Отиди на
Форум "Наука"

Ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни катастрофи


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От 2005 година всяка трета неделя от месец ноември е определена като Световен ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Това е определено с Резолюция на Генералната асамблея на ООН.По данни на Световната здравна организация един милион и двеста хиляди души годишно стават жертва на транспортни злополуки. Над половин милион са ранените.

В храмовете на страната ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите при катастрофи и ще бъдат прочетени имената на загубилите живота си на пътищата.

В София в катедралата "Света Неделя" в столицата литургията отслужи Знеполският епископ Йоан. Министър Румен Петков и цялото ръководство на МВР ще присъстват на възпоменателната служба в столичния храм, съобщават от МВР.

Поканени са Светослав Спасов - председател на Комисията по младежта и спорта в НС, Николай Свинаров - председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, Петър Мутафчиев - министър на транспорта, Весела Лечева - председател на ДАМС, Мария Гроздева, Вежди Рашидов, Хайгашод Агасян и други интелектуалци и общественици.

Възпоменателни служби се отслужват и в цялата страна. По думите на министъра на вътрешните работи Румен Петков статистиката за загиналите на пътя не е окуражаваща независимо от предприетите мерки.

До 15 ноември катастрофите в страната са над 7000 - с 400 по-малко от миналата година. Жертвите обаче са със 7 повече.

Всяка година по пътищата на нашата страна при пътнотранспортни произшествия загиват около 1000 души и над 11 000 са ранените, посочват от МВР.

От началото на месеца 45 души са загинали и 421 са ранени при 366 катастрофи.

От началото на годината досега при 7132 катастрофи по пътищата на страната смъртта си са намерили 916 души, а ранените са 8 723.

Според статистиката, за последните шест години по пътищата в страната са загинали 431 деца. (Това са деца, които могат да напълнят няколко малки училища или половин гимназия.)

"Денят на възпоменанието съответства на голямата нужда за публично признание на жертвите от пътните злополуки, тъй като на тях се отделя много по-малко внимание в сравнение с жертвите на други видове бедствия.

На този ден нека си спомним за тези, които бяха убити и за тези, които продължават да страдат и са получили пътна травма поради чужди и собствени грешки, за тези, които ги няма вече в нашето семейство, нашето село, нашия град, нашето училище, нашия институт, в нашата фирма, в нашата община. Да почетем тяхната памет и изкажем съболезнование към техните семейства", се казва в обръщение на министър Петков.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За жалост всичко това продължава и едва ли просто така ще спре.

Хората трябва да осъзнаят, че трябва да се внимава и да се мисли при шофиране, а не да се приема всичко на шега...

http://bgnauka.eu/forum/index.php?showtopic=3029 - ето една тема свързана с безумието по пътищата...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всяка година в автомобилни катастрофи по света загиват по 1,2 милиона души, а още 50 милиона получават наранявания или остават инвалиди, по статистически данни на ООН.

Данните за жертвите по пътищата на планетата бяха оповестени в навечерието на отбелязвания всяка трета неделя на ноември Световен ден в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който бе учреден от ООН през 2005 г.

Само по пътищата в Европа всеки ден загиват по 350 души, а на година - по 127 хиляди, което е сравнимо с изчезването на цялото население на средно голям град. По 2,3 милиона души в Европа остават инвалиди след пътни катастрофи всяка година, се посочва в разпространените от ООН данни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...