Отиди на
Форум "Наука"

Нови преговори за името на Република Македония


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Пореден кръг преговори за името на Република Македония започва днес в Охрид.

Срещата е по инициатива на специалния посредник на ООН Матю Нимиц.Домакин е министърът на външните работи Антинио Милошоски, но гръцкият му колега Дора Бакояни няма да присъства.

Очаква се двамата преговарящи Никола Димитров и Адамандиос Василакис да представят и обсъдят позициите на страните си по въпроса.

Изненади надали ще има.

На среща между президента Бранко Цървенковски, премиера Никола Груевски, външния министър Антонио Милошоски и преговарящия Никола Димитров в събота бе утвърдена досегашната позиция на Скопие.

Държавата няма да смени името си, дори ако това й коства поканата за членство в НАТО през април.

Дали?

Гръцката страна също е непреклонна и категорична - с това име Македония няма да влезе в НАТО и ЕС.

Бившата югославска република е изправена пред ултиматум и пряко не може да повлияе на съседката си.

Затова се стреми да получи достатъчно международна подкрепа, разчитайки на силен външен натиск върху Гърция.

В тази обстановка изказванията на Нимиц за силна двустранна воля в преодоляването на проблема, стоят някак извън многогодишната агония на безрезултатните преговори.

Каузата на специалния пратеник изглежда обречена, защото явно спорът с името трудно ще се реши в рамките на двустранни преговори.

Въпросът е кой ще се огъне пръв пред по-силен външен фактор.

Спорът за името на Република Македония съществува от обявяването на независимостта й през 1991 г.

Организацията на обединените нации и Европейският съюз признават държавата под името the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония), то се използва и в международните документи.

Името обаче се приема за временно и от средата на 90-те години ООН посредничи между двете страни за окончателното разрешаване на проблема.

Преди две години и половина специалният пратеник на Организацията Матю Нимиц предложи „двойна формула", съгласно която Република Македония запазва конституционното си име (но изписано на латиница) в двустранните отношения. Бившата югорепублика естествено прие; Гърция безапелационно го отхвърли.

Тихият конфликт избухна с нова сила през декември 2006 г., когато международното летище в Скопие бе преименувано от "Скопие Интернешанъл Петровец" на "Александър Велики".

Гърция възнегодува и обяви този акт за /поредна/ кражбата на история и национални символи.

След едногодишни преговори през ноември 2007 г. Нимиц предложи Македония да запази конституционното си име в страната, но на международната сцена да използва друго, приемливо и за Гърция.

Премиерът Никола Груевски категорично отхвърли идеята, управляващи и опозиция застанаха неотлъчно зад него, проучване на общественото мнение показа, че и гражданите са против „второ" име.

Гърция също не прави компромис с досегашните си претенции и се опасява, че Македония би предявила териториални претенции, изопачавайки историята. А двойно изопачената история крие много заплахи.

И за да не се стига до второ изопачаване, южната ни съседка предлага утвърждаване на първото с приемане на имената "Нова Македония" или "Горна Македония", които „не ощетяват" гръцката провинция Македония.

Във вторник Нимиц ще направи оценка на срещата. Вероятността за историческо споразумение изглежда нищожна. Въпреки че април наближава.

http://news.ibox.bg/

Link to comment
Share on other sites

Има елегантно решение на проблема - Македония и България стават конфедерация и се сливат в една държава, каквато винаги са били и името се запазва като област или провинция! В Македония живеят 1,5 милиона българи, да не го забравяме! Така всички апетити наоколо за Македания остават в небрано лозе, а България си засилва геополитическите позиции! Проблемът с албанците също ще бъде решен - западните части на Македония компактно населени с албанци се отделят по линията "граф Чано", която е била по споразумение между България и Италия и нейния протекторат тагава - Албания. Ако искат да си правят "Велика Албания", като присъединят и Косово; това си е тяхна работа, а и по този начин ще набием як клин между гърците и сърбите, което работи в наша полза! Е това е геополитика! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Е това е геополитика! :post-70473-1124971712:

Уау, яко я чаткаш геополитиката, направо свят ми се зави. А как ше стане тоя номер, имаш ли някакви конкретни предложения? Щото по-геополитически изгодно е да станем Конфедерация с Румъния или Гърция например, отколкото с оная малка чукареста държавица на югозапад, където ни мразят повече отколкото в която и да е друга балканска държава!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Трябва ни таралеж в гащите...

