Отиди на
Форум "Наука"

Сектата на Гайд


Recommended Posts

  • Потребители

Искам да ви информирам за една от най-новите български секти:

Институт по трансцедентна наука

Сдружение "Академия Орфика"

Тракийска църква

Това са имената зад които се крие новата българска секта

В рамките на няколко дни ,ще разкрия:

1.Създатели на общността

2.Възникване на сектата/кратка история/

3.Учение/догматика/

4.Практики,светилища,богослужение

5.Негативен опит на бивши участници в сектата

6.Изводи и заключение

Syrian:Моля те не пиши заглавия с големи букви

Редактирано от Syrian
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В Бг-История има много спор върху тази тема. За съжаление, той не може да се нарече научен. Признавам си че още в самото начало четох коментарите. Мога да ви кажа, че накрая привържениците на Гайд започнаха да ми лазят по нервите. Когато реших да се намеся и аз в спора веднага бях обвинена, че всъщност съм Стефан Гайд. Има една подробност. Аз нямам нищо общо с този човек. Не го и познавам.

Още в църковния купел преди 33 години ми беше дадено името Емилия. Това име фигурира не само в кръщелното ми свидетелство, но и в акта за раждане.

Така че бъдете по-внимателни да не ви обвинят и вас в това, в което не сте.

Link to comment
Share on other sites

Не ги знам секта ли са или не, но книгата, която издадоха "Тракийски послания" ми направи точно такова впечатление и дори не съм я чел докрая. Та "Посланията" са писани едва ли не като някакво откровение свише - направо диктувани отгоре - от Космоса; няма никакви източници, библиография и прочие, а претендират за автентичност! Направо пълна мистификация, подобно впечатление оставят и другите писания на Гайд - трите тома "Тракийското писмо декодирано", макар, че засягат важни неща за тракийската писменост. Най-дразнещо е използването на понятия свързвани с тракийската култура и религия като "Завет", "Кивот" и разни други староеврейски и библейски "премъдрости"! Всъщност си задавам въпроса, дали тези писания вместо да "изписват вежди не избождат очи"!?!.......... :book::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

1.Създатели на сектата

Това са двамата братя Стефан и Цветан Гайдарски.Цветан със свои приятели и съмишленици гравитира около сектата на Георги Бакалов "Слово на живот" и активно участват в динамичните процеси ,свързани с оформянето и разпадането на най-различни групи от протестантски тип.

Стефан е завършил медицина/забележете -специалност психиатрия /,но след дем. промени змаинава за САЩ ,където в борбата си за оцеляване попада между най-различни религиозни групи,най-известната от които е Мелхиседекови братя.Вероятно тогава у него се възпламенява идеята да си основе собствена религиозна общност.

В средата на 90-те Цветан Гайдарски е пастор и то главен в сектата "Нови Иерусалим".

После започва да действа и много прикрито чрез други лица.Така например в Троян през 98-ма год. е регистрирано местното поделение на "Обединени Божии Църкви" на името на Димитър Дакашев и съпругата му ,както и

забележете -майката на двамцата братя-Мария Гайдарска.

Стефан от Америка дава направления ,а групата започва усилена вербовка на членове сред всички християнски деноминации/конфесии/.

През "духовната" 2000г. на Цветан за пръв път започват да му "пристигат откровения отгоре".Той споделя с Дакашев възхищението си от посланията на египетските гробници ,намиращи се в пирамидите,на които "даже ангелите се покорявали".Същия започва да си внушава ,че е "божи" пратеник,призован да поведе посветените в тайна общност,а на следващ етап да обедини всички вярващи от другите деноминации.

След 2003 г.започва етапа на радикализация на идеологията и "литургиката" на сектата.Започва провеждане на сбирки в София /ул.Московска 27,на пл.Славейков 8,в зона "Б-5" и др./.За "неозическите " капища ще стане дума по нататък.

