Отиди на
Форум "Наука"

Колко добри математици сте?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Първообразът на тази феноменална игра е през 18-и век, когато швейцарският математик Енард Юлер я измислил и кръстил “Латински квадратчета”. Два века по-късно, през 1979 г., тя се появява в нюйоркско списание за пъзели, но това минава почти незабелязано. Поне за американската публика, защото много скоро се оказва, че тя вече достига Япония и намира достатъчен брой ентусиасти, които да я превърнат в мания. В Япония играта получава и името си: йероглифът су означава число, а доку - единствен, уникален.

В Европа и Щатите судоку става хит чак през тази година. Успехът й се дължи най-вече на простите правила и на сложното решение. За много пристрастени най-ценното й е, че се играе с числа, но не се изискват никакви по-специални математически познания. Тук в ход са единствено чистите правила на логиката.

Целта на пъзъла е да се попълни всяка от цифрите от 1 до 9 във всяка кутийка от таблицата. Тя се състои от общо 81 квадратчета, разделени в девет секции от по девет квадратчета. Това трябва да стане така, че всяка колона, ред или секция трябва да съдържат всяко едно от числата от 1 до 9 по веднъж.

В таблицата има предварително зададени числа, но техният брой всеки път е различен и по никакъв начин не влияе на сложността на задачата.

Това обяснение на играта вече е добре познато от Австралия, през Хърватия до Америка, като навсякъде тя е превърната в глобален феномен. Ефектът и масовосттта й се сравнява с този на кубчето на Рубик, затова веднага й е лепнат етикетът "Рубик на 2005".

Любопитен факт е и превръщането на судоку в издателски и медиен феномен. Тук основната роля се пада на пенсионирания съдия от Хонконг Уейн Гулд, който през 1997 г. се озовал в Токио и случайно погледът му попаднал върху таблицата, която отдалеч прилича на нещо средно между кръстословица и шах. Веднага у него се появило желанието да попълни празните квадрачета. Толкова се увлякъл, че в следващите шест години той разработил компютърна програма, която генерира безкрайни версии на судоку.

Познавайки добре и старата традиция на английските вестници с техните кръстословици, той предоставил играта на "Таймс", и в края на 2004 г. вестникът за първи път публикува играта.

Така се получава и ефектът на доминото - само три дни по-късно играта се появява последователно в "Дейли мейл", "Дейли телеграф", "Индипендънт", "Гардиън" и "Сън". Постепенно изданията започват ожесточена конкуренцията кой ще публикува най-коварния и неразрешим пъзъл. В същото време в надпреварата се включва и "Ню Йорк таймс", който публикува судоку наред с прословутата си кръстословица.

Судоку според анализаторите има символно значение: хората все повече работят с цифри, а не с букви, имат много повече информация, отколкото познания. Към това трябва да прибавим и отдавна констатираната истина, че все популярни ще стават нещата, които нямат нужда от превод.

Тепърва обаче престои да видим дали судоку - играта с цифри, ще успее да измести класическата игра на букви - кръстословицата.

---

http://en.wikipedia.org/wiki/Sudoku

http://www.monterosa.co.uk/sudoku/

http://www.fingertime.com/sudoku.php

http://sudoku.hit.bg/

http://bg.puzzle-sudoku.net/

http://sudoku.hit.bg/solver.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
все популярни ще стават нещата, които нямат нужда от превод

Всъщност така са почти всички игри. Научаваш правилата и играеш.

да измести класическата игра на букви - кръстословицата

Това определено няма да се случи. При кръстословицата се искат познания, а при судоку единствено разглеждане на случаи, т.е. е еднообразна техника.

кубчето на Рубик

Това наистина е добро сравнение. При кубчето на Рубик се иска доста повече комбинативно мислене, а не толкова механично, като при судоку. В подкрепа на тази тези само ще спомена, че компютърна програма попълваща судоку се прави доста лесно, докато при кубчето на Рубик се налагат първо залагането на предварително съставени формули.

Кубчето на Рубик беше популярно 2-3 години, а вече никой не се сеща за него (дори и няма откъде да си го купиш). Същата съдба ще бъде и за судоку.

Междо другото идеята на судоку не е никак оригинална, защото още поне 20-на години (времената на кубчето на Рубик) са се публикували всевъзможни главоблъсканици от подобен вид. Например, нарисувани са кръгчета с килийки, които се застъпват и се иска да се попълнят по определен начин.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Судоку е интересно като замисъл, може да седиш и да си ги решаваш, но ако решаваш всеки ден почваш да го правиш механичко.

Кубчето Рубит като малък ( когато беше популярно ) съм го редил за към час.. говоря когато съм бил на 8-9 години.

Сега търсих на доста места и не успях да си намеря. ;[ А си заслужава, защото е доста полезно да се реди Рубик кубчето.

Иначе който иска да си тренира мозъка да играе Шах или Го. :]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
Кубчето Рубит като малък ( когато беше популярно ) съм го редил за към час.. говоря когато съм бил на 8-9 години.

Ти някакъв гении ли си? За 1 час...

Иначе аз го търся това кубче от години (не усилено де), и ако го намеря някъде и е на прилична цена, веднага бих го взел.

Ако някой има информация каде се продава, моля нека да сподели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ти някакъв гении ли си? За 1 час...

Това подигравка ли е или??? Друг е въпросът, дали сам е измислил формулите - за това може да говориш дали е гений или не.

А кубчето на Рубик съм писал, че едва ли можеш да го намериш някъде.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът ми беше съвсем нормален, и за мене човек който на 9 години е наредил кубчето на рубик сам си е гений.

А това, че ти си писал, че едва ли може да се намери някъде, не значи че не се продава никаде.

Просто зададох въпрос към всички хора четящи тази тема, защото прецених че имат по-голяма информация от теб... Прости ми ако съм згрешил с нещо :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами не съм гений, но тогава това беше единствената играчка която имах. Убий ме сега, но едвам 3 страни редя. :(

Това кубче може да се намери в по-голям магазин за детски играчки или във " Всичко по 1 лев ". :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

А играта Го къде мога да я намеря? Гледах в гуугъла но там са некфи като редактори само редиш черно след бяло и това е, изобщо какви са правилата на Го?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А играта Го къде мога да я намеря? Гледах в гуугъла но там са некфи като редактори само редиш черно след бяло и това е, изобщо какви са правилата на Го?

Щом не си успял да намериш правилата на Го в Google, значи не си за тази игра. Иначе дъска и камъни се продават в Китайския магазин[София, ул. "Пиротска" 18 (пряка "Самуил", тел. 981 5329, 987 2791)]. И важното е да имаш с кой да играеш, за да се научиш. Цената беше 20лв. дъска и 11лв. камъчетата(най-простите). Дъската също може да си я принтираш, защото тая в магазина е 13x13, която не е подходяща за обучение. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...