Отиди на
Форум "Наука"

Дискусия за совалката Атлантис...


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес инженерите от НАСА цял ден ще решават- може ли Атлантис да лети с два работещи ЕСО сензора? Както разбрахме, полетът на совалката бе отложен защото цели два сензора отказаха.

Да прибавим интересния факт: НАСА трябва да изстреля Атлантис до 13 декември. Ако не успее, полетът остава за догодина. Тогава означава, че догодина трябва да бъдат осъществени до шест полета, което е абсолютно невъзможно имайки впредвид многобройните проблеми със совалките, които възникват. Другия вариант е да режат от модулите, които ще бъдат изстреляни. Това означава, че Международната космическа станция никога няма да бъде завършена.

Така че дали НАСА ще рискуват да летят на два работещи сензора (4 са общо, 2 не работят, останали са само 2)? Имайки впредвид колко критика са отнесли и че трябва да летят за едната чест вече, няма да се учудя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кълъмбъс е 12 800 кг. Другите щуротии не ми се вярва да са 4 тона, това означава, че MECO би трябвало да настъпи преди свършването на горивото и няма да има нужда да се пали OMS. В такъв случай би могло да се лети дори само с два ECO сензора. Като съм запознат с програмата и със совалката, смятам че може да лети и с два сензора.

ПП Кога почват да пълнят резервоара? Може да всички 4 да отчетат правилно. Случвало се е и преди - пълнят резервоара сензора не работи. Празнят го и при повторно пълнене работи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След четирите отлагания за изстрелването на Атлантис, НАСА оповести, че следващия опит ще е най-рано на 2 януари 2008г. Направо не мога да повярвам! :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно това и очаквах да видя...грозното "плюене" по програмата продължава.

Къде се скриха поддръжниците на совалката?

Скриха се, скриха се...уплашиха се от тебе и се скриха. :laugh: Нали не вярваш, че след тази случка с Atlantis ще си променя позицията. ;)

Ами то при тия ревностни нападки срещу совалката... :)

Тук promis е много прав, говоря лично за себе си. Секи ден гледам по някоя негативна тема или коментар отностно STS. Влизам и какво да гледам...

тема: "Совалката е СКАПАНА ОРБИТАЛНА ПУЙКА!" направо детински му работи. Просто ти убива желанието да посещаваш форума по каквато и да е причина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Точно това и очаквах да видя...грозното "плюене" по програмата продължава.

Ти да не очакваш да я хвалим? Имаш ли поне бегла представа колко струва едно отлагане - $1 милион пари на вятъра. До сега сме изхвърлили $2 милиона само за тази мисия. И знаеш ли кое е най-парадоксалното? ECO системата е безполезна. Точно така, тя никога не е била използвана и вероятността да бъде активирана е нищожна. От НАСА отдавна говорят, че може да я разкарат. И след като имахме правило за 3 три работещи сензора, при втория опит решиха, че ще се лети само с четири работещи безполезни сензора :doh:

А до сега абсолютно никоя ракета не е имала проблем с ECO сензори. Как все се случва на совалката по няколко пъти? Има едно правило: ако една ракета не може да лети, се прави друга. Совалката не може да лети. Поддържа се изкуствено с огромна клизма. Ако совалката беше частен проект, отдавна да беше изоставена и проекта фалирал. В такъв смисъл совалката се явява комунизъм и социализъм - вземане от парите на хубавите проекти, за да съществуват и лошите - един вид равенство. С тази политика отдавна съм отписал НАСА като лидер при пилотираните полети и въобще не ми се говори за лидери в тази сфера, защото Русия и Китай също куцат. Радва ме едно - че вече има комерсиални пилотирани космически апарати, където се взема технически най-изгодните решения, а не тези решения, които са най-изгодни за военните, Локхийд Мартин, Боинг, Нортроп Грюман и ATK. Вчера с огромно удоволствие прочетох новия доклад на SpaceX, който получих и се почувствах страхотно: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3585

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ти да не очакваш да я хвалим?

Ми не, ама кажи ми какъв е смисъла да се тръшкаме и да не доволстваме? Като че ли може някой от нас да оправи работата. Има много такива хора дето са с вързани ръце и нищо не може да се направи по въпроса.