Сдружението "Академия Орфика" е най-новото обществено приемливо лице на сектата.То е изпълнено в стил "класика в жанра " за прикриване на сектантска дейност зад паравана на псевдо културно-образователно дело.В частност възраждане на древната тракийска култура.Директор е знайният ни Цветан Гайдарски ,който не пропуска да се предложи на неинформираните като меценат на Мин. на културата. :Oo:

Явно чрез някаква мътна схема за дарения и сътрудничество това сдружение си е закупило формално обществено признание.Така започва дейността,която се разклонява на 3 основни насоки:

1А./Институционализиране на идеите и мястото на Академията в българското общество

2А/приходна дейност която се заключава в представяне на "тракийскиш'' спектакли из страната ,от продажба на книги,аудио-ДВД и др. материали

3А/най-вече в "зарибяване" на младежи идевойки ,които чрез разни поетични ,музикални и танцови занимания се включват в живота на сектата.

Явно изкуството е най-прекия път към сърцата и умовете на останалите все още интелигентни млади хора в Б-я. :angry:

to be contined......

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ми прилича на няколко неща:

1. На сектата на корееца Муун

http://www.pravoslavieto.com/inoverie/moonies/index.htm

Wonhwa do е бойно изкуство, чрез което сектата се стреми да привлича младежи. Други начини са сватбите на едновременно 10 000 двойки или ваканционни лагер-школи за младежи, където наред с песните и псевдо тренировките по бойното изкуство, се преподават и основни принципи от учението на Муун.

2. На опитите за "възраждане" на бойното изкуство на древните българи

http://www.dadao.org/bg/html/home.php

"Да Дао е високпрогресивен стил на модерните бойни изкуства, той е стил от най-нов вид, синтезиращ постиженията на ударните стилове от рода на карате и хватовите практики от рода на борба и джудо.

Той е създаден върху традицията и е носител на най-градивните тенденции в областта на бойните изкуства.

Намерете противоречието:

- от една страна, е базиран върху най-древните техники от карате джудо и от техниките на древните българи

- от друга страна, е съвременен, модерен, прогресивен стил от най-нов вид

- от трета, по думи на създателя на стила, светците и Бог му "диктуват" какво да преподава и как да преподава.

Сега се очаква Орфеевата секта да се залюби с някое подобно бойно изкуство и приликата ще стане пълна.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дааа..ясно..,пари и пак пари :worthy: ,и секс,много секс на поразия(лично мое мнение).

Значи това ''Гайд''идвало от Гайдарски :laughing1:

Много автентично.

Интересното е защо интелигентните млади хора откликват с готовност на подобен род театри?Винаги ме е глождил този въпрос.

Какво търсят и намират в подобни сбирки?

Нямат ли си собствен ум в главите,та чакат някой друг да ги напътства?

Както и да е,то и това е свързано по някакъв начин с една тема тук ''Релефа'',мисля беше,в която писах.

Ще пропищат много хора и от тези орфейците,бас ловя.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Frogghy, в училище учениците не слушат учителите си. Имат сбъркани приоритети и не признават никакви авторитети. Това продължава и в университета. Когато напуснат образователната институция, някои осъзнават, че животът им е минал напразно и търсят някой гуру (учител, водач), който да ги напътства.

От друга страна, те следват някакъв модел, наложен им "отгоре и отвън" (от гуруто), защото е по-лесно някой да им казва какво и как да правят. Те отдавна са забравили какво означава да мислиш самостоятелно.

Още като ученици все някой друг им е писал домашното - съученици, мама и тате, някоя баба, учител в занималнята или частен учител (ако са можели да си позволят).

От друга страна, сектите ги привличат с музика, песни, танци, уроци по английски, намират им партньор в живота (разбира се - проверен човек, който да следи изкъсо новопостъпилия!) и други най-различни методи.

---

Пари, политика - още повече пари - и още повече секс.

Не е луд, този който яде баницата. Луди са тези, които му я тикат в ръцете.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Продължаваме с

2.Учение на сектата/догматика/

Сектата на братята Гайдарски тръгвайки с летящ старт пълен със заряда на либералното протестантство ,онтологически свързано с "говоренето на езици" и "кръщаването със силата на Св.Дух" все повече се отдалечава от Християнството.Постепенно - "лествично:" в учението се въвеждат окултно-масонски идеи ,египетски и тракийски езически знаци,медитация,кабалистични подходи.Особенно натрапчиво е втълпяването на сектата ,че тя уж преоткрива вярванията на траките извършвайки техните орфически мистерии.

