Отиди на
Форум "Наука"

Разпокъсването на турската държава


Recommended Posts

  • Потребител

Отварям тази тема заради един цитат на Фружин в една друга тема:

Преди време имах идах идеята да пусна различни планове за разпокъсването на османската империя. Карам на спомени, но според първия от 1444 Скендербег слуедвало да вземе македония, венецианците епир и южна гърция, унгарците ниш и софия, а хунияди искал скромно мизия, за византия оставали тракия и солун.

Има много планове за разпокъсването на тази дуржава, но нека да споменем някои от тях. Мисля, че и през XIX век има планове, но този сигурно е първият. Съфорумници, можете ли да ми кажете нещо повече за тези планове? Търсих из Google, ама или аз бъркам нещо или информацията е малка.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

"Гръцкият план" на Екатерина ІІ. Ядрото ще е една гръцка империя със столица Константинопол, а владетел ще бъде внукът и роден през 1779 и нарочно кръстен Константин. На Австрия е обещана Босна, но все пак това не са ясни планове. Те изкристализират през 1782 в преговори с Йосиф ІІ. Русия ще анексира кримското ханство което и така е под руска окупация, Молдова и Влашко обединени в независима държава наречена Дакия ще е буфер между двете империи и управлявана от царския фаворит Потьомкин. Новата Византийска империя ще обхваща Константинопол, Тракия, Мизия, Македония и Тесалия, освен тях земи в Мала Азия за да се подсигурят военно проливите. Австрия ще получи Олтения, Босна, Сърбия, Епир, Албания, Далмация. Венецианците ще бъдат компенсирани с южна гърция, островите (включително крит) и Кипър.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружине, благодаря! Но се запитах един въпрос - каква ще е съдбата на балканските народи? Може би те ще са подчинени на гърците, които вероятно са щели да господстват в новата страна. Тоест без никаква автономия. Предполагам, че планът е провален поради отказа на Австрия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не, планът е съгласуван с австрийците които са съгласи. Даже има и война с турците в която те воюват рамо до рамо. Проваля го френската революция. И на мен ми ще да пооблимсим какво щеше да стане ако този сценарий се беше сбъднал. Мисля си че руснаците едва ли бихоа оставили така проектираните Византия и Дакия като "независими". По скоро рано или късно биха станали губернии с някакво самоуправление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружине, предполагам, че визираш войната от 1787-1791 година, която завършва с Яшкия мирен договор. Иначе съм съгласен с теб, че руснаците едва ли ще оставят независими Византия и Дакия. Според мен е около 90 % сигурно, че Византия няма да бъде независима. Русия се счита за неин приемник и има големи интереси около Проливите. А ако е независима Византия и попадне под влияние на Запада? Вярно, Византия може да е под руско влияние, защото руснаците са я освободили, но нека си спомним Гърция. Русия и помага, но в крайна сметка се засилва английското влияние там. На прав път ли съм?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да точно тази война визирам. Да си преставим следната ситуация. Руснаците слизат в Тракия и разбиват турците след което влизат в цариград. Това при положение че и австрийците са с тях, а европейците са заети с франция. За император е обявен малотния Константин, лесно е да се досетим кои ще са му регенти-баба му императрицата. С руско управление, с руски войски които да налагат ред в страната... тази Византия щеше да е всичко друго но не и независима.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, тази страна би била нещо като протекторат. Но може би трябва да включим и война в Кавказ. Така турците биха били поставени в доста трудна ситуация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Можете ли да ми кажете, защо Наполеон не тръгва да превзема Балканския полуостров?

Нали уж нахлул в Русия, за да стигне през нея до Индия (поне така сме го учили в училище) - тогавашните карти вече са били достатъчно точни, та да се види, че много по-бързо се стига до Индия през Турция и Персия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами той пробва да си пробие път към Индийския океан още през 1798 като дебаркира в Египет и разгромява местните турски войски. Английския флот обаче воден от адмирал Нелсън разбива френския и изолира Наполеон в Египет, където турците започват контраофанзива, макар и не особено успешна, но в крайна сметка Наполеон решава да се върне във Франция и кампанията пропада.

А войната срещу Русия е провокирана още през 1802-05 когато Русия влиза на страната на Австрия срещу него, но техният съюз е разгромен в сражението при Аустерлиц. По-късно вече е започната наново и Наполеон прекалено се увлича в нея донякъде подценявайки силите на Русия, а междувременно турците дори му предлагат съюз и помощ срещу Русия, но той не се възползва, което далеч не е единствената груба грешка в кариерата му ;)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Деца, моля ви, погледнете си постингите и си оправете правописните и пунктуационните грешки!

Благодаря за разбирането!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...