Отиди на
Форум "Наука"

Преглед на събитията през 2007 година.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Ето въпросната статия:

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...0&Itemid=27

и част от нея:

------------------------

През 2007 година се случиха изключително интересни събития. Вероятно от началото на новото хилядолетие това е най-напрегнатата година по отношение на космическите полети. Имаше както провали, така и забележителни успехи. Не може иначе – космическите полети са рисковани. Случват се и инциденти – за щастие, тазгодишните са без смъртни случаи.

Провалите

Първата неприятна изненада настъпи на 30 януари. Ракетата Зенит 3СЛ , която трябваше да изведе на геосинхронна орбита сателита Комсат се взриви на стартовата площадка. Експлозията беше забележителна, но освен това нанесе и решителен удар върху пазара на изкуствените спътници. Както знаем, построени са множество изкуствени спътници, и много от тях вероятно никога няма да напуснат Земята защото ракетите и финансовите средства не достигат. А когато една ракета излезе от строя, настъпва цяла каша с графика на изстрелванията. До края на 2007 година полетите на Зенит все още не са възстановени.

След по-малко от два месеца, на 21 март нов провал нанесе удар, този път върху частната космическа индустрия. Полетът на ракетата Фалкон 1 започна успешно и продължи така до отделянето на степените. Но след като бе запалена втората степен и горенето продължи известно време ракетата излезе от строя. Тя така и не достигна орбита.

Но голямата изненада дойде на 15 юни! Самата ракета Атлас 5, която се счита за най-стабилна не успя да изведе изкуствените спътници НОСС на правилната орбита поради проблеми със степента Центавър. Вместо това космическите апарати коригираха орбитата си за сметка на собствено гориво и продължителността на работата им ще бъде съкратена.

На 5 септември и ракетата Протон-М се провали. Ракетата Протон много често се проваля, но за пръв път от толкова години неразделяне на първата от втората степен доведе до провала. Въпреки всичко, полетите не бяха спрени и Протон вече извърши няколко успешни полета след като бързо се съвзе от удара.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Искам да използвам случая, да ти благодаря за детайлното и редовно отрязване на събитията от космическата сфера. През последната година често нямах време да се ровя из десетината сайта, които посещавам, за да чета космическите новини, а КОСМОС БГ беше идеалното място, където да прочета най-важното и най-интересното от света на космическите полети. КОСМОС БГ вече се наложи като качествен космически портал. Няма друг подобен портал на български език. Голямо :thankyou:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Супер, радвам се че има хора, които да го оценяват. За тези дни се планират още няколко статии - за новата 2008 година, топ 10 снимки от последната година, за Марс Полър Лендър и още много.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...