Отиди на
Форум "Наука"

Връщането на българските архиви, изнесени в Русия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Познай какво ти откраднах!

България ще трябва да отгатне кои архиви да поиска от Русия за да ги получи. Евентуално.

Спомняте ли си онази руска приказка, в която главният герой трябва да отиде "не-знам-къде и да донесе не-знам-какво", за да спаси живота си и заживее щастливо с красивата си съпруга. В същия абсурден сюжет, но съвсем наистина е на път да се окаже и България в опитите си да си върне архивите, които съветските войски са прибрали грижовно след края на Втората световна война "през девет планини в десета".

При посещението си в България миналата седмица, руският президент Владимир Путин каза, че очаква от българката страна да направи официално искане, в което да посочи кои документи точно желае да получи от руските архиви. Според мнението на историци обаче документите са конфискувани "под дулото на автомата", не са правени описи и реално не се знае какви са точно архивите, какъв е техният обем и къде въобще се намират в Русия...

Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим.

За завръщането на българските документи, които се намират в руския архив вече половин век, се заговори в края на миналата година, когато фондация "Свободна и демократична България" организира петиция, с която поиска връщането им в България. За по-малко от месец, апелът бе подкрепен от 2500 души. "Проблемът отдавна е достояние на професионалната общност, но чак сега за него бе информирано и гражданското общество и за това се вдигна такъв шум", разказа за "Капитал" д-р Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция "Архиви".

Какво има в архивите?

Това е въпрос, който няма точен отговор. "През годините след 1990 наши експерти са работили в руските архиви и са откривали български документи там. Така че имаме известна представа за това, което можем да изискаме" разказва Боряна Бужашка. Тя пояснява, че става дума за документи, създадени в периода 1939 - 1944 г. "Можем само да гадаем какво има в тези архиви", разказва изпълнителният директор на "Свободна и демократична България" Ленко Ленков и риторично пита "Как ще кажем какво искаме, при положение, че не е описано".

По-конкретен е доц. д-р Лъчезар Стоянов от "Нов български университет". По думите му конфискуваните от съветски войски документи съдържат "около 40 стенограми от заседания на Министерски съвет, които се отнасят до изключително важни решения относно ключови проблеми", "документи свързани с разследването на регентите и правителството на Муравиев", както и "документи свързани с дейността на Коминтерна в България и събитията през 20-те години на XX в." Лъчезар Стоянов не изключва възможността сред архивите да има и компрометиращи съветската държава документи.

Затрудненото сътрудничество

Самият доц. д-р Стоянов е работил в руските архиви в средата на 90-те години и познава добре проблемите при работата там: "Съществува двойнствена позиция - от една страна се дистанцират от комунистическото си минало, от друга, гледат с гордост на наследството си от съветския режим." Именно тази особеност на руските архивари притеснява българските експерти. "В нашия случай ще се приложи Федералният закон за културните ценности, преместени в СССР в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация", разказва д-р Боряна Бужашка. По думите й обаче съществува вероятност да се стигне до неяснота, тъй като статутът на България (вражеска или приятелска страна) може да се тълкува и в двете посоки. "Ние приветстваме изказването на г-н Путин, който каза, че законът ще се приложи доброжелателно", индиректно я допълва Ленко Ленков.

"Следва да се направи официално искане на ниво правителство" маркира бъдещите действия по прибирането на архива д-р Бужашка. Тя обаче не иска да се обвързва в срокове, но е категорична, че страната ни трябва да действа проактивно и да изпрати експерти на място, които да получат пълен достъп, за да проучат какво има във фондовете. По думите й: "тези архиви трябва да се върнат, тъй като са част от българската история, национална памет и държавност". "За България е важно е да възстанови историята си, и това да стане не само чрез емоционални спомени, но и на базата на документи", допълва я индиректно доц. д-р Стоянов.

Руската приказка за "отиди не-знам-къде и донеси не-знам-какво" завършва с happy end. Краят на тази с българските архиви обаче все още не е ясен и зависи изцяло от благоволението на Москва. Парчетата българска история могат и да запълнят липсващите части от и без това разпиления пъзел на случилото се в средата на миналия век, но могат и да оставят българското правителство в ролята на герой от друга приказка - Иванушка глупака...

акцент - Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим.

Росен Босев

в-к "Капитал"

---

- "Архивите са изключително ценни, защото съдържат ключови детайли за събитията около встъпването на България във Втората световна война и целия период до установяването на комунистическия режим."

