Отиди на
Форум "Наука"

Войната като естествено състояние на човечеството


Sham

Recommended Posts

  • Потребител

Не смятате ли, че войната е нещо естествено, че е заложено в човек да воюва...

A по време на война са се раждали много от нещата, които сега ползваме?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много интересен въпрос задаваш, Сириън! Като седнах да пиша в началото ми се искаше да отсека: "Не, Войната не е естествена", но се замислих за миг и се спрях...

И реших да отговоря според своите разбирания така - има два вида войни! Естествени и античовешки. Първите, естествените са свързани с оцеляването на една група, племе, народ и винаги достигат до мир веднага след достигането на определена цел. Такива са гражданските войни, революциите, инвазиите за територия свързани с ресурси в миналото. В съвременния свят обаче има много малко такива войни. Повечето войни се водят вече на ниво много далечно от естественото. В тях изобщо не става дума за оцеляването на групи от хора. В тях става дума за "запазване на икономическия интерес" на извънредно богати елити, които употребяват човешкия ресурс във войната точно както употребяват нет, ток, вода и отопление... Първата и втора световни войни са също такива войни. Много от завоевателните войни в миналото също са свързани с амбициите на отделни елити. Какво хубаво са донесли войните? В мирно време се раждат великите открития, макар сега да използваме в бита си останки от военни технологии, тези технологии се пръкват в едно време наречено "студена война"...когато реално истинска война не е имало...В онзи неравновесен мир, който ескалира през края на 20 век в едно ново човечество се пръкват много съвременни технологии...По време на война се пръкват оръжия, смърт, нещастие, болка, омраза между народите (която трудно се забравя). Ние вече не сме свободни от цивилизоваността и нейните товари племена, които се срещат на границата на своите територии, мерят си пръчките, замерят се с камъни и после който победи да отнесе жените, оръжията и вещите на загубилия...Ако бяхме такива в този тип войни бихме се сдобивали с нещо хубаво всеки път - я някоя нова дрешка, я оръжие, я нова технология... Битките тогава са били локални, естествени, лесно се е договарял мир, лесно се е бягало...лесно е било да се напусне пещерата, палатките, селцето.. Сега е друго. Сега трофеите се предлагат на търг, договарят се, купуват се, продават се, крадат се, хакват се...Сега всяка физическа, кървава война товари хората със страх и омраза. Съвременните технологии превръщат войната не в битка, а в разрушителна, опасна за хората агония.. Сега когато по закон, не по морал, всеки човешки живот е неприкосновена ценност обикновените хора се плашат и агресират при думата война..

Още нещо - на човек не му е заложено да воюва..

На мъжа му е заложено да ловува и воюва, твърде дълго го е правил! Но видиш ли половината равноправно човечество, които тъй или иначе ви раждаме и отглеждаме е на друго мнение. Не може да се твърди, че на човек му е заложено да воюва щом нито една жена не чувства тази заложба в себе си! Ясно е, че тестостерона прави мъжете по-агресивни. Но войните особено по-съвременните изобщо не са свързани с тези заложби на мъжа. Те са диктувани от политически и икономически елити... Поради тази причина аз мисля, че в съвременността мъжкия стремеж да бъде воин и да се съревновава може съвсем естествено да се удовлетворява в различните спортове. Ето иде Олимпиада! Време, в което би трябвало да спрат всички войни... И светът да гледа битка не честта, красива и равна...Същото се случва на световни първенства и прочие...

Колкото за хубавите неща, които ползваме - Барута например е открит в мирно време, за ознаменуване на важни събития от историята на Китай и за озаряване на небесата с фойерверки!!! Фойерверките са хубаво нещо, което ползваме нали? В мирно време е изобретен телефонът. Интернет също е роден в мирно време, макар да е плод на военни технологии...Телевизорът също се е родил в държава по време на мир!

Да не забравяме, Сириън, че първите оръжия, които хората са създали са били за лов на животни, за да се храним... не били предназначени за хора. Няма същество, на което да му е вродено да избива себеподобните си в такива големи количества както го прави човека. И го прави не защото някакъв инкстинкт го тегли да воюва, а защото вече твърде много се е отдалечил от природното..следва лидера си, а не инкстинкта си..следва заповеди, а не сърцето си..и се оправдава примерно с "честта на пагона","честта на родината" и т.н., защото върши нещо, което изобщо не му е в природата... Много лидери са се позовавали на какви ли не каузи, включетилно и божествени, за да достигнат политическите си и икономически интереси и са манипулирали своите стада от хора доста умело.. За това съвременния човек трябва да е турдно манипулируем! Което означава добре образован и със свободно формирано мнение и светоглед :)

