Отиди на
Форум "Наука"

Има ли място за оптимизъм


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Дали не трябва да погледнем по-оптимистично на българската икономика? След като стана ясно, че в България предстоят няколко мегапроекта - Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас - Алексондрополис, вероятно Набуко, над 6 млрд. евро чужди инвестиции за 2007 г., може би не трябва да сме такива черногледи. Забелязъл съм, че винаги го избиваме на песимизъм. Да вземем за пример историята- пише нещо Божидар Димитров и веднага сто човека извикват било преувеличено. Голяма работа, на нас ни трябва оптимизъм, национална гордост, някой си измислят цялата история, други се гордеят, че имат 200 годишна такава, а ние...Но да се върна към икономиката. При създалия се енергиен недостиг на балканите - гледам македонците най-накрая осъзнаха на къде отиват нещата, та ни се молят за ток, в Албания отдавна нямат такъв, сега и Косово. Изобщо можем да се възползваме. Гледам сега и австрииския гигант Voest Alpine търсят къде да инвестират ( вероятно България, Украйна или Румъния - по-вероятно ) едни 7.5 млрд. евро - ако успеем да ги привлечем добре дошло. Вече доста български фирми се оглеждат за инвестиции в чужбина. Аз не разбирам много от икономика, затова търся вашето мнение, как ги виждате нещата за в бъдеще?

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами то перспективи има много, само от благоприятното стратегическо разположение на държавата можем много да се възползваме, отделен въпрос е обаче доколко политиците имат интерес (разбирай личен) от това.

Така е - хубаво е да имаме гордост и самочувствие, дори и с измислени митове да е, ние критикуваме Божо от гледна точка на историческа коректност, не за друго :bigwink:

А по изброените проекти и на мен ми се ще да се получи нещо тоя път, ама нали виждаме как текат събитията - АЕЦ Белене го клатиме от началото на 90-те, няколко години 1000 мега ватов ядрен реактор стоя в една разбита и прокапала барака край Дунава, сега концесии, руснаци... и всъщност продължава нищо да не се движи по проекта.

С Газопровода ни прецакаха на макс - 80% от трасето ще минава през нашата територия, а ще взимаме по-малко от 20% от печалбата... просто няма за какъв оптимизъм да си говорим докато националната ни доктрина е гъзоблизането!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те горните конкретно появили се възможности може да носят полза. Въпросът е КОМУ? Ако печалбите отиват в корупционни схеми и мафиотски джобове, нищо няма да види България като цяло от това, или по-точно ще види мнооооого косвено.

За да вървят нещата, трябва средната класа да печели достатъчно, това не става. Не става поради сериозните деформации на политическата система, призвана по начало да служи и като рамка за функциониране на икономиката..

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Българската икономика е в голям напредак от няколко години. От скоро се интересувам любителски и следя до колкото мога някой новини в бранша. Печалбите от българския пазар нарастват и то не малко с всяка година. Нараства интереса от външни инвеститори във всеки един бранш. Както каза ти енергийния източник при нас е добра и изгодна среда за печалба. В момента продаваме електричество, мисля само няколко месеца бяхме спрели заради големите студове, но министъра отново пусна заповед за износ на електричество. Територията благоприятства и за вятърна електроцентрала, а в момента има няколко такива край Шабла и Каварна, в момента има и голям инвеститорски интерес както от български предприемачи, така и от чужбина.

Вноса на не малко стоки също се увеличава, много нови чужди вериги дрехи, продукти, магазини и т.н. намират пазар в България.

Полетите както вътрешни линии, така и в чужбина нарастват с всяка година. "Летището в Бургас отбеляза рекорден ръст от 323,2% до 6538 пътници през януари спрямо същия месец на 2007 г. През същия период летище Варна е обслужило 15 351 пътници, което е ръст от 3% в сравнение с януари 2007 г." - Инвестор.БГ

Ще се строи нов Мол с капитал 270 мил. евро, който ще е готов до края на 2010 г.

като цяло много инвестиции и проекти от чужбина се влагат в България и икономиката ни не е никак в застой.

Приходите само от реклама са над 200 мил евро за година...

Сами си правете сметка накъде отиваме :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това, че доста пари влизат в нечии джобове е така, но си мисля, че това ще става все по-трудно, виждате какво става с разни програми- всичко вече се следи много внимателно. В ЕС просто искат да са сигурни, че парите на европейските данакоплатци, отиват където трябва, а Бг като член на същия съюз няма как да си прави каквото си иска. Дано върви както ни се иска. Само инфлацията ме притеснява- със сигурност ще бъде доста по-висока от заложената в бюджета.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

България вече е в ЕС.

Но ЕС все още не е навлязъл в България.

:sorry:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...