- "конфискуваните от съветски войски документи съдържат "около 40 стенограми от заседания на Министерски съвет, които се отнасят до изключително важни решения относно ключови проблеми"

- "...документи свързани с дейността на Коминтерна в България и събитията през 20-те години на XX в."

- "...не изключва възможността сред архивите да има и компрометиращи съветската държава документи.

- "тези архиви трябва да се върнат, тъй като са част от българската история, национална памет и държавност".

- "За България е важно е да възстанови историята си, и това да стане не само чрез емоционални спомени, но и на базата на документи"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

СССР са искали да изнесат доста, но успели да убедят Сталин, че документите трябвали за Народния съд. Тъй че изнесеното нее чак толкова много. Пък ме съмнява днешните управници да желаят толкова да се върне всичко, защото е напълно възможно сред тях да има и такива, които компрометират днешни бълг. политици. Те не искат да се покажат досиетата на доносниците дето са в нашия архив, че какво остава да се докарат за показ още подобни и от чуждите. Но е напълно възможно с цел шантаж да речем, да се отмъкнати доноси до полицията на наши видни дейци на партията от времето на ранния , че и не толкова ранния социализъм. Друго неудобно нещо може да са докладите на бълг. посолство от времето на ВСВ свързани с идеята на Сталин да капитулира и да сключи сепаративен мир. Тези последните най-вероятно няма да ни ги върнат защото са доста неудобни за излизащата от кризата Русия.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Архивите събрани в днешна Русия няма да се върнат никога. Както и други подобни случаи. Архивите на Коминтерна напр. бяха преснети от европейски изследователи и копия (а не оригинали) са в Париж, Мадрид и се четат днес срещу заплащане.

Тъй като България и Швеция са двете държави в които Германия и СССР са се споразумяли да бъдат техни представители (България защитава немските интереси в СССР, Швеция - обратното), то на България се възлага да провери в края на 1941 г.какво иска Хитлер и какви са му условията за прекратяване войната Срв. спомените на ген. л-т Судоплатов Павел, -има ги и на руски и в български превод, той е отговарял за тази мисия тогава.

Цар Борис ІІІ е координирал този дипломатически демарш, но отделно и по собствена инициатива е написал писмо до Сталин - с препоръка да не се дават руски (славянски) земи на германците, които няма да спечелят войната, според Царят. Оригиналът на писмото е в Москва, а когато Червената армия идва в София НКВД-ейците търсят освен другото и копие именно това много важно писмо. За Сталин то е някакъв компромат (защо ли ?!?, аз не мисля че го компрометира ??) Това разпитват и брат му принц Кирил когато с още десетина души е в Москва за два месеца.

Надали са намерили копието, както и други подобни документи.

Судоплатов след 1957 година по заповед на Хрушчов е съден именно за това му посредничество и той стои в затвора, а иначе има големи "заслуги", организатор е на убийствоо на Троцки в 1940 и пр. Във връзка с неговия процес в София идва - изпратена от Хрушчов, да разпита бившия (в 1941 г) български посланик в Москва, Ив.Стаменов, който също бил някогашен съветски агент. Но Стаменов мълчал и нищо не съобщил (или няма днес данни ?!?)

Но в 1990 г. но БНТ, тогава І-ва програма в предаването "Всяка неделя" Кеворкян разпитваше д-р Св. Пеев, полиглот и преводач, а веднага през есента на 1944 г. изпратен на служба в посолството ни в Москва. Та, в 1990 г. д-р Св. Пеев твърдеше убедено, че в края на 1944 г. в Москва, в тамошното българско посолство, всички чиновници знаели за този случай и само за това говорели. А после..се замълчало нещо.

Е-е-е, ще си получим ли архивите от Русия ?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че какво общо има днес Русия с СССР от едно време? Не виждам проблем. Но надали ще ги получим просто защото нищо ей така не се връща.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-н КГ125,

Общото между някогашния СССР и днешната Руска Федерация е многопосочно.

Формално-юридически днешна Русия заяви и регистрира и в ООН, че се счита пълен правоприемник на някогашната държава СССР.

Фактически и с това (но и дори и без него) признание, днешна Москва приема да е наследник на онова съветско минало, което и днес им служи за приветлива пропаганда със задна дата. Не казвам, че Кремъл днес води политика, сходна с някогашната съветска, не е точно, мисля. Нови времена, нови хора, нови политики. Посоките обаче са откроими и те се хвалят с тях.

