси. По думите на Конаклиев след книгата на Ал-Идриси, Мисионис не се споменава повече никога. Явно градът е получил ново име, което често се е случвало през онази епоха. Данни от турски документи показват, че той вероятно се е наричал Косово. Османският хронист Мехмед Нешри разказва за похода на везира Али паша през 1393 г. от превзетия Шумен към столицата Търновград. Тогава той се изправя пред непристъпната крепост Кос Ова, която се съпротивлява мъжествено. Нейният управител смело заявява на изпратените парламентьори: "Ние не ще се отречем от нашия господар (цар Иван Шишман), за да се покорим на турците!".Заради тези слова градът е изгорен след превземането, а всичките му жители са превърнати в роби.

http://www.actualno.com/news_120599.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Откриха древен римски тунел в Ерусалим

Израелски археолози обявиха вчера, че са открили древен канализационен тунел в Ерусалим, който евреите са използвали за бягство от римските завоеватели преди 2000 години.

Смята се, че тунелът е бил основният канал на Ерусалим по време на римското завладяване през 70 г. сл. Хр. Той минава под главния път на града и завършва в Мъртво море, се пояснява в изявление на властите.

"По данни на Йосиф Флавий жителите на града са бягали по този канал по време на въстанието, за да се скрият от римляните", пише още в изявлението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Археолози откриха древно селище край село Баните

Неизвестно укрепено селище от епохата на късната античност разкриха археолози при разкопки на връх Карабурун край село Баните. Крепостта е била изградена през 6-и век в подножието на още по-древно тракийско светилище, съобщи БНТ.

Намерените фрагменти от керамика от къснобронзовата епоха, доказват, че около 1500 години преди Христа на връх Карабурун е имало светилище. Като светилище се потвърждава теорията, че светилищата са на места, които има видимост поне към едно или две други светилища и от друга страна пък същият тип места са използвани вече с военни цели в по-късни епохи. През VI век на върха е било изградено укрепеното селище, а функцията му е била да охранява пътищата и проходите в тази част на Родопите, твърдят археолозите. Д-р Боян Доманов – археолог НБУ каза, че са "открили голяма стена, която се намира в подножието на върха. Тя обгражда южния и югоизточния склон, откъдето всъщност върхът е най-достъпен. Втора стена, която може да бъде видяна тука, също разположена по склона и съответно структури, които ние определяме като тераси, т.е. теренът е бил пригоден, терасиран за жилищно строителство". Селището е съществувало близо два века, имало е собствено керамично производство, а за търговския му обмен говорят намерените антични монети. В края на VII век крепостта е била изоставена, за сега по неизяснени причини. Информацията е на БНТ./БГНЕС

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Откриха три уникални паметника от различни епохи при Перперикон

Три уникални паметника от различни етапи от историята на Перперикон са открити в края на четиримесечно археологическо проучване в Източните Родопи.Професор Николай Овчаров показа за пръв път находките. Първата находка е бронзов меч от 13-12 в. пр. Хр. "Подобни мечове са били използвани по време на Троянската война", уточни проф. Овчаров. Другата находка е глинен идол на мъж отпреди 6 000 години. По множеството дупки по фигурката археолозите са установили, че тя е била използвана в магически ритуали, за да се излекува болен от чума или шарка.Третият предмет е сребърно отличие от две части от 4-5 век сл. Хр. То представлява изображение на Христос. Накитът вероятно е принадлежал на византийски благородник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Откриха злато на древните българи край Тюмен

При разкопки на Кинтусовската могила /10-12 век/ в района на Салима в Нефтеюганския район на Ханти-Мансийския автономен окръг в Сибир (историческо название - Югра - бел.ред.) са открити обеци, пръстени и други уникални бижута от злато и сребро.

Специалистите от Центъра за историко-културното наследство на Нефтеюганския район предполагат, че златото е принадлежало на древните българи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според местните археолози находката може да промени представите за търговските връзки на древна Югра. Сред другите археологически находки на този сезон са ирански блюда и саби, които не са характерни за местната култура и територия.

Много от експонатите още не са изследвани, но, според специалистите, те обещават да се превърнат в сензация. Преди в Ямала при разкопки на жертвения комплекс Зельоний Яр вече е намирано древно българско сребърно украшения.

БТА

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Антична крепост-убежище е открита при археологически разкопки край Русе

Очертанията на антична крепост-убежище откри при разкопки край Сваленик екип от русенски археолози, с научен ръководител Сергей Торбатов от Националния археологически институт към Българската академия на науките. Обектът не е бил регистриран досега в археологическите сборници.

