Отиди на
Форум "Наука"

България и войната


Recommended Posts

  • Потребител

Трябва ли да се вдигне война ,за да станем единни българите и да се оправят нещата поне малко. Аз лично съм на мнение ,че такива сме по природа и че това единствения начин България да тръгне нагоре . Когато не трябва да сме единни ние сме изключително саморазрушителни ... Интересно ми е да чуя и вашите мнения .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тя България понеже все нагоре вървеше през войните на XX в.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Буааааааааааааа, война!!!! ОК всички на оръжие,ама срещу кого :crazy_pilot:

Половината срущу Русия, другата срещу САЩ, а които не искат да се бият ги пращаме в Иран.

Човече война е последното нещо, което ни трябва :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В 6 и в 12 клас българските ученици учат в часовете по история, че българите са използвали три пътя за постигане на националния си идеал:

- мирен (митинги, шествия, писма до Великите сили...)

- въстания

- войни

Оказва се, че и трите пътя не успяват да доведат до постигане на идеала. Защо смяташ, че една нова война - днес - би оправила нещата?

Нека да задам и още два неудобни въпроса...

След като унищожихме армията си, кой ще воюва?

А смяташ ли, че днешните българи биха тръгнали да воюват заради някакви идеали (освен - за МНОГО пари)?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност, най-големият враг на българите са самите българи.

Докато ние не започнем да разсъждаваме поне малко като японците и германците (които успяха да възстановят държавите си след ВСВ), ще виждаме най-големия си враг винаги, когато се поглеждаме в огледалото. Врагът, който се крие в нас самите.

:lightbulb:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Знам ,че темата е много налудничева и с не прекалено много логика ,но исках най-общо да повдигна този проблем - българите срещу българите и кога може да сме единни . В момента няма смисъл да описвам (всички знаем) колко е трагично положението в България . Аз лично не виждам да се оправим (под това имам в предвид да задържаме интелигенцията в България,да имаме свестни управляващи (знам ,че винаги ще се краде и ще има корупция ,но в момента е пълната свинщина) ,да се реформират ,както си трябва всички свери на обществото (отново може да не се изказах добре,не ме бива,но се надявам да хванете идеята)) някога . Най-вече ,защото в момента всички умни българи излизат и не се връщат ,а така нищо няма да стане . Та връщаме се към войната - добри лидери могат да се намерят при нас само в криза (това е положението иначе всичко се уляга и почва едно самоизяждане) . Отново казвам - това е мое някакво мнение ,кажете вие какво мислите - как може българина да се оправи иначе .

Сега си мисля как едва ли не трябваше с друг ник да я пиша тая тема ,защото доста тъпо повдигнах въпроса ,но все пак се надявам да разберете .

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

О не...много добре разбирам замисъла на темата ти...

Има неща в тази държава, която държи положението още...това е НАРОДА!

Преди бях на мнение, че оправия няма и няма да има..., но да ти кажа...щом има хора като теб...хора искащи (въпреки всичко) да решат проблема...

Ще дам един цитат от филм...и самата сцена от филма...

http://www.youtube.com/watch?v=8TLD3Z6sJWA

А тук речта на български:

Знам, че много от вас обичат ежедневието си, чувстват се сигурни, обичат някой да се грижи за тях. Нормално.

Днес обаче е ден на възпоменание.

Обикновено възпоменаваме нечия смърт или някоя кървава битка.

Събираме се и празнуваме.

Реших, че бихме могли да отбележим днешния 5-ти ноември, ден, който малко хора помнят, като за момент излезем от ежедневието си, седнем някъде и си поговорим.

Разбира се, има хора, които не искат да говорим.

- В момента подслушват телефоните ви и ако кажете нещо неприемливо ще ви арестуват.

Защо? Защото е за разлика от човешката преходност думите са способни да възвръщат силата си.

Думите носят значение и тези, които ги слушат са способни да прозрат истината.

Истината е, че има нещо нередно в тази страна. Нали?

Жестокостта и несправедливостта водят до безразличие и депресия.

Дори човек да допусне неприемлива мисъл в главата си и да иска да я изкаже на глас не би могъл, защото знае, че системата го наблюдава.

Това прави свободата химера.

- Защо се случи всичко това?

Кой е виновен? Разбира се, някои са по-виновни от други.

Не може всички да са виновни.

Ако човек би искал да види кой е виновен за всичко това просто трябва да погледне в огледалото.

Знам защо го направихте.

Страхувахте се.

Кой не би се страхувал?!

Войни, терор, болести.

Имаше много причини, които използвахте, за да оборите съвестта си.

Страхът максимално се възползва от вас.

Доверихте се на съветник Адам Сътлар.

Той ви обеща ред и мир.

В замяна той поиска единствено безмълвното ви подчинение.