През миналата есен Путин нареди да се пренапишат руските учебници по история, някои западни издания (Таймс, Пари мач) реагираха с обзорни статии. Промяната ще е в просталински дух, но завоалирано, както беше през времето на късния Брежнев, ако помните.

Приеха закон с който блокираха всичко заграбено като "военен трофей" и забраниха ползване дори и на описи (списъци със съхраненото - архиви, музейни експонати и пр.) по време на войната. направиха го, защото преди това Елцин "бръкна" в архивите, намериха се доказателства за убийството на полските офицери в Катин и публично ги върна във Варшава на Лех Валенса (президент на Полша), като се извини на полския народ от името на всички някогашни съветски народи. Да...Елцин очевидно е човек с широка руска душа - типичен руснак. Честен и сипматичен. Простено му е, че беше в Политбюрото на КПСС, която после с указ сам забрани като "престъпна организация", след опита за преврат в лятото на 1991 г.

Най-последното - преди дни - Думата в Москва отказа да признае геноцидът на Украйна през 30- години, защото...тогава нямало такава самостоятелна държава, а били в общия СССР.

Така мисля - че става ясно, нали, къде и как ще се търсят български архиви, вече законно и официално в качеството си на "руски (бивши съветски) военни трофей". Единствено ако ни разрешат достъп и преснемане на някои от тях. Защото се боят именно от онова, което там, при тях, в днешна Русия, би се приело като някакъв компромат, с историческа давност, но съотнесен към онова, което Путин и наследникът му приемат за своя, руска, история.

Ще рече, има още да се желае за демократизиране на руското общество, а ако това (и когато) се случи, нека руският народ още веднаж реши - и пререши въпросът, с българските архиви, в общия пакет искания и на други европейски държави , те пък за техните си национални богатства отвлечени там след войната.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Аз неуспях да разбера какъв е реда за достъп до тези документи и дали някой от България досега, се е опитал да ги проучи и каталогизира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лично аз, не съм в състояние да си изградя мнение относно причините, поради които проблема с връщането на тези архиви все още не е решен. Доколко причина за това е нежеланието на руската страна и доколко незаинтересоваността от наша. Това което ми прави лошо впечатлене е, че след думите на Путин се оказва, че никой в България неможе да посочи "...кои документи точно желае да получи от руските архиви". Оставам с вечатление, че за толкова години никой не се е опитал да състави дори каталог на въпросните документи. И ако бездействието на държавните институции донякъде е логично, то ролята на някои неправителствени организации /фондация "Свободна и демократична България"/ ми се струва странна. Лично аз оставам с неприятното усещане, че отдават по-голямо значение на медиините изяви вътре в страната отколкото на реалната работа в самите руски архиви. Причините за това не са ми ясни - невъзможността за достъп до документите, финансови ограничения или нещо друго. А организираната подписка преди посещението на Путин, много ми наподобява на протестите на някои политически сили против висококоворителите на джамията до ЦУМ, преди избори - търсене на евтина популярност, замаскирано зад благовиден мотив.

Накрая искам да кажа, че нямам почти никакви познания по проблематиката, а по-горните ми расъждения са продиктувани единствено от общи съображения. Искрено се надявам да не съм прав, защото иначе би било много тъжно.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

България ще поиска Русия да ни върне исторически документи, изнесени след 1944 г., съхранявани в руските архиви. Очаква се на днешното заседание правителството да възложи на министъра на външните работи Ивайло Калфин да отправи конкретно искане.

Става въпрос за важни документи от периода 1934 г. - 1944 г. относно подготовката и влизането на България в тристранния пакт до събитията през септември 1944 г. Въпросът за връщането на архивите беше поставен от президента Георги Първанов при посещението на президента Владимир Путин у нас през януари 2008 г.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нищо няма да бъде върнато. Освен навярно някои не особено значителни и безинтересни папки, в които няма да има нищо съществено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Нищо няма да бъде върнато. Освен навярно някои не особено значителни и безинтересни папки, в които няма да има нищо съществено.

Абсолютно,вярно!

За руснаците това е военна плячка(трофей)могат да върнат това което желаят!

