Отиди на
Форум "Наука"

Неизвестни български съкровища ще бъдат изложени в НИМ


Recommended Posts

Националният исторически музей реди изложба с непоказвани съкровища

Диляна ДИМИТРОВА

Националният исторически музей ще извади от хранилищата си 800 от своите най-ценни реликви. Изложбата се нарича “Непоказваните съкровища на НИМ” и ще бъде открита през април в централното фоайе на НИМ в “Бояна”.

Скъпоценните находки са от праистория до Късно средновековие, постъпвали са в музея от 30 години насам. Големият удар в експозицията е бойна ризница от IV в. пр. н. е., принадлежала на сина на тракийския цар Керсеблепт. Воинът е загинал вероятно именно с тази ризница. Доспехите са железни и са подплатени с кожа. Открити са при археологически разкопки край с. Златиница. До ризницата ще бъде изложен и шлемът на царския син.

Сред съкровищата ще блесне и бронзова бойна тръба. Антиката е спасена при антииманярска акция на МВР. Инструментът е подобен на тръбите, с които е сринат библейският град Йерихон в края на II хилядолетие пр. Хр. Тръбата на НИМ датира от II - III в. и вероятно е била ползвана от римски легионери.

В експозицията ще бъдат показани също посребрено бронзово огледало от II - III в. с пръстчета на дръжката отзад; част от римска колесница с великолепна украса от мозаечен емайл (техниката се нарича mille fior); 90-см бронзов меч от II хилядолетие пр. Хр. Подобни има открити в Егея. Сред съкровищата ще бъдат наредени и позлатени бронзови предмети - връх на копие, кама, поставка за съд, украсена с емайли, и касероле (купичка с дръжка) - всички те са спасени от полицията. Уникални са и два съда, открити при разкопки на експедиция начело с археолога Мартин Христов в ритуално поле край с. Дъбене - купа и малка чашка, чиято украса е шахматна. Намерени са поставени един в друг. Датировката е от III хилядолетие пр. Хр. :post-70473-1124971712:

(в. "Труд", 06.03.2008 г.)

Link to comment
Share on other sites

Т.е. как така подобен на Йерихонската търба?!?!?! Поздрави за в-к "Труд"...

Гледай сега, на тая тръба като се свири, рейтингът на Божо вместо да се срива (както стените на библейския Йерихон) се вдига - чаткаш ли; тая военна тръба е по-специална даже от Йерихонската! :biggrin::crazy_pilot::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Статията е издържана съвсвем в Овчаро-Божово-Китовски стил.

Националният исторически музей ще извади от хранилищата си 800 от своите най-ценни реликви.

Забележете - 800, ама от най-ценните. И какво се оказва най-ценното? може би в НИМ е била прочутата броня на цар Резос, кивота на Завета или Светия Граал. Ами не. Най-ценното се е оказало желязна ризница подплатена с кожа, бронзово огледало и римска военна тръба. Да, ама тръбата излезе, че била Йерихонска. :doh:

Ризницата и тя не се оказала случайна, а на сина на тракийския цар Керсеблепт. Питате се откъде се знае, че е на сина на тракийския цар Керсеблепт. Ами тъй е според Агире. разбира се не известния авантюрист-конквистадор, а нашата археоложка Даниела Агире. Разбира се тя веднага щеше да обяви, че това е гробът не на някакав царски син, а направо на самия владетел, ама 2 неща я спрели да даде пълна воля на фантазията си: 1. през 1997-ма гробът на Керсеблепт вече е "открит" от турски археолози "претендент" в околностите на днешния Текирдаг край Мраморно море, където е разкопано разкошно погребение на тракийски владетел от същата епоха. Оборването на конкурента веднага е било измислено - погребаният е бил 24-25-годишен, а документално е известно, че при смъртта си известният тракийски цар е на не по-малко от 50 г. така обаче се стигнало до 2. погребаният в могилата до Златиница човек е бил на не повече от 18-19. И тъй, щом не може да е цар, значи е царски син. Д. Агире не си играе на дребно с второкласни парадинасти. Тъй че на въпросният покойник тутакси му е лепнато подобаващо родословие: "Може би някой от четиримата известни синове на Керсеблепт, поели държавата след смъртта му. Със сигурност двама от тях са се сражавали срещу войските на Филип II Македонски...". А доказателствата: "Оказва се, че трупът при Златиница е бил осолен след смъртта. В древността това винаги се правело, когато тялото на владетел е трябвало да се пренесе от полесражението до мястото на вечния му покой. Анализите сочат, че под ризницата и на главата мъртвецът е бил облечен с пурпурни одежди на цар. А може би точно неспокойните времена са причината да липсва истинска гробница. " Аха пурпурните одежди. Ама те добиват това значение по-късно. В Рим висшите длъжнвостни лица имали пурпурна лента на тогата си. Императорите направили цялата си тога пурпурна. И от тогава пурпурът е царски белег. Иначе цялата армия от спартанци била облечена в червено - просто да не си личи кръвта.