Естествено ,това е свързано с бума на тракийските археоложки открития.Фактически те добре се ориентират на "пазара" на културните традиции и най-важното е ,че се опитват да извлекат максимамлни дивиденти флиртувайки с потребността на българина да се почуства наследник на велико минало,пък било то и езическо.

До този момент сектата имитира някаква "църква" ,използват се одежди сходни с православните и римокатолическите,но през последните години Цецо от "пастир" и " епископ" минава на хард титлата "жрец"!!!

Библията вече отдавна не е авторитет за лидерите.Вдъхновенията вече идват от окултистка и езотерична литература,от разчитане на "древни тракийски писмености",от Херодот,от египетската "Книга на мъртвите" и т.н.

Личността на Иисус се подменя с тази на Орфей,египетския бог Хорус с глава на сокол/Християнството не било християнство,ами "хорусостиянство"/ и някакво ново хибридно божество наречено от "божиите пратеници" -ТИОНИИСУС,т.е. слага се знак за равенство между Дионис и Христос.Мъжките и женските "начала" са на особенна почит.

Кулминацията на метаморфозата на сектата става след публикуването на книгите на С.Гайдарски "Тракийски мистерии" и най-новата "Тракийското писмо декодирано".Пропуснах да отбележа ,че Стефан фактически е идеолога ,а Цветан е лицето на сектата,но това се вижда и от горните редове.

Модус вивенди в книгите се явява пророчеството на Орфей което уж прави за Христос и това ,че тракийското писмо предшества египетското и стои в основата на всички древни тайни религиозни знания,вкл. и на Стария Завет.

Разбира се ненаучните публикации бяха оборени от редица траколози-проф.Валерия Фол,ст.н.с.Г.Китов,проф.Димитър Овчаров и др.

...то be contined........

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление това бездушие и безраличие на младите хора е заложено още през 50г. на ХХв., след като българите бяха откъснати от православните и народностните ни традициите. Сега се мъчим да ги въстановим, но малко изкустнвено се получава.

Аз съм от това поколение, което тайно е кръщавано. Освен това и тайно съм ходила на църква.

Спомням си един разпет петък, тогава съм била 10-12г. ( 1983-1985г. ), когато попитах чичо ми и стрина ми кой е онзи човек там над олтара. После ми обесниха, че тава е Исус Христос. Според мен тези неща се учат още в ранна детска възраст. Мога да кажа, че имах възрастни роднини, които ми обесниха това, което аз отдавна трябваше да знам. Но днес има деца, чийто родители не са стъпвали в църква и като влязат незнаят как се държат. Но вяра и традиции не се връщат само с ходене на църква веднъш в годината.

Така, че днешното поколение расте в едно безхаберие. Още ненавършели двайсет години, те вече са уморени от живота. За съжаление ИСТОРИК -а тук е много прав. Може би това трябва да се промени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

3.Практики,"литургика" и "капища"

3.1.В началото сбирките протичат в типичното протестантско русло-молитвени събрания с пеене на химни,някои от които написани от Цветан.Към тях /интересно,ИМХО/ започнали да се прибавят и чисто инструментални изпълнения на студенти предимно от консерваторията ,чрез което на последните се давало допълнително поле за изява,което ги индоктринирало в живота на сектата.

Въвеждането на медитация и "тракийски мантри" не закъснява.Бивши членовe на сектата потвърждават ,че им били давани написани "тракийски изрази",чието произнасяне помагало за зареждане с енергия ,чиято "действеност" била "доказана" от жреците на общността.

Пределно ясно е ,че скоро медитацията придобива форма на хипноза която предизвиквала у по-лабилните последователи пристъпи или на неуправляема агресивност, или на холерична еуфория или на пълно отчаяние.С цел тотален контрол лидерите на сектата ,често "изповядвали" последователите и в съвета на "епископата" се обсъждало всичко научено за проблемите на членската маса.Виждате как става арогантното манипулиране на човешките съдби ,а и развитието на сектата.

Най-ужасният обаче ритуал на сектата е т.нар. "Оракул"/някакъв вид инициация/ ,който явно представлява взривоопасна смесица от хипноза и демонично обсебване.Вследствие на участието си в този ритуал скулптура Руси Русев "полудява" и от 2005 напълно изчезва.И до ден днешен неговото семейство,жена с две деца и родители не могат да намерят никаква следа за него.