Извод - малките битки на всички същества в природата от един вид рядко достигат до убийство! Тази борба е естествена. Да спорим, да се надмогваме, да се съревноваваме, за да се издигнем в йерархията на своята общност.. Да се бориш за парче хляб или за дома си също е естествено... Но да се влачиш след мастит собственик на хиляди хектари марихуана и мак, за да му прокарваш канали за бъдещия пазар и да сееш смърт или да си дундурнеш гъзо в чужда държава, където тече нефт като из ведро (и е ясно че определени чичковци, но не ти ще си го наточат на половин цена) и да си вееш пистола там е...еми или трябва много да ти плащат (което веднага превръща воденето на война в професия) или да си голяма овца - има хора, които наистина вярват на такива "лидери"..и ги следват заради някаква кауза, в която откриват смисълът на живота си, и която е измислена специално, за да промие мозъка им и да се превърне в смисъл..

От всички разногласия между хората по света в съвременността тези елити имат огромна полза... За това нека не им угаждаме да се трепем заради тях...

Само свободни, образовани хора могат да свалят и унищожат бъгавите елити на съвременния свят, които нажежават напрежения тук там.. :crazy_pilot: и се надявам един ден всички да си имаме F-16 да си литкаме фрии и да си правим лупинги в едно мирно, свободно небе - ще бъде голяма битка за ПЪРВОТО място :bigwink: който го спечели получава огромна ТОРТА примерно..и някакви суперготина титла..

Сириън, на човека му е заложено да играе и да се съревновава, не да убива хора и да оставя децата на чужди съпруги сираци и своите сираци... Но има хора, които са болни, психиката им е изкривена, те стават объркани, алчни, зли, кръвожадни, безжалостни, превръщат се в нехора и същевременно човечеството е допуснало да имат сила и власт в различни области на живота и точки на света... :head_hurts_kr:

Нищо хубаво няма да се роди в една война..и не се е раждало - само руини, болка, сълзи, смърт, гадна миризма на разложени тела...и омраза..., която почва да ни заслепява..и задушава

П.П. Ужасно много са страхувам от войната.. аз съм жена, моите инкстинкти са свързани с грижата за живота ..а не неговото разрушаване... Светът се управлява от мъже и по мъжки хилядолетия наред...Какво ли би станало ако сменим гледната точка и изоставим тестостеронни подход?? :116:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз също разглеждам войната,като две лица - античовешка и обикновена война.Да,звучи гадно,но войната е естественото състояние на човек,всичко го потвърждава - открития,войните през цялата история...Най-големите открития са правени по време на война, така мога да заключа,че войната си е чист генератор на прогрес...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прекалено едностранно го разглеждаш Сириън, прогрес е само в някои отношение - технологически напредък, развиване на военна индустрия, усвояване на новопридобити ресурси... но всичко това в зависимост как ще протече самата война.

Можем и да удължим този списък, но той със сигурност няма да може да се мери със списъка на тези неща, които войната съсипва.

Конкретно на въпроса ти - Да, войната е съвсем естествено състояние на човешките взаимоотношения, историята го е доказвала хиляди пъти, съвремието и бъдещето - също.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съжелявам,че го разглеждам едностранно,просто съм го виждал едностранно, а и пацифистичните възгледи са ми доста чужди и неестествени.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И в Пацифизма и в Милитаризма си има плюсове и минуси, въпроса е че всяка крайност е вредна :bigwink:

Аз също съм по-радикален и по-скоро милитарист, макар съвсем ясно да съзнавам какво представлява всестранната разруха от войната - понякога тя е необходима.

Анахрония - опитът ти да прехвърлиш цялата вина за войните на мъжете не ми се струва особено коректен. Наистина и тестостерона оказва влияние, но ако допуснем, че за в бъдеще мъжете изчезнат (научно се доказа, че е възможно жените сами да се размножават, с лабораторна намеса разбира се) в изцяло феминистичното общество по същия начин ще възникнат конфликти, които рано или късно ще прераснат във войни ;) Това просто си е черта на човешкия характер, без значение от пола.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да изоставим мъжкия подход не означава мъжете да изчезнат :) Занимавайте се със силови съревнования, решавайте всичко на арената, но нека не умират децата, които раждаме ние а? Нека не гладуват, не страдат, не виждат кървища, не се страхуват и не стават като бащите си лол! Войните могат да се прехвърлят в друго пространство, могат да станат виртуални или просто символични актове при разрешаване на конфликти именно, защото иначе отвратително многото невинни жертви обезмислят и каузата и битката и героизма, за който воините претендират!