Засега само негативи имаме, че ни тресе "Синдрома на големия брат".

Напротив, мисля че - не чак целенасочено да ограничаваме, разбира се - но, доста по-сдържани трябва да ни са отношенията с Македония.

Македонците викат, че са българи тук като ги черпиш и докато им платиш сметката; като си се приберат - съвсем други ги приказват. Те не искат да са българи, искат да са италианци, австрийци, нещо такова...

Доктора би трябвало да знае, например, че македонските студенти се учат у нас на половин цена - я да сметнем колко е загубила държавата от това за толкова години? - а какво е спечелила - да не би в лицето на тези, завършили вече студенти, да имаме някакви "големи приятели на България"? - нищо подобно.

А разходите, които българската държава прави, за да издава безплатни визи на македонците - откъде, накъде, дявол да го вземе!

Пак ще повторя, че всичко, което българската държава даваше и продължава да дава, щеше да има някакво оправдание, ако получавахме нещо в замяна; аз такова нещо не виждам, обаче - виждам от към Скопие да идват далавераджии и тарикати, но не и хора с българско самосъзнание и желаещи да работят за благото на България.

А да не говорим, че величието на държавите отдавна не се измерва с териотиралната им големина (още повече, че в ЕС ние съвсем не сме от най-малките държави по територия - по средата сме).

Link to comment
Share on other sites

Уау, яко я чаткаш геополитиката, направо свят ми се зави. А как ше стане тоя номер, имаш ли някакви конкретни предложения? Щото по-геополитически изгодно е да станем Конфедерация с Румъния или Гърция например, отколкото с оная малка чукареста държавица на югозапад, където ни мразят повече отколкото в която и да е друга балканска държава!

Не си прав; мисля че македонските дебели глави са узряли за подобно решение! Моят корен по една от бащините ми линии е от Охрид, така че знам какво говоря. Прабаба ми се е преселила оттам след Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. Омраза няма, само сръбска пропаганда, която ни подлива вода за да не стане обединението! Един и половина милиона българи винаги са добре дошли в България! Нали се сещате, къде ще е ДПС тогава - извън парламента! ОБЕДИНЕНИЕТО Е ПО-ПРОГРЕСИВНО ОТ РАЗЕДИНЕНИЕТО (нека си спомним стария римски девиз: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!)! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Македония антибългаризмът е като слънцето и въздуха за всяко живо същество, поне относно историята. Но не знам доколко обикновения, средностатистически човек НАИСТИНА го споделя.... На фона на енергичната пропаганда.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Питал съм и преди и пак ще питам...за какво ни е тая пуста Македония сега? Едно време, преди 1919 да, ама вече е късно за това...там вече няма българи, или ако има, са едва няколко десетки хиляди ( примерно в град Струмица и околността само). Тази лимонка в раничката не ни е нужна...по добре и по вероятно е да чакаме западните покрайнини да се отделят от сърбия и да се съединят с нас, отколкото Македонците да поискат съединение....Както и Радо каза, в тая чукареста държавица няма нищо, за което си заслужава да си обтягаме отношенията с Албания, Гърция и Сърбия! Шиптари са станали и нямат място при нас....българите македонци живеят в България вече - Благоевградско, Петришко, Сандански и тн.... каквото сме могли сме взели....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има един фактор, който е неизвестен. Населението на Македония още не се е произнесло свободно за това какво наистина иска.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По наблюдения на много хора, над 60% отричат да са българи, поне 25% са албанци, така че остават около 15%...което е около 150 000 души....ако не и по-малко....все едно още един квартал като Младост....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами такива са статистиките към момента. Но дори и повечето да имаха българско самосъзнание това според вас достатъчно ли щеше да им е като повод да се присъединят към България. Какво можем да им предложим ние (с изключение на безвизово пътуване в ЕС)? Някакъв стандарт по-висок от техния ли? Правосъдие по-добро от тяхното, културен и духовен живот по-добър от техния? Сигурност? Какво?

Нормално е при това положение да предпочитат сами да решават съдбата и интересите си пред алтернативата да ги подчинят на правителство като нашето - такова на което дори ние тук не желаем!