Без да информират какво означава този ритуал на някои жени се давали бели забрадки ,които те трябвало да носят без никакви въпроси.Едва по късно се разбрало ,че това било някакво задължение за безбрачие/един вид замонашване без собствено знание или воля/.

За цел по добра манипулация,братята никога не събират вкупом своите пасоми,а ги ръководят в отделни групи ,които нямат никаква връзка между себе си.Една такава "бойна" група се състои от 10 д. и по принцип никой не подозира за съществуването на другите.Когато се появят недоволни заблудени словесни "овце" ,които се опитват да изследват нещата,те биват пратени на друго "послушание"-натоварват ги със задачата да привличат нови членове за сектата.Така те не участват в "богослуженията",но пък им дава възможност да се осъзнаят и духовно неудолетворени тези "вербовчици" напускат тоталитарната общност.

Разбира се тогава " понтифекс максимусите " събирайки се на заседание на "Небесното Съдилище" бълват проклятия,анатеми и присъди,които имат двояка цел-от една страна правят магия срещу напусналия човек и от друга поддържат чуството за страх у заслепените последователи.

Така напускането на един от хардлайнерите и главен сподвижник на "Тракийската църква" Димитър Дакашев е ''осъден'' по следния отвратителен и човеконенавистен начин: виж тук htpp://www.lozata.info/svideteli.php?action=2.

А и не само той е осъден....

Ето и един цитат от "Лозата":

"Оказаха се напълно неоснователни твърденията на Димитър Дакашев, Самуил Папазов и техните вдъхновители и съучастници от чиновниците в Петдесятния съюз, за поклонение и упование, чуждо на светиите, напротив, тези, чието име гореспоменатите се опитват да опетнят, се намериха в истинно поклонение на Бога Отца и упование на Неговата Сила и Слово чрез Светия Дух."

Димитър Дакашов е бил явно един от "7-те дякона " ,щом е наречен и "николаит" ./Дякон Николай е бил един от 7-те дякона в Църквата,който по-късно отпада и попадайки в лапите на гностицизма ,фактически става основател на секта през 1век. от н.е./

3.2.Светилища/Бесовски капища/

to be contined.......

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За това ли става дума?

http://orpheusclub.com/

http://detev.com/

http://www.detev.com/phpBB2/

http://deteva.blog.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какво прави човек изкубнал се от лапите на тази и подобните на нея секти? Държавата прави ли нещо по този въпрос? Такъв човек би ли имал защита от държавните и правните норми? Предполагам, че има още въпроси, на които и досега не е отговорено. Трябва по-често да се говори за този проблем. Според мен е доста сериозен.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Сега,не съм особено съгласна с твърдението,че чрез медитацията,човек може да бъде манипулиран психически.Има огромна разлика между медитация и хипноза.При медитацията,целта е да си тотално релаксирам в настоящето,да се спре "Вътрешният диалог",обичайната какафония от мисли в главата на човек,неговата нтерпретация и лепене на етикети на всичко заобикалящо го.Човек е толкова концентриран Тук и Сега,но в същото време и напълно релаксиран и това оказва мощен оздравителен ефект,както върху психическото,така и върху физическото му здраве.Хипнозата от друга страна е мощен инструмент,както с положително,така и с отрицателно приложение за съжаление.Чрез могат да бъдат внушени куп неща на пациента,състоянието на хипноза също води до много силно отпускане,но тук има съсредоточеност върху нещо,зададено от хипнотизатора,не е нужно да бъде изключен Вътрешният диалог,напротиш-системата за интерпретация и асоциации подпомага действието на внушението,което хипнотизаторът има за цел да направи.

Като цяло съм против сектите и вманиачените религиозности,както и претенциите за "правоверие" в редица популярни,"световни" религии.Религията като цяло промива мозъка на хората,замества липсата на вяра в себе си,с готово написани отговори в "свещените книги".Позицията ми относно религиите е ясна и от други мои постинги,но това си е лично мое мнение,и то не засяга никого,нито има за цел да отваря очите на хората.Каквото е валидно за мен,не значи,че е валидно за другите.