Крепостта-укрепление е била използвана за временно скривалище от местните жители през периода 4-5 век след Христа. Тя е служила за скривалище по време на многобройните нашествия на различни племена. Първите масови атаки по тези земи са от готите, след тях са нападенията на хуните и аварите. Когато временната опасност е преминела хората отново са слизали в низината.

Археолозите са се натъкнали по време на разкопките на 26 монети от времето на римския император Константин Първи, 4 върха за стрели, 3 фибули и множество бронзови и железни пособия.

Хората, населявали тези места, са се преместили в по-късни времена, по времето на ранновизантийската епоха в местността Бялата стена, където са създали ново селище. То е процъфтявало по времето на Второто българско царство. И до днес в района се откриват сребърни монети от периода на цар Иван Асен Втори

БНТ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моля. :bigwink: Опитвам се да събирам, доколкото свободното време ми позволява, интересни археологически открития и когато ги намирам ги пускам в този форум. Който се интересува и го влече археологията може да посети http://archaeology.travelguide.bg/ това е един интересен сайт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кадис е най-древният град в Европа

Кадис, който се намира в южната част на Испания, е най-древният постоянно обитаван град в Европа, твърдят археолози.Този извод те правят въз основа на датирането на открити неотдавна стени, за които се предполага, че са от VІІІ век пр.н.е. Както съобщава "Индипендънт", до стените са намерени финикийски глинени съдове, използвани във всекидневния бит, бронзова закопчалка за дрехи.Досега в Кадис бяха откривани останки от древни погребения, които сами по себе си не са доказателства за съществуването на град. Предстои да бъде установено какво е било предназначението на откритите стени. Възможно е това да са били стени на жилища. Разкопките се провеждат в историческия център на Кадис.

Кадис (римски Гадес) е основан от финикийците, на които е била нужна пристанищна колония за транспортирането на мед и други полезни изкопаеми от района на река Рио Тинто. Финикийците нарекли града Гадир. Антични източници твърдят, че Гадир е основан скоро след края на Троянската война, тоест на границата на ХІІ и ХІ век пр.н.е. Материални доказателства за това обаче не са открити.

Самото местоположение на древния Гадир предизвиква спорове, най-малкото още две селища по южното крайбрежие на Испания претендират за правото да бъдат смятани за Гадир -Санта Мария дел Пуерто и Чиклана. В района на Чиклана са намерени финикийски стени и останки от храм. Хосе Мария Хенер обаче, чиято експедиция откри останките от стени от VІІІ век пр.н.е., е убеден, че точно неговите разкопки свидетелстват в полза на историческото ядро на Гадир на територията на съвременен Кадис.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Археолози отвориха три саркофага от римската епоха

Три каменни саркофага от римската епоха разкопаха варненски археолози на ул. "Ангел Кънчев" в района на Рибната борса, на метри от най-оживения варненски пазар, след като в петък на тях се натъкнаха работници, копаещи канал. По-всяка вероятност находките са част от некропол, разположен извън античния Одесос, от южната страна на древния път за Марцианополис (дн. Девня). В същия район преди малко повече от две десетилетия археолозите са разкопали шест други погребения от същата епоха - II-III в. сл. Хр.

"За точната датировка на находките ще може да се говори след почистването на бронзовите монети, намерени в гробовете", коментира археологът Веселин Иванов.

Съгласно древния обичай монетата е била поставяна под езика на мъртвеца, за да плати на лодкаря Херон, който да го преведе през река Стикс в царството на мъртвите. Освен монетите в гробовете бяха намерени ритуални керамични и стъклени съдове с благовония (балсамарии), глинени лампи и др. предмети. От третия саркофаг днес бе извадена и зелена метална стригила - използвана за почистване на тялото, предимно от атлети след продължително натоварване. Поради малкото оставени дарове във втория отворен гроб археолозите предполагат, че в него е била положена жена. Костите са силно разложени и по тях трудно би могло да се прецени дали са на мъже или на жени, но се предполага, че двама от погребаните са мъже.

Междувременно директорът на РИМ - Варна, д-р Валентин Плетньов коментира, че районът попада извън границите на археологическия резерват "Одесос" и по тази причина изкопите не е задължително да бъдат оглеждани от специалисти археолози.

