Отиди на
Форум "Наука"

Холография


ivanmihov

Recommended Posts

  • Потребител

Някой занимавал ли се е с холография? Има доста сайтове в интернет, в които е показано как може да си направите сами холограма изполвайки обикновена лазерна показалка. Решил съм да опитам и конкретно въпросът ми е, дали за плака (холографска плака нямам представа от къде мога да намеря) мога да използвам обикновен черно-бял филм, който да проявя после. Тъй като няма много информация по въпроса, ще се радвам на всякакви коментари относно темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Холограмите, които съм виждала да се правят са били на стъклени платформи намазани с фотоемулсия с определени параметри на чувствителност. За да стане холограма като хората трябва пълен покой..никакво движение, добра стабилна установка и време за експониране доста по-дълго от време за снимане. Т.е. трябва да го осъществиш в тъмна стаичка...да си настроиш честотата на лазера , да го позиционираш добре, да застопориш обекта (най-добре в пясък или нещо подобно).... Не знам дали върху черно бял филм ще се получи нещо, много е гъвкав, движи се...- може да не го виждаш но се движи... Холографска плака се прави - полива се стъкло с емулсия (чиито състав е известен само на химиците дето поливат не и на мен)..после холограмата се "изпича" във една фурна за сушене ъъъ ама изобщо нямам идея дали ще стане с филм...и с лазерна писалка..Я дай сайт където пише а аз ще попитам специално за теб хората, които със сигурност знаят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря много за отговора :)

Ето един от сайтовете.. http://www.holokits.com/a-make_holograms.htm

Тук също използват стъкло с фотоемулсия явно, но и аз незнам как се прави. В този сайт продават целият комплект за холограма.

Имаш право за филма, може би наистина ще мърда и нищо няма да излезе. А на мен другото ми опасение беше, че може би с червен лазер няма да се получи изображението върху филма, тъй като нали във фотолабораториите използват червено осветление, за да могат да работят без да осветяват филма...

Ще е много хубаво ако успееш да разбереш как се прави плаката. Аз ще пиша в темата как напредвам и дали изобщо става нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Добре! Не бързай. Не купувай комплекта. Принципно всички материали са скъпи. Червен ще е лазера, може и син, и зелен и бембен - всмисъл няма значение цвета. Мисля че емулсията беше нещо сребърно...ъъ като си дойде татко ще попитам всичко а ти ми се логни в ай си кю то или скайпето да ти обясним подробно. Като имам време ще направя и статия за холограмите, но и татко трябва да има време - принципно той е направил доста досега - в БАН има едно място където правят таквизи работи. Инак много правилно е показано как се експонира в сайтчето!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми какво да ти кажа аз за холограмата Anahronia ти каза общо горе доло как става. Ние сме правили в университета, но понеже накрая резултата не ме впечатли много много затова и не се поинтересувах допълнително. Мога да ти кажа с какъв раствор се промива плаката и в процентно съдържание и в химично, но първо трябва да си намеря материалите. И не се пече плаката както каза Anahronia просто се промива за няколко минутки в определения разтвор. Да ти кажа за вариант как да си направиш масичка. Начи първо ако живееш в блок близост до път с голямо движение забрави. Само в мазето може и да стане нещо, но пак има големи вибрации. Аз живея в къща на третия етаж и отван като мине градски транспорт и се клатят прозорците здраво. Въобще ако си в голям град гледай да е в мазе задължително и да е по далечко от некав булевард с много дупки. Така значи масичката както каза Anahronia може да си я направиш от пясък: в един лиген (или нещо от рода) го пълниш до половината с пясък, зимаш 4 топчета за тенис на маса, намери си и нещо по масивно като мраморна плоча или от рода. Като изравниш пясъка в лигена поставяш топчетата така че като сложиш отгоре плочата (мраморна или там каквато имаш) тя дефакто да седи на тези топчета (опората и да са топчетта). И така имаш маса която наистина върши работа ;). И друго до колкото знам тея плаки са скъпички и можеш да ги намериш в БГ най много от 2 места мисля. Ние в университета случайно имахме плаки беха ги донесли от София и така. Та и както казах за резултата с тея плаки значи вижда се на плаката детайла на който си правил холограма само под определен ъгъл на падащата светлина върху плаката и нищо особенно, е найстина като въртиш плаката се вида така и отстрани като 3D, но незнам това е лично мнение, поне мен не ме впечатли особенно. Не искам да те разочаровам предварително опитай. Така с опити ще научиш доста неща. Това засега от мен. Ако си намеря снимките на холограмата която правихме в университета ще ги кача. УПСЕХ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за отговорите.. Anahronia, ще ти пиша тия дни в icq.

На мен основната ми цел е да науча повече за целят процес и мисля че засега се получава. По принцип нямам намерение да си купувам готови комплекти, ще пробвам да си ги правя сам, а пък ако стане - хубаво.. Важното е да се прави нещо :) Идеята за масичката наистина е хубава.. ще се възползвам.. Сега са ми обещали да ми намерят една книга за холография и се надявам и нещо практически да започна да правя..

koleff, няма как да ме разочароваш.. даже ме надъхваш повече.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...