Така ,че аз съм скептичен ,към това упражнение!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пичове, освен въпросните архиви, руснаците май ще трябва да връщат и ред други заграбени от България неща: на първо място старобългарските ръкописи (над 3000 на брой); след това - изнесеният през 1944 г. златен резерв на БНБ; откраднатото съкровище на цар Иван Шишман със златен трон, библиотека и бъчви със златни монети (открито близо до Черепишкия манастир скрито в една пещера); каменната плоча от Плиска с надпис , ча кан Аспарух е дошъл отсам Дунава с "200 000 мъже на коне" (което тотално обърква тезата за "славянското море"); както и някои други неща, заради които утрепаха Людмила Живкова през 1981 г.! :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Харамията, тези неща се нуждаят от много сериозно доказване! Иначе просто - ...

У нас няма например нито един препис от Храбровата апология, нито един препис на Учителното евангелие на Константин Преславски, нито един препис от Азбучната молитва, нито един препис от Прогласа към евангелието, нито един препис от Беседата на Козма и т. н. и т. н. И не само това, но в повечето случаи тези преписи не са българска редакция; те са резултат на отношението на руски и сръбски книжовници към нашето литературно наследство; те са резултат на усилията и заниманията на тези дейци с произведенията на нашите автори. Така например от известните засега 25 пълни преписа от Беседата на Козма (Бегунов 1973) всички са руска редакция, възникнали са на руска почва, дело са на руски книжовници. От познатите четири преписа от Прогласа към евангелието три са сръбска редакция (Хилендарски, Хлудов, Гилфердингов) и един руска (Троицки). Храбровата апология „За буквите” днес ни е позната по 73 преписа, от които 63 са руска редакция, а останалите са българска и сръбска (Куев 1967:165-166). „Азбучна молитва” е позната по 38 преписа, всичките руска редакция; само Синодалният препис от XII в. има следи от бьлгаризми (Куев 1974:148). От обнародваните през 1970 г. 27 преписа от общото Климентово поучение „Наставления за празници” 25 са руска редакция, един сръбска и един българска (Ангелов, Куев, Кодов 1970: 55-61) и т. н.

При това положение запитваме се какво е станало с това богатство и как така се е получило, че именно родината му да се е лишило от него?

Отговорът на този въпрос е само един: оше от началото на своето битие нашето книжовно наследство е подложено на преследване, на унищожение, на миграция.

Този (цитат) е капка в морето,истината никога няма да я разберем!

На това му се вика Грабеж ,и мания за Величие ,но най смешното е когато се хванат в измамата,как се обясняват!

от тука го копирах

http://www.libsu.uni-sofia.bg/slavica/destino.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, да. Едните възхваляват сляпо, другите ругаят с все сила. Истината е, че и втората теза има серизони основания, доколкото у нас е разпиляно какво ли не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Харамията, тези неща се нуждаят от много сериозно доказване! Иначе просто - ...

Щом съм го поставил като въпрос, значи има и съответните доказателства! Това което съм загатнал е само малка част от изнесените неща (изнасянето на българските съкровища е започнало още след Освобождението!). Всяко нещо с времето си! :book::vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този (цитат) е капка в морето,истината никога няма да я разберем!

На това му се вика Грабеж ,и мания за Величие ,но най смешното е когато се хванат в измамата,как се обясняват!

от тука го копирах

http://www.libsu.uni-sofia.bg/slavica/destino.html

Нещо не ми излизат шрифтовете от линка; дай информация как да се оправи това?!? :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щом съм го поставил като въпрос, значи има и съответните доказателства! Това което съм загатнал е само малка част от изнесените неща (изнасянето на българските съкровища е започнало още след Освобождението!). Всяко нещо с времето си! :book::vertag:

Не става. Или доказваш такива гръмки твърдения, или не ги пишеш. Намеци, загадки, догадки, всяко нещо с времето си - това няма да се толерира.

ПП

Не знам как да се оправи техническия проблем, попитай администраторите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става. Или доказваш такива гръмки твърдения, или не ги пишеш. Намеци, загадки, догадки, всяко нещо с времето си - това няма да се толерира.

ПП

Не знам как да се оправи техническия проблем, попитай администраторите.

Е, извинявай нещата ми са пръснати из разни папки в архива и трябва доста да ровя, но ще ги извадя; можеш да спиш спокойно - има ги и на други места и в други хора и архиви у нас! Народната памет не е за подценяване и има и други будни хора освен нас! :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Древни български ръкописи изнесени и намиращи се в момента в Русия, Белорусия и Украйна (по-известни):

1. "Иван Александров сборник" от 1348 г. (включва 96 ръкописа); намира се в Санкт Петербург.

2. В Москва се намират 1383 наши безценни ръкописа, между които и "Поучения на Климент Охридски" от 12 век.

3. "Служебно евангелие" от 16 в.; намира се в Киев.

