Отиди на
Форум "Наука"

Eтническа Америка


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Ето откъс от тая книга която чета в момента.

През 1825 в САЩ броят на робите е по голям от този в която и да било друга страна в западното полукалбо-повече от една трета от всички роби в тази част на света. И все пак други страни са внасяли повече роби, Бразилия например 6 пъти по толкова. Разликата е тази че САЩ са единствената страна в която робското население се възпроизвежда и нараства по естествен път. В останалите страни от този регион смътността е толкова голяма, а раждаемосдтта толкова малка че се налага непрекъснат внос на нови роби. Условията в които те живеят също са общо взето доста по сурови от тези в САЩ. В тясно материалистичен аспект робите в САЩ са хранени с изобилие от долнокачествена храна, а домовете им, макар и примитивни от днешна гледна точка издържат сравнение с тези на бедняците в европа. Средната продължителност на живота на робите е малко по ниска от тази на белите в САЩ но сравнима с тази в Франция и Холандия, и по голяма от тази в Австрия и Италия. Робите са инвестиция която робовладелеца трябва да пази. Например обикновенно се наемат бели работници -в типичния случай ирландски емигранти- да свършат работа която се счита за опасна за робите.

Робите са пазени не с огради и стражи, а като са държани в невежество, зависимост и страх. Преобладаващото число роби не могат нито да четат нито да пишат, а в повечето щати да се учат на четмо и писмо е престъпление. Тъй като робите са държани в плен повече чрез невежество отколкото физически, е много лесно да се осъществи временно бяство от плантациите, но постоянното бягство е изключително трудно.

Робите зависят от господарите си които им дават храна и облекло и чрез организацията на ежедневието им.Един от водещите робовладелци съветва "Създай в тях навика за абсолютна зависимост от теб". Олмстед заключава че стратегията на юга е да научи роба да работии същевременно "да предотврати това да се научи сам да се грижи за себе си".

След като векове наред са обезсърчаванида поемат инициативата и да нямат други стимули да работят повече от необходимото за да избегнат наказанието робите се научават да мързелуват и да бягат от работа, което и си остава тяхно културно наследство. Двуличието и кражбата също са широко разпространени модели за тях преди войната, а и много след нея.

В своята общност робите е трябвало да развият някакъв модел на живот. Расовата солидарност е основната ценнос, а предателството в полза на белите-непростимо. Дори надзирателите на роби-също роби които имат право да налагат наказания трябва да се съобразявати да правят компромиси в полза на този модел. В големите плантации някой роби развиват лична привързаност към отделни членове на бялото домакинство, но дори и те трябва да уважават разделителната линия между принадлежността към чернокожите и откровенното предателство в полза на белите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха, виж ти! Ето защо източници като "Чичо Томовата колиба" не са най-надеждните.... ;)

Как става тъй, че докато мине Океана, историята на Амерка става на клишета? ;) Ето, че нещата не изглеждат така, както ги мислим ние тук. Продължавай да публикуваш!

:coolp:

Няма ли как тая книга да я сканираме??

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...