Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос относно Корела(нимфа)


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,преди месец и малко си купих мъжка корела,която ме увериха че е в добро здраве,защото я избирах с познат който въди птици.След време обаче забелязах че притваря,а понякога затваря лявото око а дясното си седи отворено.Когато давах пръста винаги реагираше и от двете страни.Днес докато се занимавах с него забелязах че отново затваря левите клепачи,и взех да се чудя да не е сляп с едното око. :( Когато седи с/щу мен и му подам пръст от ляво точно до окото му,той не реагира,а при дясното само като доближа ръка и ме ръфа. :? Как мислите ? Какво мога да направя ? :(:(

Към въпроса си искам да добавя и още нещо,за да не спамя форума с излишни теми. -Винаги съм му давал пресни плодове и зеленчуци,но само ги "облизва" и не ги яде.Пробвах какво ли не,по какъв ли не начин - не ги иска.Яде само тези купешките крекери който имат витамини,но не знам дали е достатачно.

Мерси.

Ето и малко снимки на птицата.

878016_t.jpg 879447_t.jpg 879448_t.jpg879454_t.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ууу че е сладък.. Заведи го на доктора на зоопарка за очето.. Инак папагала си има вкус, плодовете му ги оставяй да ги облизва - той бавно яде, слагай ги на високо да не ги нааква, щото наака ли ги няма да ги иска повече. Той ще си облизва по малко колкото му е нужно. Иначе единственото място дето знам, че знаят как да гледат и лекуват птички е зоопарка.. Може да се навъртиш там и да поразпиташ..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът е че съм от гр.Карлово,а тук Зоопарк няма :( Ще проверя утре за ветеринар.Найстина се надявам да не е сляп,като си по помислих само ми стана супер кофти и тъжно за пилето.Мерси за отговора,явно ще трябва да търся лекар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами,моя съвет е да отскочиш до Пловдив,най-удобно ще ти е.Там има зоологическа градина,но не знам в какво състояние е,тъй като не съм я посещавала.Иначе,тази вечер ще питам за телефона на един наш семеен приятел,възрастен ветеринар,който според мен е извънредно добър и кадърен,едно време е бил много известен.Сигурна съм,че ще ти помогне,това е човек,който НАИСТИНА обича животни и ще направи каквото му е по силите да излекува пилето.Утре следобед,или тази вечер късно ще ти пратя на ЛС телефона и адреса. :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То може тогава в Стара Загора да иде...щом не е от София - там поне има център за птици и хора, които разбират от птици и болестите им...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами,на мен ми се стори,че Пловдив е по-близо,сякаш :post-20645-1121105496: Писах на майка ми да ми прати телефона и адреса на ветеринаря,но в БГ сте 2 часа напред,и сигурно си е легнала рано-рано.Ако се окаже,че го е загубила,по-добре тичай в Стара Загора,въпреки че до утре следобед ще те информирам окончателно :bigwink::book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте

Проблема на птиченцето е доста сериозен. Не съм привърженик да давам диагнози по форуми, без да съм видял на живо птичето, но понякога се налага. Тук на пръво място искам да кажа, че ако няма някакви изменения по окото /кератит/, слузест налеп които да слепва клепачите/визирам Орнитозата - която миналата година беше завладяла цяла България/ или пък някакво старо нараняване, което може да се познае от белега по клепача /някой цикатрикси карат птицата временно или перманентно да си затваря окото/, нека да отхвърлим и хипо или авитаминоза А, при която имаме намаляване на зрението, промени в очите и много други клиични признаци. Отхвърлям авитаминозата, защото предполагам, че птицата е отглеждана и ХРАНЕНА както трябва. И вкрайна сметка - остава да е сляпа по рождение, това може да се разбере по горе описания от Ryuk начин чрез ръката. Той бе писал че

Когато давах пръста винаги реагираше и от двете страни.
може да е реагирало нормално или чисто и просто може би е реагирало на движението ти по слух, но след като
Когато седи с/щу мен и му подам пръст от ляво точно до окото му,той не реагира,а при дясното само като доближа ръка и ме ръфа
значи проблема е ясен. Аз поне си мисля че е сляпо, но не съм напълно сигурен. Моята препоръка е да му даваш вит.А има доста препарати съдъражащи вит.А. Не се притеснявай за него, аз съм имал сляп гълъб /виждаше само с едното си око/ и живя много дълго и ми даде чудесно поколение. Няма да умре /освен ако не е инф.заб./ Спокойно само не се притеснявай.
Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...
  • Потребител

Здравейте, имам папагал корела от два дена на 1 месец е. Папагалчето е в клетка като има храна и вода но гребена му днес е почти цял ден надолу а до колкото знам когато е надолу не се чувства добре или усеща болка. Постоянно лети из клетката като в клетката има две като пръчки на които може да каца и от най горната се хвърля долу и се притеснявам защото пада доста кофти когато реши да слезе и от време на време свири все едно има нещо. Ще се радвам ако някой знае дали това е проблем или да ми каже какво да направя благодаря предварително лека вечер :) 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...