4. "Псалтир" от 11 век; намира се в Минск.

5. Суханов е изнесъл в Русия 498 старобългарски ръкописа.

6. "Симеонов изборник" ("редактиран като Светославов"!) от 1073 г. от библиотеката на цар Симеон I; намира се в Отдел за ръкописи и старопечатни книги на Държавния исторически музей в Москва.

7. Ръкописи за средновековна българска музика от периода 12-14 век има в Москва, Одеса, Санкт Петербург и Загреб.

8. В Одеса се намират 16 наши ръкописа, между които "Охридски глаголически фрагменти" от 11 век.

В руските книгохраничища и архиви има още голямо множество от древни български ръкописи, които са от огромно значение за нашата история и култура. Много от тях руснаците ги представят за "руски", тъй като са написани на старобългарски, който пък е представян за "църковнославянски"! Тези книги и ръкописи са недостъпни за българските изследователи и руснаците правят всячески пречки за достъп до тях; нарочно не е създаден библиографски указател за тези произведения и те стоят из прашните архиви далеч от очите на изследователите!

Това е направило впечатление още на възрожденеца Георги Раковски, който навремето по повод намирането на безценния ръкопис "Житие и страдание грешнаго Софрония", казва във своите трудове следното:

"Той-зи драгоценен памятник ся съобщи нам от многоуважаемаго господина Виктора Григоровича, професора Казанскаго университета, кой го е наишел и приписал в Рускыты архивы, де много наши старини и древности (книги) стоят покриты и непристъпни всекому"........

Според думите на очевидци (разговарял съм лично с игумена на манастира по този въпрос) след 1944 г. само от Преображенския манастир от ДС по нареждане на Москва са извзети над 2000 тома стари книги; ценна църковна утвар, злато, сребро и скъпоценни камъни от иконите. Всичко това потъва в неизвестност. Старите хора казват, че "такова нещо и през турско не е било"!........ :head_hurts_kr:

За другите неща ще дам допълнителни данни, които са много точни и са снети от очевидци! :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Добре. Но занапред ще помоля без такива неща с бъдещо доказване.

Ами те нещата са доказани,няма какво да се доказва!Русия предприема решителни действия да си изгради доктрината "майка"на всички "славяни"

Създават се славянски катедри към университетите им ,но нямат документи!

И какво правим ,трябва да се набавят, и се почва !Там където не могат да завлекат,плащат!

Значи изпращат се търсачи на документи сега Ви представям един от тях казва се :

Виктор Иванович Григорович

(1815-1876)

Руски филолог и историк. Той е от първото поколение руски слависти, които след учредяването на славянски катедри в руските университети са изпратени в научни командировки из славянските земи, за да се подготвят за ръковоството на тези катедри. Григорович пътува 3 години (1844-1847) из местата, които се смятат за родина на славянската писменост, като издирва, открива и събира многобройни писмени паметници, внасящи нови моменти в славистичните проучвания. Особен интерес представлява богатият материал за старата българска култура, който той въвежда в науката. Основният му труд "Очерк путешествия по Европейской Турции" (1848) и досега запазва научната си стойност.

Кражбата е обявена за "научна командировка"хехе

Той е обогатил руските хранилища с около 33 безценни Български ръкописи,които съм сигурен ,

че български специалисти нямат достъп!

"Научната му експедиция се охранява от турски служители и е въоръжена!

Бива арестуван за притежаване на оръжие,но като показал руския паспорт го пуснали!

Другото интересно е ,е че се възмущава от негостоприемното отношение на българските монаси!?!?!

Обяснява български исторически факти за сръпски,ама това не го броим!

Има ,много като тоя "славист"който живо се интересува от СТАРОБЪЛГАРСКИ документи!

Ето Ви какво научно творение и изследване е направил(само ,че е на руски)съжалявам ,ама се изнервям като го чета пък за превод не мога да мисля!

http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Bu...4.phtml?id=2235

П.п.ми не знам що не се чете ,може би трябва да смениш кодировката на уйндоус кирилико,не знам!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Първанов си тръгна от Кремъл с папка с български архиви

Русия върна на България част от българските архиви, изнесени от Съветската армия през Втората световна война, обяви Първанов. Според него това е сериозен морален жест.

Президентът заяви, че не е имал време да разгледа съдържанието на папката, връчена му от Медведев, но от ръководството на държавните архиви му съобщили, че там има много интересни документи, включително кореспонденция на тайната канцелария на двореца.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...