Отиди на
Форум "Наука"

Запознати ли сте с Корана?


Чели ли сте го?  

34 потребители са гласували

  1. 1. Коранът - чели ли сте го?

    • Да, при това - целия.
      8
    • Да, но не - целия.
      8
    • Не, но смятам да го прочета.
      6
    • Не съм и не смятам да го чета.
      12


Recommended Posts

  • Потребител

Интересно ми е колко от вас са чели Корана, запознати ли сте с тази книга и т. н. - въпроси, които ме вълнуват, след като споря с някои хора около мен, и се оказа, че изобщо хал хабер си нямат от исляма и от Корана!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

писах да, но не целия :) Принципно се основавам на наученото в университета по предмети като История на религиите и Етика... Самия автентичен Коран не съм чела. Т.е. написаното ми е преразказано от преподавателите по съответните дисциплини..смятам доста обективно - имам обща представа за светогледа на исляма, историята му, възникването му, първичното и след това вторично разделение на направленията в него. Основните практики, теоретичния постулат за "свещеното перо", принципът на смирението и прочие такива неща. Смисълът на "джихад" като вътрешна борба със злото и пороците... Но би ми било интересно да го прочета. Но за това ми трябва доста време. Коранът е огромно четиво... Вероятно някой ден ще го прочета. Сещам се, че сурите (май така беше ако не се бъркам) са тълкования на думите на Мохамед а някак другояче се наричаше онова, което е писал той собственоръчно... или беше обратното..или беше написал сам целия Коран.. Знам че основната разлика между Библията и Корана като книги, е че Коранът е доста по-стегнато четиво...с една основна цел и идея, докато библията има много автори и там се срещат особено много противоречия, които в Корана са изчистени... Това е което знам :animatedwink: Също знам, че никъде в Корана не се апелира към фундаментализъм, убийства и нетърпимост. Поне така са ми казвали. Естествено по-късно някои от сектите на исляма започват различни тълкувания на първоначалния текст... Основните ценности и добродетели, които са характерни за християнството са още по-дълбоко застъпени в Корана - справедливост, смирение, добронамереност, взаимопомощ, подаване на ръка на човека (не просто ризата), гостоприемство, вяра, молитва, любов към бога, почитане на родителите и т.н. Всички твърдят, че мюсюлманите имат отвратително отношение към жените, обаче всички мюсюлмани, които познавам (не знам може да е съвпадение) са толкова под чехъл горкинките, че се чудя дали жените им не ги и ступват :animatedwink:

Ей такава ми е представата за исляма и Корана най-общо. Имай пред вид, че много хора наистина хал хабер си нямат от основите на твоята религия! Просто защото си съставят мнение от телевизия и радио, където никой не си прави труда да обясни богатството и сложността й. А пък християните наместо да седнат да осъзнаят огромното количество общи гледни точки между християнство и ислям, защото ако става дума за нравствени повели и за морал...не само имаме общи черти, но на места самите мюсюлмани надминават християните във висотата на своя морал. Дори ангелите и демоните са с близки имена в двете религии...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За жените -амиии попаднала си на това,което е сега,наистина са под чехъл мъжете...поне аз тези които съм виждал и в Сирия,са така.А какво мислят хората е друг въпрос :) Информацията за исляма и Корана на запад е доста извратена, може би поради историческите обстоятелства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен в университета също са ми преподавали История на религиите,както и Философия на религиите,имам представа що е туй ислям,но не съм чела автентичния Коран.Нямам респект към "свещени книги".Интересувам се от религии само до толкова,до колкото ми е необходима дадена бог-форма,когато си правя експерименти с променени състояния на съзнанието,или когато се интересувам от определен човек,нужно ми е да знам религиозната му принадлежност за да съм наясно с това,как е бил вазпитан,каква е ценностната му с-ма и т.н,защото за религиозните хора това си е определящо за характера им.По принцип ме интересува самия човек,ако изобщо реша да се занимавам с хора.Ще прочета Корана някой ден,даже май съвсем скоро,защото шефът ми е от Алжир и ме интерресуват обичаите и особеностите на поведението им.Мога да кажа само,че това е един чудесен човек,не само че се разбираме чудесно,ами си имаме взаимен респект и уважение,защото и двамата бачкаме здраво,лоялни сме един към друг,и всеки зачита правото на свободна воля и различно мислене у другия.Той знае че съм по-скоро в категорията "атеист",въпреки че е от малкото хора,които откриха разликата,че не съм точно атеист,а нещо съвсем друго.Похвално,бих казала.Понеже повечето хора ,които имат контакт с мен ми лепват набързо разни етикети,без да се замислят каква е причината да изказвам определени мнения.

