Отиди на
Форум "Наука"

Почина пилотът, пуснал бомбата над Хирошима.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

На 92-годишна възраст почина американският пилот Пол Тибетс, пуснал бомбата над Хирошима, предаде АП. Тибетс е починал в дома си, съобщи Гери Нюхаус, дългогодишен приятел на пилота.

Пол Тибетс е пилотирал и командвал самолета Б-29, който е пуснал атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Тибетс е страдал от множество здравословни проблеми и състоянието му е било изкючително влошено през последните два месеца.

Преди смъртта си Тибетс е заявил, че не желае официално погребение, както и надгробен камък, защото не искал това да се превърне в място, където противниците му биха могли по някакъв начин да изразят протеста си за случилото се на 6 август 1945г.

При атаката над Хирошима загиват около 100 000 души, хиляди други са ранени и стотици хиляди се борят с последиците на радиоактивното облъчване.

Три дни по-късно американците пускат и бомбата над Нагасаки. Загиват 40 000 души.

Още в самото начало, когато разбрах за мисията, знаех, че ще е нещо емоционално, разказва самият Тибетс при отбелязването на 60-та годишнина от пускането на бомбата над Хирошима.

Имахме някакви чувства и емоции, но трябваше да ги оставим на заден план. Знаех, че това, което ще направя ще причини смъртта на хиляди, но това, което беше моят стимул бе, да си свърша добре работата, за да спрем смъртта на още хиляди, разказва Тибетс.

Пилотът никога не е съжалявал за стореното. По думите му, стореното е било патриотичен дълг, правилният нещо, което е можел да направи в конкретната ситуация.

Не съм горд, че убих 80 000, но съм горд, че започнах от нищото, планирах добре ситуацията и се справих с работата си по перфектен начин, твърди още пилотът. Това е, бяхме във война. Тогава използваш всичко, с което разполагаш, споделя Тибитес.

Спах спокойно всяка нощ, завършва едно от последните си интервюта Тибетс.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Какво да кажа,човека е изпълнявал заповеди ,малко се е вживял ,че бил убил толкова народ (той доста минимално е участвал) ,което предполага ,че го е искал . Интересно ми е каква е по-подробно историята около бомбите - какви са били обстоятелствата и защо са прибягнали до тях САЩ . Ако я има темата кажете ,ще я намеря ,но да не пребъркам форума напразно . (ако не ,някой ,който е запознат ако може да понапише :) ).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Обстоятелствата са такива, че войната се води по целия Тих океан и Югоизточна Азия, а японците оказват яростна съпротива и са готови докрай да се бият въпреки капитулацията на съюзниците им. Пускането на това свръх мощно оръжие трябва вече да сломи японците (все още не се е знаело със сигурност какви точно ще са страничните ефекти, един вид това е било и тестване на бомбата) защото би било доста трудно да се извършват десанти по островите на метрополията, тези операции биха погълнали хиляди жертви. Освен това така съкращават и продължителността на самата война, която продължава вече 6-та година да бушува по целия свят. Това е един вид демонстрация на сила, не само за пред Япония, а и за пред останалия свят, предстои Студената война и СССР вече се намират в шах, докато разбира се и те не построяват своя атомна бомба ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Абе можеха да пуснат бомбата демонстративно някъде, със съответното предупреждение. Но 40-тте не са били времена, по които се е мерело с днешните стандарти...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Не знам дали има и какво има на оня свят т.е отвъдното. :innocent::devil: Но едно е сигурно, ако има нещо такова въпросния пилот :plane::crazy_pilot: ще трябва да отговаря за постъпката си пред своите жертви :smartass: :smartass: , а те не са един или двама.

Той сам съзнавал какво прави и че неговия гроб би бил осквернен. Но това щеше да е най-малкото му наказание.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Днес се навършват 65 години от 6 август 1945 - денят на най-нехуманният акт в историята извършен от най-големия терорист в историята - правителството на САЩ!

Минута мълчание за стотиците хиляди загинали...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Документалните филми за Хирошима и Нагазаки не мога да ги забравя.Нещастие,абсолютна трагедия,ад...огнен в истинския смисъл на думата ,стотици хиляди жертви ,неуписуеми мъки ...и траур,лъчева болест и агония.Нечовешки,жесток акт!Демонстрация на надмощие и брутална сила!Върху кого?Естествено,самочуствието,надмеността не позволяват да се мисли чак за такива подробности ...,че цивилното население е еднакво беззащитно и невинно в целия свят.Не знам защо напоследък не се споменава и за стотиците тонове напалм и жълт химикал хвърлени в държавата наречена Виетнам,където още не могат дори да използват земеделската земя.