Странно. Историята на човечеството не е толкова дълга. Войните са сътресения, които всъщност ознаменуват промени, но никой не обръща внимание на мирните периоди.., в които децата са раснали усмихнати и спокойни а жените са посрещали мъжете всеки ден живи и здрави... В които са писани интересни книги, измисляни са любовни и жътварски песни... кой ли са му интересни периодите на щастие :)

Сега си живеете в спокойна обстановка, горе-доле защитени (все пак живеем в България) и казвате "аз съм милитарист" - това означава че сте склонни да гепите уепъна при първа възможност, за всяка кауза която ви отърва и да оставите много деца сираци...да УБИВАТЕ хора...във война.. Никак не ми е ясно как си го представяте - това не е кънтър страйк ЛОЛ! Хайде и двамата на стаж до софийската морга да видите какво е смъртта и какво означава да убиваш и умираш за кауза, интереси или заради някой си лидер?!?!? После се сравнете с всички останали жители на планетата, които не са хора и установете при кои масовите изтребления на себеподобни (особено на деца и женски) са нещо естествено!

Естественото състояние на приматите рядко довежда до кръвопролитни боеве. Човешките оръжия са прекалено смъртоносни и извращават смисъла на конкуренцията за територия, ресурси и прочие...В съвременния свят войните са ОПАСНИ и разрушителни. Виждаме какво могат съвременните оръжия и технологии...те могат да взривят планетата за секунди. Сега ще ми кажете, че войната е стратегия която се води от много мъдри, уравновесени хора...и ще се наложи да ви повярвам, за да не изпадна в непрекъснат стрес от евентуална нова голяма война.

Естественото състояние на конкурентни и съседни общества е търговията и обмена на технологии а не битката за територии. Този период на осъзнаване на ценното и полезното мисля, че човечеството като култура и цивилизованост го е надраснало. И стремежът на мъжете да се "борят" с някого и да водят война води до пръкването дори на митовете за "извънземни врагове" пръкването на филми като Денят на независимостта, в който да докажем колко сме СИЛНИ и УМНИ...пфуй... Няма нужда бе! Станете шампиони по бокс, борба, кунг-фу, волейбол, шах, кънтър :bigwink: ...- ето ти доказване на умения и битка, шоу и борба, чест и достойнство.

Няма война, чиято жертви да са оправдани. Това е моята гледна точка като жена. Няма война, която да не е довела до омраза между народите, която омраза не е естествена а е вторична, предизвикана от териториални и икономически, политически конфликти между лидери и владетели...

Много да ме извините, но естественото състояние на хората като силно социални същества е да се кооперират и сътрудничат и да живеят спокойно и в мир. Първия мир между две племена в миналото е бил и първия цивилизован акт!

Ако пацифизма ви се вижда наивен просто, защото познавате човешката история запомнете едно - в историята са записани събитията, а не техните причини и всички фактори довели до една война. От позицията на съвременен изследовател тези причини и фактори са въпрос на предположения и тълкувание и всяка нация и парадигма си ги тълкува различно. Биологично обаче междувидовата конкуренция ТВЪРДЕ рядко е толкова жестока и кървава, че да заплашва да изтребва цели популации! Това показва колко неестествени са големите войни в човешката история. Показателен е също е факта, че тези големи войни все си имат едни такива специфични велики лидери, всеки със своя нещастна или тежка съдба, всеки от които със силни породени от много психологически фактори амбиции, много малко от войните са били спонтанни и по волята на общността!

Хората не бива да се делят на пацифисти и милитаристи...в никакъв случай! Особено в мирно време :post-20645-1121105496:!?

Няма необходима война :) Винаги има по-рационален начин от войната за решаване на конфликти!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е това не означава, че имаме милитаристични възгледи само заради самата идея, просто виждаме предимствата на някои радикални решения в дадена ситуация. Мъжете воюват и убиват именно за да защитят своите жени и деца, а не просто защото са мъже и тестостерона ги подтиква към бой :bigwink: Поне такова е моето виждане за справедливата война - единствено тази в която се биеш за да защитаваш Родината. Също така репресиите над мирно население, които създават описаните от теб гледки, не са част от справедливата война. Войникът се бие само срещу войник, другото са си престъпления, които ги има и в мирно време.

Развиването на технологиите по принцип дава известна възможност войните да бъдат превърнати в локални конфликти с минимум жертви дори сред армията - например удари само по заводи и военни обекти, а не свинщини като Хирошима и др., използване на безпилотни самолети... но сакатлъци винаги стават.

