Отиди на
Форум "Наука"

Честит 1 март


Recommended Posts

СИМВОЛИКА НА МАРТЕНИЦАТА

Весела Младенова

„Българска Орда - 1938”

Първият ден от третия месец в годината е празник за нас, българите. На този ден се кичим едни други с мартеници, като си пожелаваме здраве, успехи, мир и любов. Жестът, с който мартеницата се закичва близо до сърцето на ближния, е благословия – една вечна благословия за живот, неподвластна на времето.

Това е един жизнерадостен празник, пазен хилядолетия в родовата памет на българите и свързан със символиката на древното космологично мислене, което за наш укор потъва в забрава и дори на пазара се заменя с “кичова символика”*

* От няколко години на пролетния пазар се продават черни рогоноси маски вързани с мартеница. Кой разрешава това производство? Кой печели? Децата свързват този отрицателен образ с някакъв филмов герой, който играел положителна роля??? Аз наричам това “кинопазарна кичовщина”. Рога и копита не пазят, а препъват!

Обикновено произходът на мартеницата се тълкува съобразно древната българска легенда за Кана Кубрат и петте му сина – Боян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек, които се разделили под напора на хазарите, за да търсят земя, в която да живеят свободно. Мартеницата прелетяла с тях в Европа като символ на единството, братството, вярата, надеждата и любовта.

Не са малко опитите за тълкуване символиката на мартеницата. Интересно е предложението на д-р Спас Спасов на страниците на списание “Ави-Тохол”, вероятно изхождайки от символиката на воинския живот, и свързва произходът на мартеницата с победата на Кана Аспарух над византийския император Константин IV Погонат в 681 година. Според него мартеницата е секретно писмо (древно възлово писмо “кипу”), разделено върху две върви с различни цветове: бял – цветът на жреческото съсловие и червен – цветът на царя и на воините.

Мартеницата съдържа в себе си основни символни елементи на древното космологично мислене на конните племена и народи. Както знаем, те са били носители и изповедници на древното еднобожие, която религия е била универсална, проста, необременена от философски спекулации.

Първият символен елемент е цветът – бял и червен. Както се посочи: едно тълкувание вижда в червения цвят царския цвят, а в белия – жреческия цвят. Според друго тълкувание това са цветовете на смъртта (земната смърт – червен цвят) и живота (небесния, отвъдния живот – бял цвят). Някои виждат символиката на цветовете свързана с древния слънчев календар, който са употребявали нашите прадеди. Цветовете: черен, червен, жълт, син и бял се тълкуват като цветове на петте календарни цикли, които обхващат сътворението и еволюцията на света. Георги Кръстев и “Символи на боговете” дава следното тълкувание на белия цвят – той е символ на живота и раждането – това е цветът на бялото несварено яйце, от което според вярата на древните люде, е произлязъл света. С тази вяра за произхода на живота са свързани обредите с бели яйца на Игнажден и Еньовден. Червеният цвят пък е цветът на Бога-Творец, Владетеля-Царя, Разума. Обредите с червените варени яйца са свързани с вярата във вечния живот (смърт-възкресение) на Възкресение Христово.

Следователно мартеницата обединява символите на двата цвята – вярата в Сътворението и вярата във вечния живот: Възкресението.

Вторият символен елемент е възелът. Обикновената, най-древната и автентична форма на мартеницата е тази: два конеца, бял и червен, усукани, завършват в двата края с пискюли. Пискюлът се образува като в края се прави възел и се поставя брада от конеца. Белият и червеният конец се усукват и се връзват в средата на възел-панделка, и се закачат с карфица на дрехата.

Възелът е космичен символ – символът от небесния архитектурен план – това е центърът на Галактиката, център на живота. Възелът като космически символ присъствува и в украсата на коня – опашката на коня вързана на възел – това изображение на коня е типично за цивилизациите на конните народи: нека само да припомним мадарският конник, тракийските оброчни плочки, изображенията на светците-воини-конници Св. Георги и Св. Димитър (икони). Забележителното е, че Св. Георги винаги е изобразяван на бял кон, а Св. Димитър – на Червен кон (много рядко на бял кон). Опашките на конете в посочените барелефи, както и в по-древните икони на светците-воини, са завързани на възел. Вероятно възелът в мартеницата е символ на конника, още пътешественика. И тук е загадката – дали символът се отнася до земен пътешественик или до небесен пътешественик? Нима не е възможно мартеницата да е дошла с нас от космоса, от космическия възел, от центъра, където се е зародил живота?

Третият символен елемент е човешката фигура, която наподобява пискюла. Мартеницата символизира сътворения човек, още единството на човешкия род. Във всеки случай в древната форма на мартеницата, която и днес се повтаря, присъстват две фигури – мъжка и женска. В Библията, книга Битие, глава 1, стих 27 четем: “И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори”.

Ала мартеницата е по-древна от Библията, понеже нейните преносители – конните племена са много по-древни жители на планетата Земя. Следователно мартеницата играе роля на Слово Божие – информация, която трябва да бъде предадена и запомнена от човеците, и която несъмнено е била извор на древното писмено и изобразително изкуства.

Това са трите основни символни елемента на мартеницата. За древните българи тя е Слово Божие, в което е запечатана точна информация за сътворението на света и човека; идеята за вечен живот. Бог сътвори света с любов и всичко, което Бог сътвори беше добро и хубаво. Нека с вяра в доброто, мира и любовта и вечния живот да кичим мартеницата всяка година.

Плевен, 1997 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Честит празник!

post-471-1204356663.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Аз съм открил най-старата мартеница в света, колкото и да ви звучи тенденциозно! Намира се връзана на ръката на мумия на 55 годишен мъж от Загунлуг (Тарим; Синдзян-Уйгурска автономна област в Северозападен Китай). Мумията е открита от уйгурския археолог д-р Долкун Камбери и е на възраст около 3200 години; намира се в музея на Шянян (Синдзян). Мумиите са изследвани от специалисти от международната експедиция на проф. Виктор Меир (Канада) и по-специално от генетика д-р Паоло Франкалаци (от Италия). Мумиите са на европеиди кавказки, Причерноморски тип! Мъжът от Загунлуг е висок близо 2 м. и е облечен с характерни дрехи горнище и панталон тип шалвари (потури) характерни за конните народи; на краката има характерни навуща (гети) и обувки. На слепоочието му е татуиран слънчев тангристки знак. В същия район са намерени десетки такива мумии на мъже и жени на възраст между 3000 и 4000 години. Открити са характерни за древните българи предмети - сложносъставни лъкове, юзди, седла, конска амуниция, стрели, съдове и тъкани дрехи, а също и каменни изображения на нестинари. Изображението на тази мумия е публикувано в моята книга "Бойни изкуства и военно дело на древните българи", изд. "Тангра ТанНакРа", София, 1999 г. Там не споменавам за мартеницата, но съм го съобщил на една лектория пред интелектуалци в гр. Стара Загора. Ако модераторите ми съдействат мога да пусна тук цветно изображение с мартеницата на китката на мумията, защото в момента лимитът за изображения ми е изчерпан! :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Ето още нещо за мартеницата http://www.protobulgarians.com

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...