По отнощение на демоничните инициации-тук за евокиране на мисъл-форми -(бог-форми,митологични образи,герои ит.н....),или за инвокиране става дума?Конструкцията и целта на ритуала са извънредно важни неща при обсъждането на един ритуал и ефекта от него.

И в двата случая степента на просветление или на поражение зависи силно от вложеното конкретно намерение в ритуала,което би следвало да е много лично,или пък да е синхронизирано,ако се работи в група.Крайният резултат зависи от психическото състояние и воля на оператора.човек ако си е лабилен психически-всяко нещо би го побъркало лесно,не е задължително непременно да е заради някакъв ритуал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
замества липсата на вяра в себе си,

От тази мисъл си вадя заключение ,че си поклонничка на йогизма и мислиш ,че човек може да остане "насаме със себе си" ???Това донякъде е идеята на будизма.Но Китай и Япония никой не ги оставя на мира. Както и в геополитиката ,така и в духовния свят си има закони!

Където го няма Бог ,там е сатана .И обратно там където е Бог -сатана не може да припари .

От по долните редове откривам ,че много си чела няколко чичковци ,които, както по-рано едни чичковци ни бяха набивани години наред в мозъците,че са ВЕЛИКИ!Първите са чичко Зиги Фройд и К.Юнг ,а вторите Маркс и Ленин .Остави ги. И едните и другите са духовни сифилистици ,май че вторите и физически , пък може и първите.

Ако влезеш много навътре във вътрешния диалог ,можеш да пострадаш от раздвояване нали??To be or not to be??

По добре отблъсквай прилозите и води борба както във физическия ,така и в духовния живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Wow!!!

Преди да почнеш да правиш изводи за хората,вземи ги попитай,директно,спестява много излишни словоизлияния :bigwink: Можеше да ми пратиш ЛС да речем,ако толкоз те вълнува позицията ми.И не ми отговори на въпрсите,защото побърза да ми залепиш етикет "поклонничка на йогийците".Пък за Юнг,ясно-прочел си постингът ми в "Мнения и коментари по книги",браво :whistling:

ЗА твое сведение,не съм поклонничка на нищо,пък най-малкото на себе си.И не знам за какво толкова се палиш и скачаш,да съм те обидила лично с нещо?!?Коментарът ми беше с друга насока,това че не си схаван,мен какво ме касае?

Хаиде,сега,успокой топката и пий една студена бира :drinks_drunk::bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Под поклонничка на йогизма може да се разбира не само това ,че изповядваш тази религия/учение ,а че си чела по този въпрос ,така например това ,че някой е поклонник/харесва му да гледа/ на филма "Междузвездни войни", не го прави автоматически ,член на религията на Джедаите, например.

За вредата от сектите въобще виж тук-

http://pravoslavie.bg/content/view/9565/233/

http://pravoslavie.bg/content/view/9599/233/

Въобще не съм искал да те нападам, на този форум всеки може да вярва в каквото си иска -Сириан е мюсюлманин,аз съм православен,Куртенков вярва в Макаронено чудовище .

Не съм прочел нищо , а бира не ми се пие :drinks_drunk::drinks_cheers::bleh:

Остани със здраве! :Flowers1:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ееее,жалко за бирата,сама ще си пийвам тогаз :bigwink::beer:

Наясно съм с влиянието на сектите и религиите доста по-добре,отколкото си мислиш,поради факта,че изучавам антропологията и психоанализата,тъй че мога да твърдя,че разбирам и от ритуали,и въздейсъвието им върху психиката на хората.Просто ми стана интересно в тази секта какви точно са им ритуалите,тъй като съм доста далече,и няма как да проверя лично :bigwink:

С толкоз страст и жар,колкото се съдържат в теб,би трябвало да имаш доста щастлива връзка :whistling: ,но преди да реагираш толкоз бурно,срещу някой с по-различна нагласа спрямо религията,виж за какво му е било точно на човека да си публикува мнението,и дали той има за цел да се заяжда,или търси информация.За търсенето на информация ,Светата Инквизиция никого не е подпалила,нали? :icon_rolleyes::bottom::bigwink:

Всичко най-хубаво ти желая :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...