Отиди на
Форум "Наука"

Задръстванията в София родиха ново интернет общество


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

magesnik: тръгвам около 7:20 минавам по К.Величков през "Красна поляна" и стигам на автогарата около 7:50 връщането ми е по същия маршрут с начален час 18:45.

dimgirl: хм....аз съм от Опълченска до Красно Село... Можеше да се разберем нещо, обаче ние бачкаме от 9 до 17.30.

Репликите са от форума на най-новото интернет общество в София, родено от задръстванията в града. Това е група от хора, които предлагат личния си автомобил за съвместно пътуване в столичните задръствания.

Още нямат име на български. В други страни инициативата е известна като Carpooling (някъде се среща и като ride-sharing или lift-sharing). С този термин се нарича споделянето на едно превозно средство (най-често автомобил) от няколко души, които пътуват в една посока.

В повечето случаи това са хора, които имат собствени коли, но предпочитат да пътуват до работата си с компания. Запознават се с нови и интересни хора, могат да споделят разходите за гориво, но това не е задължително. В някои от предложенията във форума на софийския Carpool изрично пише, че са безплатни.

Не е ясно кой е дал пръв идеята за подобна инициатива в София, но нейната популярност расте с всеки изминал ден. Достатъчно е да впишете в Google думите "Sofia" и "carpool", за да стигнете до повече от десетина маршрута, между които да избирате алтернативно придвижване в задръстения град.

Макар, че начинанието е само на около две седмици, новината за съществуването му се е разнесла по други форуми и блогове.

На уеб страницата е качено следното съобщение "Който иска да помага да се извозваме напред-назад из София да поства тука от къде за къде пътува и т.н. Идеята е да се пестят пари за таксита, да не скучаем като пътуваме сами, да изкараме някой лев (някой пък може да иска да си плаща за транспорта) и сигурно и да се борим със смога и трафика. Ама най-вече да не храним бакшишите".

Софийските "трафиканти"

Чувал съм, че нещо подобно е имало в Ню Йорк преди години, когато са въвели такси за преминаване по Бруклинския мост. Хората са се събирали на групи, за да не плащат 3-4 такси за моста, а само една. Затова изненадата ми е искрена, когато откривам, че подобна идея е хрумнала на някого в София.

Намирам magesnik в ICQ. Зад този псевдоним стои 33-годишният Румен Сокуров от София. Обяснява, че е разбрал за инициативата от негов познат с псевдоним antt, който му пратил линк. "Мисля че това не е решение на проблема с трафика, но предлага удобства", казва Румен (magesnik). Казва ми, че обикновено вози колеги, с които живее в един квартал. Затова е решил да се включи и в сайта.

Докато си разменяме с него реплики по ICQ, успявам да се свържа с още един член на софийското carpool-общество. На въпроса ми какви са били неговите мотиви да се включи, Любомир Ахтаров отговаря: "Това на запад е стандартна практика, а ние нали се мъчим да им подражаваме". След което добавя, че кара на бензин и търси спътник, за да си делят разходите за гориво. "Ще имам по-малко проблеми със спътника, отколкото с монтажа на газова уредба", смята Любо, който във форума е познат като lyubobg. Третият му мотив са задръстванията: "90% от колите в тях са с по един човек. Ако хората се организират да се возят поне по двама, всички задръствания ще намалеят точно наполовина". След което изстрелва:

... i ne e istina kolko idealen bi izglejdal taka svetat :-)

Принципно не качва стопаджии, но за такова нещо е съгласен. Досега му се е обадило само едно момиче, чиято кола била временно на ремонт и не искала да ползва градски транспорт и таксита. Вече са направили първото си съвместно пътуване.

Успявам да се свържа с още един ентусиаст във форума. Това е 30-годишният Иво Евтимов, който ползва псевдонима Sugar4o. По неговите думи, той се "забавлява" всяка сутрин по маршрута Младост 1 - Дървеница (МЕИ) - Ракова - КАТ - Интерпред - телевизионната кула - и оттам по Вапцаров до Кошарите - крайна спирка РУМ Черни връх. Вечер пътува обратно, но през Студентски град, за да хване по-малки задръствания.

Шегува се, че покрива "почти плътно" маршрута на автобус 88. В съобщението си към потребителите на форума е добавил, че кара удобен миниван с хубава музика и има три свободни места. Към неговото предложение вече има проявен интерес от форумист с псевдоним prowler. Той е пожелал да пътуват заедно в посока Кошарите.

На въпроса ми защо е решил да се включи в инициативата, Иво (Sugar4o) заявява: "Доколкото знам в другите страни това е доста разпространено. Като видях че има подобно нещо в България веднага се записах. Много пъти минавайки по маршрут 88 съм се замислял, че мога да кача някой чакащ на спирката, но няма как да съобщиш лесно в каква посока си". За негово съжаление той още не е успял да намери сродна душа за спътник. "Събира" само колеги по пътя, но това не го обезсърчава. "Идеята е добра и ще я подкрепям", добавя Иво (Sugar4o).

Ако се съди по направените постове във форума, вече са се оформили няколко "двойки". Повечето ентусиасти на този етап заявяват, че не го правят, за да изкарват пари, а за забавление.

"Пътувам за да стигна до работа, не искам пари за това че возя някой. Пътувам с колата си, защото трамваите по линия 11 са в ужасно състояние, дрънчат тракат, студени са зимата, мръсно е... нямам доверие на техническото им състояния дори за цената на билетчето", казва Румен (magesnik).

И добавя: "Разбирам че за да се предложи качествен обществен транспорт са нужни много инвестиции, и бих ползвал такъв, но докато не се предложи адекватна услуга предпочитам да целя дупките по улиците...почти съм ги научил вече :-)".

Вместо финал

Не е учудващо, че тъкмо от София тръгна модата на българския Carpooling. По информация на неправителствени организации близо половин милион жители на града пътуват всеки ден до работата си с личния автомобил. В 22.5% от колите се вози по един човек. Ако само 10% от шофьорите се присъединят към инициативата за съвместно пътуване, емисиите от въглероден двуокис ще намалеят с около 30 000 тона на година.

Aдресът на Sofia Carpool е:

http://carpoolbg.com/index.php

A адресът на Bulgaria Carpool е:

http://carpool-bg.com/

Източник:

http://www.capital.bg/

Статия на: Иван МИХАЛЕВ

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Някой от вас ползвал ли е вече тази услуга?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...