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

мисля, че постепенно повече хора от македония ще научат истината за своите корени и ако се чувстват българи да заповядат, другото остава в македония, за териториални претенции и дума не може да става

виждам, че все повече български фирми настъпват в македония, а ако някога съседите ни влязат в ес ... ама много път имат до там

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
По наблюдения на много хора, над 60% отричат да са българи, поне 25% са албанци, така че остават около 15%...което е около 150 000 души....ако не и по-малко....все едно още един квартал като Младост....

Там е работата. Колко СВОБОДНО тия 60 % са се изразили, нали..;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ами такива са статистиките към момента. Но дори и повечето да имаха българско самосъзнание това според вас достатъчно ли щеше да им е като повод да се присъединят към България. Какво можем да им предложим ние (с изключение на безвизово пътуване в ЕС)? Някакъв стандарт по-висок от техния ли? Правосъдие по-добро от тяхното, културен и духовен живот по-добър от техния? Сигурност? Какво?

Нормално е при това положение да предпочитат сами да решават съдбата и интересите си пред алтернативата да ги подчинят на правителство като нашето - такова на което дори ние тук не желаем!

Да, след като веднъж са натикани в македонизма..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
мисля, че постепенно повече хора от македония ще научат истината за своите корени и ако се чувстват българи да заповядат, другото остава в македония, за териториални претенции и дума не може да става

виждам, че все повече български фирми настъпват в македония, а ако някога съседите ни влязат в ес ... ама много път имат до там

Ако и те влязат в ЕС вече споровете ще са само исторически.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не можа ли и трите заедно да ги коментираш ;) Никой не ги кара на сила човече...тези дето си мислят че са българи са над 60годишни....другите са ВЪЗПИТАНИ да са македонци! Освен това, Радо е прав, кой иска да бъде управляван от политици като нашите!?!?!?!? Тези дето искат да са българи са в българия...за сега, щото като гледам как главоломно пада стандарта на живот, скоро ще предпочитат хората да мият кенефите на Амстердам и Лондон, от колкото някакви к****и като Сашо Томов, Иван Костов и тн. боклуци да ти определят живота, да ти крадат под носа и да се подиграват с теб и с държавата....

Link to comment
Share on other sites

Не можа ли и трите заедно да ги коментираш ;) Никой не ги кара на сила човече...тези дето си мислят че са българи са над 60годишни....другите са ВЪЗПИТАНИ да са македонци! Освен това, Радо е прав, кой иска да бъде управляван от политици като нашите!?!?!?!? Тези дето искат да са българи са в българия...за сега, щото като гледам как главоломно пада стандарта на живот, скоро ще предпочитат хората да мият кенефите на Амстердам и Лондон, от колкото някакви к****и като Сашо Томов, Иван Костов и тн. боклуци да ти определят живота, да ти крадат под носа и да се подиграват с теб и с държавата....

Аз мисля, че скоро може цитираните престъпници да мият кенефите!....... :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Докторе....вече от мнооого време народа мие кенефите на престъпниците а не обратното...защо да се заблуждаваме?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Не можа ли и трите заедно да ги коментираш ;) Никой не ги кара на сила човече...тези дето си мислят че са българи са над 60годишни....другите са ВЪЗПИТАНИ да са македонци! Освен това, Радо е прав, кой иска да бъде управляван от политици като нашите!?!?!?!? Тези дето искат да са българи са в българия...за сега, щото като гледам как главоломно пада стандарта на живот, скоро ще предпочитат хората да мият кенефите на Амстердам и Лондон, от колкото някакви к****и като Сашо Томов, Иван Костов и тн. боклуци да ти определят живота, да ти крадат под носа и да се подиграват с теб и с държавата....

Не бих поставил посочените две лица на едно място.

А и не бих заложил, че са твърдо възпитани македонците, че са македонци. Ти ако си записан българин, но дядо ти ти каже, че е сърбин няма ли да се позамислиш?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Които са останали колко? Освен това, мама и татко, учителката и чичковците и лелите по новините ти казват че си македонец. Ти на кой вярваш повече на баба и дядо или на мама и тате, дето са те отгледали и всичко дължиш на тях?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Преговори просто няма. Докато не си изберат ново правителство няма да има, то и тогава е съмнително, но все пак мисля, че под вътрешен и външен натиск ще започнат. Мисля, че сега няма държава в Европа, която в този момент така силно да се нуждае от НАТО както Македония - това в контекста на засилващото се влияние на албанското малцинство, на все по- страдащия им идентитет както го наричат, на почти нулевите чуждестранни инвестиции. Просто тези години са съдбоносни за Македония.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...