Разбира се пилотът е изпълнявал заповед,трудно е да се каже колко биха я изпълнили и колко не няма да я изпълнят...или трудно е можело да се предотврати пускането на бомбата.Смятам обаче за ненормален този стимул да се свърши добре работата/прецизно да пуснеш бомбата/ и да си горд от това ...докато заявяваш ,че не си горд от убийството на толкова хора.Смешни ми са също мненията/оправданията/ на почитатели на "победителите" от Хирошима и Нагазаки са,че този акт всъщност е отговор на варварската атака над Пърл Харбър,уви тук отново са объркани военните които не са подготвени в базата си?!...с цивилните които може би е трябвало да свалят самолета някъде встрани или поне да се скрият за секунди дълбоко под земята !?

Жертвите на жестокостта...мир на праха им!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пол Тибетс не е бил просто пилот, а командир на специалната 509 -та част от 20-ти военовъздушен флот на армията на САЩ. По време на бомбардировките е бил с чин полковник. Проявил е голям ентусиазъм. Като командир не е бил длъжен лично да участва в полета, но го е направил. Даже измислил име на бомбардировача -Енола Гей, макар че не е бил член на екипажа преди полета над Хирошима, а и след това.

Двама от свързаните с атомната бомба над Хирошима след войната имали нужда от психиатрична помощ. И двамата не могли пряко да вземат участие. Единият - англичанин, отишъл като наблюдател, но в последния момент му отказали да лети, а на другия му се паднала задачата за предварителен оглед на метеорологичните условия и наличие на противовъздушна отбрана.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мотивите за японците от американската пропаганда, които днес несъмнено биха били преценени (а и са такива без каквото и да било основание!) като чисто расистки, отшумяваха в литературата чак до 60-тте. "Жълтите, жълтурите" и пр...

Ако имаха военните малко повече идея върху какво пускат бомбата, какво представлява япония и японската култура, пръстите им щяха да потрепнат на спусъка, а може и под шапките на висшите да беше помръднало нещо.

Война - :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако имаха военните малко повече идея върху какво пускат бомбата, какво представлява япония и японската култура, пръстите им щяха да потрепнат на спусъка, а може и под шапките на висшите да беше помръднало нещо.

Това е отчетено, разбирали са японската култура. Размишлявало се е върху възможността бомбата да бъде пусната върху Киото. Заради историческата стойност на града се отказали.

За другото си прав.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
-Сънища? Имал съм много лоши сънища - каза Робърт Луис, дълго време началник кадри на най-голямата фабрика за захарни изделия в Ню Йорк, тогава копилот на "Енола Гей". Работя в Ню Йорк като милиони други. Копнея вечер да се прибера у дома, при жената и децата. Но често при вида на моите деца ме обхваща страх. Ако само някои държавни мъже бяха видели това, което видяхме тогава, не биха спали нито миг спокойно, докато не бъдеха сигурни, че бомбата няма да бъде хвърлена никога повече. Тогава, по време на полета, записах в бележника си: " И сто години да живея, пак не бих могъл да залича от паметта си този спомен." - Живях само петдесет от тези сто години и това, което написах тогава се оказа вярно...

През 1971 година той продаде на търг водените по време на полета бележки и получи за тях 37 000 долара.

"Летците от Хирошима", Ханс Херлин

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е отчетено, разбирали са японската култура. Размишлявало се е върху възможността бомбата да бъде пусната върху Киото. Заради историческата стойност на града се отказали.

За другото си прав.

Всъщност Киото е бил първи в списъка на комисията по избора на целите във Вашингтон, защото е с население над милион, заема стратегическо положение в центъра на страната и удара по него ще прекъсне всякакви връзки минаващи от там и освен това площта му е голяма и се вмества добре в предполагаемия обхват на разрушенията от бомбата. Тази идея е отхвърлена от министъра на отбраната Хенри Стимсън именно защото успява да убеди комисията, че не може да се разруши център с такова огромно културно значение, но хората подозират, че за него този град е имал по-скоро емоционална стойност, защото преди години Стимсън бил там за медения си месец :)

До 3 август все още не е решено коя от разглежданите цели трябва да бъде ударена. От щаба просто издават заповед да се бомбардира първата удобна цел над която небето е безоблачно. Започват да чакат такова време, в продължение на 3 дни над другите набелязани Кокура и Нагасаки облаците не се разсейват, но над Хирошима на 6 август се оказва ясно небе...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...