БГНЕС

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хомо сапиенс са се хранили с храна от морето

Археолози откриха най-древния крайбрежен хабитат на Хомо сапиенс в пещера в Южна Африка, който подсказва, че прародителите ни са колонизирали нашата планета благодарение на храна от морето. В основата на тази теория са раковини, дялани хематити и малки сечива, които датират отпреди 164 000 години и са открити в пещера на възвишение в Южна Африка, което се издига над Индийския океан. Раковините са били последната добавка, преди прародителите на човека да започнат да отглеждат растения и домашни животни. Това обаче е станало едва през неолита, преди 11 000 години, допълни изследователят.

Досега се смяташе, че най-древните крайбрежни хабитати датират отпреди 120 000 години. През периода на заледяване - 195 000 - 135 000 г. пр. Христа, голямо количество вода е било съхранено в ледниковата покривка, а нивото на океаните е било със 125 м по-ниско от сегашното.

Когато ледниците се стопили, нивото на океаните се покачило, а следите от човешки хабитати по крайбрежието били залети от морето.

Пещерата Пинакъл пойнт е "оцеляла", защото се намира на възвишение. Днес тя е на 15 м над морското равнище, а навремето вероятно е била на 5-10 км от брега

БТА

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Откриха в Сирия най-древната картина в света

Най-древната в света "картина" - стенопис, напомнящ абстрактна живопис, отпреди 11 000 години, беше открита в Сирия. Това съобщават в списание "Сайънс" авторите на откритието - френски археолози. Те са направили откритието при разкопки в селище от каменната епоха под условното название Джада ал Мугара близо до река Ефрат североизточно от сирийския град Алепо. Досега за най-древното произведение на живописното изкуство се смяташе стенопис, открит в Турция. Той е обаче с 1 500 години по-млад от "картината" в Сирия. В Джада ал Мугара са изобразени квадрати в червен, черен и бял цвят, нарисувани на кръглата стена на обширна сграда, построена от суров кирпич. "Това прилича на модернистка картина. Някои, които са видели стенописа, го сравняват с творбите на Паул Клее", казва ръководителят на групата френски археолози Ерик Кокеньо.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Уникалните изображения на геометрични фигури в три цвята били открити в местността Джадех край р. Ефрат

Френско-сирийска археологическа експедиция, извършваща разкопки край брега на р. Ефрат, недалеч от град Алепо в Северна Сирия, откри фрагменти от стенни фрески на възраст 11 000 години, съобщава France Presse, цитирайки ръководителят на групата археолози, Ерик Кокеньо (Eric Coqueugniot) от Лионския университет “Люмиер” (Universite Lumiere-Lyon 2).

В рамките на разкопките на селище от началото на неолита в местността Джадех (Jadeh), датирано около 9000 г. пр. н. е., в края на септември били открити уникални стенописи с геометрични форми в черно, червено и бяло. Те били изрисувани по стените на кръгло жилище с диаметър около 7,5 м., в което били намерени и множество кремъчни сечива и статуетка на човешка фигура.

Експедицията на Кокеньо, която започнала работа на брега на Ефрат през есента на 2006 г., открила и останките от неолитен храм от същия период, чийто стени също били изографисани със стенописи, чието състояние обаче било далеч по-лошо.

До откриването на рисунките в Джадех, за най-древни настенни изображения бяха смятани фреските от Чатал Хююк, Турция, датирани около 8000-6000 г. пр. н. е.

post-1992-1193736726_thumb.jpg

източник: www.bgfactor.org

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

МК финансира строителството на археологическа база на хълма Трапезица

Министерството на културата финансира строителството на уникална археологическа база на хълма Трапезица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Това ще бъде първата по рода си сграда в България. Тя ще бъде полувкопана в земята, за да се впише напълно с околното пространство. Просторно общо помещение ще бъде изградено под формата на атриум, а около него ще са разположени помощните помещения за археолозите. Покривът на сградата е предназначен за изгледна площадка. Цялата археологическа база ще бъде напълно съобразена с нуждите на хората с увреждания. Архитект на уникалната постройка е Пламен Цанев. Сградата е разположена на площ от 250 кв. м и за изграждането и Министерство на културата е отпуснало финансиране в размер на 300 000 лв. След приключването на археологическите работи на хълма Трапезица тя ще стане информационен център и музей. Проектът вече е съгласуван с НИПК и до края на годината ще приключи работата по грубия строеж, а до началото на следващия археологически сезон тя ще бъде напълно завършена. В края на миналата седмица директорът на Дирекция "Опазване на недвижимите паметници на културата" в МК арх. Борислав Абаджиев посети Велико Търново и се запозна с резултатите от разкопките на хълма Трапезица и църквата "Св. 40 мъченици".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...