- Вчера сложих край на мълчанието.

Унищожих старата съдебна сграда, за да напомня на тази страна това, което тя забрави.

Преди 400 години един велик гражданин се опита да запечата 5- ти ноември завинаги в паметта ни.

Той се опита да напомни на света, че честността, справедливостта и свободата са повече от думи.

Те са перспективи.

Ако не виждате престъпленията на това правителство ще ви позволя да пренебрегнете 5-ти ноември.

Но ако виждате това, което аз виждам, ако чувствате това, което аз чувствам, и ако искате това, което аз искам, ви подканям да се присъедините към мен.

Една година след днешния ден аз ще се върна и заедно ще отбележим 5- ти ноември по начин, който никога няма да бъде забравен.

Из филма V For Vendetta

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очудвам се ,че замря коментара ,изглеждаше ми ,че доста повече хора забелязаха темата . А за речта - да добър пример ,жалко ,че е от филм и не изглежда толкова сериозна ,но видях идеята :) .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Войните са занимание насочено "навън" и по-рядко консолидират държавите, по-често ги провалят. А пък в сегашния исторически период и при състоянието на сегашната политика воденето на война от България не е реална перспектива. Тъй че, ще трябва да се оправя по друг начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Всъщност, най-големият враг на българите са самите българи.

Докато ние не започнем да разсъждаваме поне малко като японците и германците (които успяха да възстановят държавите си след ВСВ), ще виждаме най-големия си враг винаги, когато се поглеждаме в огледалото. Врагът, който се крие в нас самите.

:lightbulb:

Амин! Абсолютната същност на българския проблем...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега (даже забравих и от какво) се замислих за еволюционната страна на нещата - ние с този си манталитет предполагам ,че сме били през цялото си съществуване като държава и през различните исторически периоди и той ни е помагал през цялото това време да оцелеем като нация (особено през робството - голямо постижение е за 500 години да не бъдеш асимилиран) ,но в съвремието нещата се промениха доста - дали ние с манталитета ни не пасваме на този ред и ще изчезнем както изчезват видове животни или нещата ще намерят начин да се оправят - защото това са варянтите - или се оправяме или изчезваме -конкуренцията напира ,цигани,турци,китайци даже вече идват да работят тук .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

В последните войни в които България е участвала е загубено много. Важно е да се уточни, че всичко се дължи както винаги на ЛЕКЕТАТА (политици, упровляващи, чиновници) От тактическа гледна точка българската армия се е справила прекрасно, а хората са били сравнително сплотени. Моята логика е следната - картите се раздават поглеждаш своите, ако ти харесват ще искаш играта да продължи така, ако не ти харесват ти трябва ново раздаване. Не мисля, че в момента хората в България са довални от раздадените карти. Работата е там, че България е във война от доста време, но малко хора го разбират. За да унищожиш един народ или една държава не е нужно да пускаш бомби и/или да ползваш артилерия. Нито една империя крепяща се на военната сила не е успяла и няма как да успее да се задържи и да управлява. Но ако смачкаш икономически някого, това вече е друго нещо. Когато те нападат ти инстинктивно се защитаваш пазиш каквото имаш - дом, семейство, живот и токава си проличава колко сме силни (това не се прови от идеалистични подбуди). Работата е там, че когато сме в условия на икономическа война много хора не могат да разберат от къде им идва удара и че трябва да се борят яростно както във всяка друга война. Аз мисля, че ако има ново преразпределение на териториите - задължително трябва да участваме, но не и да се мъчим да правим ние такова. Според мен Япония дава най-добрият пример за това как трябва да се води икономическа война. Ако толкова много ви се воюва насочете усилията в посока на това да изкарвате и да внасяте парични постъпления в страната, а не да изнасяте такива. Ако ще има война най-добре е тя да е срещу господата които пак си увеличиха заплатите, а на нас цените.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Времето на войните вече отдаааавна е отминало безвъзвратно, а нашата мила "непобедима" армия може да бъде попиляна за около седмица заради качеството на своето въоръжение, командване и офицерски кадри.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Времето на войните никога не отминава. Само в отделни периоди има заблуди, че това е така. Така през 70-тте смятаха, че няма да има армия след 20 год., щото всичко ще е технология. Е, почти познаха;)

Югославия през 90тте показа, че белята е по-близо, отколкото изглежда...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Познали са, че няма да имаме армия, ама не познаха, че ще имаме технология.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Уффф, голяма тъпотия да смениш Т-72 с джипко-бронетранспортьори или пък мечките Ми-14 с некви бълхи Кугар.

Няма да се очудя Торанага сан да предложи по едно агне и 2 шишета ракия на БА те да го возят ,а той да кара водни ски. :new_shocked::maniac::clap3::bash::band: :band: :banana: :baby:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...