После се чудим, защо след такива умотворенията на такива "академични" "учени" нашенските родни автохонци ще видят в това погребение на автохонен българин:

Още в ранните часове кирките изравят животински кости. Оформят се скелетите на два коня, принесени в жертва

непосредствено до култова площадка с натрошена керамика. По-късните изследвания на специалистите ще покажат, че в хълбока на единия е калцирано острие на стрела, проникнала по време на битка. Недалеч от конете лежи огромно куче от непозната днес порода. То е убито ритуално с голям камък, по който се намира полепнала козина. Останките на животните са покрити с три конопени рогозки. Бойният кон и ловното куче предизвестяват предстоящото откритие.

Свещените коне и кучата на прабългарите - ама това си е направо автохонен български гроб на някой Аспарухов прадядо.

Впрочем, като гледам как са сбили родословието:

одриския цар Керсеблепт. Той управлявал земите в днешна Югоизточна България и чак до Дарданелите между 359-341 г. пр. Хр. Бил внук на Севт I и син на Котис I, при който Одриското царство достигнало втори разцвет след великия Ситалк. Именно на Керсеблепт се паднала тежката задача да води героичната борба на тракийския народ срещу страшната македонска фаланга на бащата на Александър Велики, цар Филип II.

- направо можем да продължим с Кубрат и Аспарух. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

Добре ги редиш лакърдийте, но даже и не подозираш какво има по хранилищата на нашите музеи (аз съм надниквал тук-таме)! Има наистина неща, които никога не са показвани в експозиция, било поради невежество, било нарочно поради забрана от висшестоящи цензори. Сбирката на Богдан Филов например видя бял свят чак след 1995 г., а е събирана в началото на 20-ти век! Твърде наивно е да се мисли, че най-ценните находки са нещо задължително от благородни метали; има други бронзови, железни и каменни които са в пъти по-ценни от златото (например плочките от Градешница и Караново и тази от Пловдивско, които са най-старата доказана писменост в света на възраст над 5000 години!). Зависи от изследователя и нивото му на подготовка! :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Твърде наивно е да се мисли, че най-ценните находки са нещо задължително от благородни метали; има други бронзови, железни и каменни

Ами скрижалите на завета са също от камък, макар и благороден и поставен в позлатена кутия. Дори Екскалибур няма да покажат - а той си е от стомана. :mad: Ама то навярно се дължи на това, че Божо не се е сетил да обяви някой редови меч за оръжието на крал Артур. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ооооооо най-велики повелителю на познанието, ще разкриеш ли част от тайнствата пред нас невежите?!

Като например - кои са тия неща, които никога не са показвани в експозиции и защо? Какво друго ще ни кажеш за най-старата писменост в света отпреди 5000 г. освен, че според теб съществува?

Нека да позная - Все още подготвяш оформлението на данните и аргументите си... а до тогава какво друго ни остава освен да ти вярваме?!

Link to comment
Share on other sites

Ооооооо най-велики повелителю на познанието, ще разкриеш ли част от тайнствата пред нас невежите?!

Като например - кои са тия неща, които никога не са показвани в експозиции и защо? Какво друго ще ни кажеш за най-старата писменост в света отпреди 5000 г. освен, че според теб съществува?

Нека да позная - Все още подготвяш оформлението на данните и аргументите си... а до тогава какво друго ни остава освен да ти вярваме?!