Колкото до отношението на мюсулманите към жените,от личните ми контакти с такива хора съм забелязала доста високо уважение и внимание към жените си.Разните там изостанали с 5 века страни,които не знам точно как тълкуват Корана,все още имат ужасни традиции и жените им са като слугини,без грам свободна воля,от малки освен корана,друго не им дават да четат,някои са неграмотни до много късно дори,но според мен това вече са разни екстремистки традиции.Не е честно обаче да кажеш,че мюсулманите били такива и онакива,вижте евреите например-тук в Англия са тотални маниаци,повярвайте ми.Да не ви казвам ТЕ как се държат с жените си!Медиите промиват доста мозъците на хората и им дават наистина "извратена" представа за исляма.Пък да не тръгна да давам примери с драгите Православни християни,или с католици,защото обещах да се държа прилично,но вечно ме човърка да им се посмея малко на нашите праведници и техния "морал и етика".По-добре се разбирам с мюсулмани,ако трябва да съм честна.И определено повече ги уважавам.Поне се стараят да спазват предписанията в свещените си текстове,а не да ми лицемерничат и да се превземат като не знам като какво....

Не знам за мъжете,но жените в по-голямата си част са доста кофти възпитани,и това не зависи особено от религията им.От малки им натякват,че е необходимо,виждаш ли,да си намерят някой да ги глези,кутка,издържа,търпи,разнежва и прочее.Ако може да е по-заможен,да има хубава професия,или поне да е със собствен печеливш бизнес.И това няма нищо общо с природния закон,че женската трябва да бъде пазена,за да отгледа потомството,или че мъжкия трябва да е най-силния сред избраните,за да осигури здраво потомство.При хората е друго-трябва да има с кого да се похвалят роднините-вижте нашия зет,колко е способен,колко мангизи има,гледа наш'та щерка като принцеса и т.н...И как да се ядосваш на мъжете,че гледат на жените като предмет и ги свалят с материални неща-лъскава кола,як телефон,златен ланец на врата и т.н.Момиченцата по принцип такива мъже търсят.Това е един порочен кръг наистина-жените отказват да си използват мозъка,за това пък си помпят циците,и така всички са доволни.Мюсулманите поне имат малко приличие.Шефа ми беше много изненадан,че съм българка,пък се обличам с дълги поли и в тъмни цветове.Познавал преди време някаква българка,тип "Барби",но не щот е руса,ми щото май всички наоколо били наясно с природните й дадености,без да е нужно въображение :bhttp: :biggrin: В другите страни нямат много мило впечатление за повечето ни фолк-красавици

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От корица до корица + светли моменти от житието на Мухаммед + солидно количество хадиси. В общи линии съм доста добре запознат с Исляма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Донякъде те разбирам :P

Вихронравъ - благодаря за споделеното мнение!Много трезво написано,не защото си положително настроена,а защото каза това,което мислиш :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изучавал съм история и философия на религиите.

Аз съм чел Корана на английски (в градската библиотека в Смолян), чел съм го и на френски (в университетската боблиотека в Лил, Франция).

Имал съм ученици мюсюлмани в 8/9 клас. По средновековна история се изучава историята и цивилизацияъа на арабите. Трябва да споделя, че аз знам повече за арабите, селджукските турци и османските турци от мои ученици, които претендираха да са "напред с материала"... В 10/11 клас се изучават световните религии. Учениците не подозираха, че ислямът има три клона (като будиазма и християнството) - суннити, шиити и хариджити.

Имах и един ученик, върл ислямист, с когото често сме спорили. По едно време се усетих, че водя задочен спор с неговия религиозен водач, някакъв духовник техен. Обаче не можаха да ме оборят. :bigwink:

Във Уикипедия са написали "сунити", вместо правилното "суннити". Опитах се да поправя грешката, но 10 минути по-късно моите поправки бяха изтрити, а текста - върнат в предишния (грешен, според мен) вариант.