И след като имахме правило за 3 три работещи сензора, при втория опит решиха, че ще се лети само с четири работещи безполезни сензора :doh:

Да...така беше, малко се учудих като го казаха на една от пресконференцийте.

Както и да го погледнеш всичко опира до парите и управляващите. Направо се шокирах от бюджета на САЩ за 2008... :Oo:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Държа да отбележа следното нещо.

Когато космическата совалка е замисляна хората са предвиждали тя да лети 56 пъти в година. Поради лимитации в производството на горивни резервоари обаче максимумът полети за година е трябвало да бъде сведен до 12 пъти на година.

Но от началото на програмата насам до сега нито един път в историята не е имало 12 полета!

Тази година совалката трябваше да извърши само четири полета, но не успя. Да видим какво стана:

1. Градушка очука Атлантис. Полетът бе изместен за лятото

2. Три полета на совалки за тази година, плюс няколко поправки в орбита!

3. Многобройните отлагания в началото на годината доведоха до отлагането на полета на Колумбус към декември

4. Поради последните проблеми Колумбус ще лети догодина.

Ха сега да видим с напрегнатия график как НАСА ще изстреля шест пъти совалка догодина, при положение че не може да изпълни дори четири полета!

Всички тези отлагания, които се случват и непрекъснатите проблеми ми пикаят на нервите. Защо Русия нито един път не отложи полет на Союз/Прогрес през последните няколко години? Единственото отлагане на руска ракета Союз беше във връзка с изстрелването на един съветски сателит и то проблемът не беше свързан със самия Союз, а с разгонния блок Фрегат!

За да може НАСА да лети шест пъти догодина това означава да няма никакви отлагания и никакви ролбакове. Това не може да стане.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А ти как мислиш, че ще оправят сензорите на ЕТ на Атлантис? Очевидно или сензорите са скапани или (по-вероятно) електрониката и авиониката, които работят със сензорите са скапани. Сега ще използват едно устройство, което зарежда електрически импулс в ECO системата, а после улавя ехото от импулса. Като се знае скоростта на светлината и се засече времето на връщане на ехото, може да се изчисли дължината на проводника, до който достига импулса. И като се знае дължината на всеки проводник и компонент на совалката, би могло приблизително да се установи къде има повреден проводник, компонент или електронен прекъсвач. При всяко положение повреденият компонент ще трябва да бъде подменен, а вероятността това да бъде извършено на стартовата площадка е минимална.

Мирише ми на roll-back. Ще трябва да изтърбушат цялата совалка, да я оправят, да я сглобят, да я изведат на стартовата площадка, да я подготвят за изстрелване и да чакат нов проблеми. Ако догодина успеят да изстрелят три совалки, ще е голямо постижение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Открит е сериозен теч в левия колесник на Индевър. Инженерите, които поправят разваления колесник на Дискавъри, са увили парцали около хидравличната система и скоро ще започнат да търсят причината за теча и да отстранят проблема.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

АТЛАНТИС ИЗЛЕТЯ! След двумесечно отлагане излитането беше осъществено от Кейп Канаверал със седем астронавти на борда, сред които французинът Леополд Ейхартс и германецът Ханс Шлегел. Ето и видеото от

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Гледам, че никой не е писал, че днес в 11:24ч. българско време совалката се е разкачила от Международната космическа станция и е поела към земята. Очаква се в сряда да кацне.

Дано няма много проблеми, като някои други солавки последните години :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

много е яко тука само аз си пиша

ми поне да кажа, че е кацнала успешно днес совалката към 16.07 българско време, ако не се бъркам :D да не повярва човек :P

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
много е яко тука само аз си пиша

ми поне да кажа, че е кацнала успешно днес совалката към 16.07 българско време, ако не се бъркам :D да не повярва човек :P

Вече всички я ненавиждаме :(

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Вече всички я ненавиждаме :(

Ми той човека де да знай че за малко не се избихте заради тая совалка :biggrin: ... и все пак ПОНЕ успяха да литнат тоя път (след няколко опита и отлагания)

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Следваща мисия STS-123, през Март. Да видим тогава как ще е :bigwink:

post-6-1203603665_thumb.jpg

Ето и снимка на кацането :good:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...