Отиди на
Форум "Наука"

Смъртта на цар Симеон I


Recommended Posts

  • Потребител

Днес съвсем случайно разглеждах един вестник. На една от страниците попаднах на материал за цар Симеон I. В него пишеше, че му е направена магия (отрязана е главата на негова статуя, която се е намирала в Константинопол) по нареждане на император Роман Лакапин. Аз не споселям това мнение, но този текст ме наведе на мисълта дали е нямало някакъв заговор срещу царя или той е починал от естествена смърт. Как мислите - възможно ли е дългата ръка на византийската дипломация да е успяла да направи заговор срещу българския владетел?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами всъщност цар Симеон не е бил много млад. В едно от последните писма помежду им патр. Николай Мистик пише, че и двамата вече са на възраст, на която хората вече умират. И действително - разликата на годинитена смъртта на двамата не е голяма - патр. Николай починал през 925г., а цар Симеон през 927г.

Пък и наследяването е станало май доста безпроблемно. но може и някой да е разбрал, че царя бере душа и да е решил да се възползва от това. Добрата информация на време винаги е била ценна.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

С този разказ византийските хронисти преследват ясна политическа цел, да покажат че колкото и да е страшен противника, последната дума и крайната победа може да са само и единствено ромейски. Ако бяха казали че е починал от естествена смърт изпратена му от Господ някакси вече не върви щото българите вече не са езичници. А да си признаят че само биологията ги е отървала от страшния им враг е все едно да признаят безсилието си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е от друга пък трябва да покажат, че справедливия божи гняв се е стоварил върху техния враг.

Но както и да е, Симеон вече е бил човек на възраст, имал е изключително бурни младини - съвсем нормално е да е починал от естествена смърт, за обратната теория просто няма никакви състоятелни аргументи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Византийците поначало обичат, когато техе враг загине, да говорят иносказателно, че го е стигнала тайнствена ръка или гняв Божи и т.н. Няма данни Симеон да е починал в резултат на заговор. Тя дългата ръка на византийската дипломация е направила много повече, пускайки маджарите в северните български земи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...