И, о, изненада!, имах инсталиран на компютъра самия Коран/Q'uran.

За любопитните:

http://islamic-download.com/pc/software/quran/

http://www.sofotex.com/Quran-Viewer-Multil...oad_L16296.html

http://www.getjar.com/products/3856/Quran

---

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=941

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря, че даде мнението си! Информацията, която даде, беше важна.

За Уикипедия и аз опитвах, но - уви.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
Интересно ми е колко от вас са чели Корана, запознати ли сте с тази книга и т. н. - въпроси, които ме вълнуват, след като споря с някои хора около мен, и се оказа, че изобщо хал хабер си нямат от исляма и от Корана!

Да спориш за ислям и религиозност с хора, които хал хабер си нямат от Корана е толкова тъпо, колкото и да спориш с хора буквояди, които са наизустили Корана. Често в споровете всичко е въпрос на убеждения и породени от убежденията интерпретации. Как обаче се пораждат убежденията е въпрос, чийто отговор е постижим за съвсем малко умове и тези умове се занимават с Корана, Библията и другите свещени книги или рядко, или чисто научно (но не и религиозно)... Останалото е идеология.

Аз лично съм чел текстове от Корана, които текстове са били поставени за интерпретиране в статии. Опишвал съм се да отделя интерпретациите от текстовете, но не съм успявал, защото нямам време, а също и интерес да се посветя на това прецизиране. Има обаче една част от Корана, от която ми се смръзна кръвта... и реших, че с ислям и мюсюлмани мога да се занимавам лично (на чисто човешки начала - от типа заедно ядене на кадаиф или на кюфтета), но не и като обществени или религиозни субекти... Нямам познат мюсюлманин, а аз познавам някъде около 30 такива душИ (не дУши, а душИ - mention the stress - внимавай с ударението!), с който да съм намерил общ език, освен с един от тях, който всъщност е доста отделен от другите и презиран от някои от тях. Винаги, когато разговарям с мюсюлманин, изпитвам притеснение и съм нащрек от неприятни изненади... Отдавам го на личната ми неприязъм към идеологии и религиозност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да спориш за ислям и религиозност с хора, които хал хабер си нямат от Корана е толкова тъпо, колкото и да спориш с хора буквояди, които са наизустили Корана. Често в споровете всичко е въпрос на убеждения и породени от убежденията интерпретации. Как обаче се пораждат убежденията е въпрос, чийто отговор е постижим за съвсем малко умове и тези умове се занимават с Корана, Библията и другите свещени книги или рядко, или чисто научно (но не и религиозно)... Останалото е идеология.

Аз лично съм чел текстове от Корана, които текстове са били поставени за интерпретиране в статии. Опишвал съм се да отделя интерпретациите от текстовете, но не съм успявал, защото нямам време, а също и интерес да се посветя на това прецизиране. Има обаче една част от Корана, от която ми се смръзна кръвта... и реших, че с ислям и мюсюлмани мога да се занимавам лично (на чисто човешки начала - от типа заедно ядене на кадаиф или на кюфтета), но не и като обществени или религиозни субекти... Нямам познат мюсюлманин, а аз познавам някъде около 30 такива душИ (не дУши, а душИ - mention the stress - внимавай с ударението!), с който да съм намерил общ език, освен с един от тях, който всъщност е доста отделен от другите и презиран от някои от тях. Винаги, когато разговарям с мюсюлманин, изпитвам притеснение и съм нащрек от неприятни изненади... Отдавам го на личната ми неприязъм към идеологии и религиозност.

Кое ти смрази кръвта? Аз по зловещо нещо не съм чел: ''... и ще има много плач и скърцане със зъби...''( по памет) и не е от Корана :bigwink: Цитирай тая страхотия, ако не те мързи, че ми стана интересно.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Кое ти смрази кръвта? Аз по зловещо нещо не съм чел: ''... и ще има много плач и скърцане със зъби...''( по памет) и не е от Корана :bigwink: Цитирай тая страхотия, ако не те мързи, че ми стана интересно.

Ето ти нещо в същия зловещ дух, но от Корана:

"Предписана ви е битка, а тя е омразна за вас. Но може да мразите нещо, а то да е добро за вас, и може да обичате нещо, а то да е зло за вас." Аллах знае; вие не знаете." (2:216)

Сега - вторият цитат:

"Ако Аллах не отблъскваше едни хора с други, земята щеше да се провали. Но Аллах е владетел на благодат на световете." (2:251)

Благодаря от такава благодат!