Ами това за най-старата писменост в света не е според мен, а според специалисти лингвисти! Съобщението е направено на международен научен симпозиум преди няколко години от проф. Харалд Харман (Финландия), сътрудник на Института по мулти лингвистика! Заключението, е че писмените знаци открити на територията на България са със 2000 години по-стари от всички известни досега писмености! Там се имат предвид не само споменатите плочки, но и доста други, като например знаците от "Чинията на Ной" открита от проф. Петко Димитров (БАН) в шелфа на Черно море, тези от местността "Побитите камъни" край Варна и др. Моят колега Боно Шкодров, който работи по въпроса за древните български знаци и написа книга, има лична кореспонденция с професора! Изследователят Стефан Гайд (Гайдарски) от САЩ също написа три книги за "Тракийското писмо декодирано", където прави успешни опити за разчитане на текстовете и знаците, сравнявайки ги с подобни египетски и такива от Месопотамия, които обаче са по-късна писменост. Ама вие сте къде по-просветени и сведующи в тая материя от някакви си професори и изследователи; моля!....... :vertag:

Та между другото да те попитам - в колко наши музейни хранилища (не в музейни експозиции, а хранилища!) ти е стъпвал крака; само като информация да ни кажеш?!? :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ДОКТОРЕ!!!!"Изследователят Стефан Гайд (Гайдарски) от САЩ също написа три книги за "Тракийското писмо декодирано", където прави успешни опити за разчитане на текстовете и знаците, сравнявайки ги с подобни египетски и такива от Месопотамия, които обаче са по-късна писменост. Ама вие сте къде по-просветени и сведующи в тая материя от някакви си професори и изследователи; моля!....... "

Стефан Гайд е създателят на най-новата ТОТАЛИТАРНА СЕКТА в България.

"Православна" тракийска църква .Има още една подобна такава -Вселенска и Апостолска Църква начело с Христо Бисеров.Всичките вкупом са изперкали сектантчета и просто не мога да разбера защо им се доверяваш???

Скоро ще почнеш да излизаш с тези вдъхновени от виденията на баба Ванга и учението на Дънов.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За баба Ванга не съм съгласна. Защото тя има намеса в моето оздравяване. Но мисля, че не е тука място за това, което мога да разкажа.

Link to comment
Share on other sites

Сега Стефан Гайд не го познавам лично, познавам бегло брат му от една конференция. Не мога да коментирам дали са сектанти или не (четох за разни скандали около тях, но не съм в течение!); по-важното е че повдигнаха важни въпроси за тракийската писменост (дали са го разчели или не е вече друга тема)! :book:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Имали някакви данни за тази чиния "Чинията на Ной" за която ставаше въпрос няколко мнения по -горе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като например - кои са тия неща, които никога не са показвани в експозиции и защо?

Като например: пет сандъка с артефакти от разкопките на светилището на Хера до Алков Камък, гр. Костандово, които събират прах на тавана на БАН! А къде са и двата мраморни саркофага, открити при строжа на пътя Ракитово-Ремово? Незнам само как не са изчезнали находките от разкопките на неолитно селище Ракитово, датирани около 6000 години преди Христа и се пазят в Пазрджишкия музей! :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

"Чинията на Ной" открита от проф. Петко Димитров (БАН) в шелфа на Черно море"

Ако това е вярно трябва да има данни за нея.

Аз знам само, че е от ронлив камък и има доста надписи по нея.

Ако някой друг знае за нея нещо, нека каже и той какво знае. Да си направим една картина.

това намерих аз.

http://www.narod.bg/c.php?id=329

"Уникално откритие от Черно море, което е от времето на Потопа, стои заключено в сейф във Варна. Това съобщи за Агенция Стандарт нюз проф. Петко Димитров, откривателят на находката, придобила известност сред научните кръгове по цял свят, като „Чинията на Ной”.

Тя е намерена през 1985 г. при експедиция за проучването на древните брегове на Черно море преди 8 000 години.

„Открих я случайно при проучването на допотопно селище в Палеопровадийския полигон, който е на 65 км навътре в морето, източно от Варна. Тогава, понеже експедицията бе със съветски кораб и подовдница, руснаците искаха да вземат находката, но не им я дадох”, припомни професор Димитров.

Чинията на Ной е фино издялана от камък - пясъчник, а не от глина, с диаметър от 40 см и с височина - 10 см, и с поставка на дъното. Характерното е наличието на древни писмени знаци, които все още не са разчетени, тъй като находката, поради професионална завист или незнание, все още не е призната за археологически обект.

Така чинията на Ной не е намерила мястото си в сбирките на нашите музеи и продължава да е лична собственост на проф. Димитров. Той пък вече не може да се отърве от колекционери, които на няколко пъти го атакуват с примамливи финансови предложения за откупуването й. "

Или ставаше въпрос, че не трябва да се говори за нея.

Редактирано от miroki
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...