Отиди на
Форум "Наука"

Четири години на Марс!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...26&Itemid=1

Поздрав за всички фенове с тази статия!!!

Космическите ентусиасти, които са фенове на Червената планета никога няма да забравят съдбоносната 2003 година, когато бяха изпратени множество космически апарати – Европейския орбитален Марс Експрес с малкия спускаем Бийгъл 2, разработен от проф. Колин Пилинджър; Японския Нозоми, който преди няколко години едва не се загуби по пътя; американските марсоходи Спирит и Опортюнити.

И аз си спомням тази година с носталгия. Тогава очаквах Коледните и Новогодишните празници с голямо нетърпение. Японците вече се бяха предали от това Нозоми да влезе в орбита, така че в навечерието на тогавашната Бъдни Вечер и в първата Коледна нощ трябваше да пристигнат първи Марс Експрес и Бийгъл 2.

От Бийгъл 2 информация не беше получена след кацането си и проектът бе обявен за изгубен. Между Коледа и Нова година бяха направени множество опити за възстановяването на връзката, всичките неуспешни. Но Марс Експрес успешно навлезе в орбита и днес е една от най-значимите мисии, изпращани някога към Червената планета!

В началото на 2004 година предстоеше да се разбере – ще успее ли марсоходът Спирит да кацне, превръщайки се в едва четвъртата сонда, която успешно се е приземила на повърхността на Марс? До този момент е имало само три успешни марсиански кацания – през 70-те години на миналия век от сондите Викинг и през 1997 година от Марс Патфайндър с минировъра Съджърнър.

Още... на горепосочения линк.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубави марсоходи и хубава статия. Само една забележка - марсоходите и Феникс не са изпратени на Марс, за да търсят живот там. Това не влиза в целите на мисиите им и те не разполагат с оборудване за търсене на живот. Това с живота се афишира пред широката публика само за търсене на подкрепа за изследването на Марс. Чак AFL ще има за цел да търси живот. Дори учените днес избягват да ходят на места, където може да има живот, за да не ги замърсят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Каквото и да е, епохално е! Някой ден ще правят велики филми за тези машинки и за това, което правят...

Направени са да работят три месеца, а карат четвърта година. Това е най-големият удар на НАСА след Вояджър.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...