И сега съвсем отделно да кажа, че според мнението ми на не толкова издигнат духовно човек, смятам, че във всеки свещен текст пише и купища щуротии. Не това е страшното на свещените текстове (в Библията например има вселенски простотии). Всяка една простотия може да мине за метафора и да бъде оправдана. За мен по-съществено е към какво стимулират простолюдието свещените текстове. Едно е да кажеш "Бог е Любов!" и съвсем друго е да кажеш "Предписана ви е битка!". Свещените текстове могат да бъдат (с всичките си простотии в тях!) и твърде поучителни четива. Въпросът е как четецът и най-вече четящите с техните духовни водачи концептуализират метафорите от свещените текстове. Досега всички го правят като кретени. Не приемай изказването ми като изказване на самозабравил се високомерен човек. Имам чувство за мярка, но за целите на едно общуване някои неща трябва да бъдат казани остро, с което те прозвучават високомерно (защото думата, бидейки знак е неточна - тя дава и други нюанси и не покрива сто на сто своя обект!). Та, извинявайки се прозвучалата като високомерност острота, се връщав към стимулацията...

Нито Коранът, нито Библията исторически са показали ефективност при стимулирането към разум, защото са продукти (макар и по претенции Божествени!), които са насочени към човешката природа. Аnd I do not trust the numan nature and the man at all... тоест човекът и човешката природа са последните неща, на които се надам... (забележи защо го казвам на чужд език и защо го превеждам не по инерция!). Това за така нареченото надане не е мизантропия, а житейски опит на един човек с шопска речева парадигма...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не съм чел Корана, не смятам и да го правя. Не влиза в сферата на моите интереси. Също така и не споря за нещо, което ми е непознато.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето ти нещо в същия зловещ дух, но от Корана:

"Предписана ви е битка, а тя е омразна за вас. Но може да мразите нещо, а то да е добро за вас, и може да обичате нещо, а то да е зло за вас." Аллах знае; вие не знаете." (2:216)

Сега - вторият цитат:

"Ако Аллах не отблъскваше едни хора с други, земята щеше да се провали. Но Аллах е владетел на благодат на световете." (2:251)

Благодаря от такава благодат!

И сега съвсем отделно да кажа, че според мнението ми на не толкова издигнат духовно човек, смятам, че във всеки свещен текст пише и купища щуротии. Не това е страшното на свещените текстове (в Библията например има вселенски простотии). Всяка една простотия може да мине за метафора и да бъде оправдана. За мен по-съществено е към какво стимулират простолюдието свещените текстове. Едно е да кажеш "Бог е Любов!" и съвсем друго е да кажеш "Предписана ви е битка!". Свещените текстове могат да бъдат (с всичките си простотии в тях!) и твърде поучителни четива. Въпросът е как четецът и най-вече четящите с техните духовни водачи концептуализират метафорите от свещените текстове. Досега всички го правят като кретени. Не приемай изказването ми като изказване на самозабравил се високомерен човек. Имам чувство за мярка, но за целите на едно общуване някои неща трябва да бъдат казани остро, с което те прозвучават високомерно (защото думата, бидейки знак е неточна - тя дава и други нюанси и не покрива сто на сто своя обект!). Та, извинявайки се прозвучалата като високомерност острота, се връщав към стимулацията...

Нито Коранът, нито Библията исторически са показали ефективност при стимулирането към разум, защото са продукти (макар и по претенции Божествени!), които са насочени към човешката природа. Аnd I do not trust the numan nature and the man at all... тоест човекът и човешката природа са последните неща, на които се надам... (забележи защо го казвам на чужд език и защо го превеждам не по инерция!). Това за така нареченото надане не е мизантропия, а житейски опит на един човек с шопска речева парадигма...

Много хубави цитати. Поучителни и в никакъв случай не ми сръзват кръвта. Въпрос на тълкуване. Тук си прав, че лесно се манипулира тълпата от фанатици, които тълкуват текста по своему, както им изнася....
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Много хубави цитати. Поучителни и в никакъв случай не ми сръзват кръвта. Въпрос на тълкуване. Тук си прав, че лесно се манипулира тълпата от фанатици, които тълкуват текста по своему, както им изнася....

Исках да кажа, че Коранът дава възможност при злоумишлено или дори профанско (тъпашко) изтръгване на цитати от общия контекст, да се манипулира тълпата и при това не само тълпа от фанатици!

Свещените текстове специално от авраамитската религиозна традиция - Талмуд, Билия и Коран, могат да служат и често именно за това са служили - да манипулират! Което за мен изобщо не ги прави "свещени"... За мен друг е свещеният език на Бога и това е разочароващият език на науката, без ни най-малко да подценявам написаното в Талмуд, Библия или Коран, поради което аз твърдя, че съм набожен, но не и религиозен...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Всъщност, науката не противоречи на тези книги :)

Защо трябва да им противоречи? Науката ги изяснява и допълва...

Въпросът е с какво и как тези книги правят науката по-научна? Мисля, че в това е ключът за бараката...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защо трябва да им противоречи? Науката ги изяснява и допълва...

Въпросът е с какво и как тези книги правят науката по-научна? Мисля, че в това е ключът за бараката...

Не ми стана ясно защо свещенните книги трябва да се занимават с науката,и да я правят по-научна.Че то самата наука за себе си не е отговорила еднозначно на въпроса за съществуването на душата. И по повод горният пост :Исках да кажа, че Коранът дава възможност при злоумишлено или дори профанско (тъпашко) изтръгване на цитати от общия контекст, да се манипулира тълпата и при това не само тълпа от фанатици!- Та въпросът ми е : при коя книга не е така ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Защо трябва да им противоречи? Науката ги изяснява и допълва...

Въпросът е с какво и как тези книги правят науката по-научна? Мисля, че в това е ключът за бараката...

Не ми стана ясно защо свещенните книги трябва да се занимават с науката,и да я правят по-научна.Че то самата наука за себе си не е отговорила еднозначно на въпроса за съществуването на душата. И по повод горният пост :Исках да кажа, че Коранът дава възможност при злоумишлено или дори профанско (тъпашко) изтръгване на цитати от общия контекст, да се манипулира тълпата и при това не само тълпа от фанатици!- Та въпросът ми е : при коя книга не е така ?

Точно така!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не ми стана ясно защо свещенните книги трябва да се занимават с науката и да я правят по-научна.

Защото свещените книги са на всяка манджа... Защото имат претенцията, че дават отговори, че насочват. И когато това се окаже в полето на науката, то как свещените книги правят науката по-научна.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

"И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.

И нека хората на Евангелието отсъждат според онова, което Аллах е низпослал в него! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал, тези са нечестивците."

Сура 5, аяти 46-47

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имам превода на Теофанов. Зачитал съм се, но не бих могъл да го прочета целия. За справка става.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

То ти стига. Преводът е прекрасен, макар и редактиран от мюфтийството, което взима имената от турски език и става мазало. Но г-н Теофанов се е погрижил доста добре и между другото българският превод на Корана е един от най-добрите чуждоезични варианти на свещената книга.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Интересно ми е колко от вас са чели Корана, запознати ли сте с тази книга и т. н. - въпроси, които ме вълнуват, след като споря с някои хора около мен, и се оказа, че изобщо хал хабер си нямат от исляма и от Корана!

Поназнайвам нещичко от Корана!

Какви въпроси те вълнуват, че да видя дали ще мога да отговоря?

Поне мога да се опитам ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

То ти стига. Преводът е прекрасен, макар и редактиран от мюфтийството, което взима имената от турски език и става мазало. Но г-н Теофанов се е погрижил доста добре и между другото българският превод на Корана е един от най-добрите чуждоезични варианти на свещената книга.

Впрочем, има и някакъв по-стар български превод на Корана. В джамиите се чете само на арабски, нали? Преводът е за домашно ползване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Впрочем, има и някакъв по-стар български превод на Корана. В джамиите се чете само на арабски, нали? Преводът е за домашно ползване.

Единственият превод одобрен от Главно мюфтийство на мюсюлманите в България е преводът на проф. Цветан Теофанов!

Има и още един превод, който се ползва у нас - на Иван Добрев. Но този превод е от турския Коран и не е директен превод от свещенния за исляма език - арабския! Преводът не е одобрен /поне до този момент/ от главното мюфтийство у нас!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...