Странно. Историята на човечеството не е толкова дълга. Войните са сътресения, които всъщност ознаменуват промени, но никой не обръща внимание на мирните периоди.., в които децата са раснали усмихнати и спокойни а жените са посрещали мъжете всеки ден живи и здрави... В които са писани интересни книги, измисляни са любовни и жътварски песни... кой ли са му интересни периодите на щастие

Човешката история е доволно дълга и ако я разгледаме по цялата й дължина изглежда, че мирните периоди са просто почивки между войните, които само дават възможност страните да се възстановят, да се родят нови мъже и всичко да започне от начало :doh: иначе книги, песни и тн. историйки са създавани и по време на война и то не по-малко вълнуващи, хората са били усмихнати и щастливи дори и в такива ситуации. В едни спомени, които четох например един войник споделяше впечатленията си от Балканската война, казваше че това което е видял тогава доста се е различавало от представите му за войната - "На гарата не видях нито една жена да плаче, всички бяха усмихнати, мъжете весели, влаковете отрупани с венци и цветя - всички бяха щастливи, че отиват да освободят братята от Македония"

Та като погледнеш този пример виждаш, че войната е била напълно одобрявана и от жените, дори мъж който не е минал военна служба не са го смятали за такъв едва ли не ;)

Този период на осъзнаване на ценното и полезното мисля, че човечеството като култура и цивилизованост го е надраснало. И стремежът на мъжете да се "борят" с някого и да водят война води до пръкването дори на митовете за "извънземни врагове" пръкването на филми като Денят на независимостта, в който да докажем колко сме СИЛНИ и УМНИ...пфуй... Няма нужда бе! Станете шампиони по бокс, борба, кунг-фу, волейбол, шах, кънтър ...- ето ти доказване на умения и битка, шоу и борба, чест и достойнство.

Войната не е стремеж на мъжете да се "борят", решението да се започне война все пак се взима от правителството, където все пак наистина се предполага че хората са улегнали, мъдри и неподаващи се на тестостерона, а сред тях разбира се има и жени.

Съгласен съм, че трябва да се търсят мирни начини на разрешаване на конфликтите, но както виждаш в много случаи е невъзможно, а войната се явява просто продължение на дипломацията, само че с по различни средства ;)

Хората просто са такива Анахрония, в психиката им е заложено така, такава им е природата и те никога няма да го надрастнат това, за добро или лошо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мъжете, не хората! Подчертавам МЪЖЕТЕ...То за тва жена воин кат се роди става национално събитие - е виж дори Зина Принцесата воин от филмчето и Габриел ги изкараха "би" само щото не фърфи обикновени жени да се кефят на битки...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ау някакъв много див феминизъм започва да струи от тази тема, май е време да напускам :P

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Напротив уауу - това моето е антифеминизъм. Аз мразя женките да се правим на силни и на мъжкарани! Напротив света трябва да стане нежен и розоов и да е пълен с цветенца и пухкави сладки животинки (вълчета, къртички примерно) :baby::bear_laugh::bear_laugh::slon::quala::queen:

Скоро ще е полунощ, на всички пожелавам, красиви празници и прекрасно, розово БЕЗВОЕННО бъдеще!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дам явно сме милитаристи някои защото не искаме света да бъде толкова педераски колкото в описаната от теб идилийка :P

Иначе и аз се дразня на подобни неестествени държания от страна на жените, а всъщност и мъжете ме нервират като почнат да се правят на големата работа... абе май оправия няма. Честито на празнуващите :good:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да бе ама като сте били малки майките ви са ви забавлявали с патенца и слончета а не с кървави трупове! Дори и с войничета да са ви забавлявали (вече като по-големи) или коли или каквито и да е мъжки играчки все пак истинската война не е като нито една ИГРА на война и единоборство или отборна битка... Няма нищо мъжествено в това да гледаш червата на приятелите ти да се стелят по земята и да си повтаряш "аз съм силен, аз съм мъж, не съм педал, това е война трябва да го правя, щоту съм силен мъж..." А войната е точно това - кръв, черва, летящи крайници, грозни гледки...смърт, леш...

От телевизора не мирише, нито от книгите или научно-популярните филми, които показват героичността на битките... Защото накрая остава само болка..

и омраза..

В моя идиличен, измислен свят - мечта може да има и синичко, айде от мен да мине :blush: и играчки-плачки с пръчки примерно...лошо няма.. но нали се сещаш, че от войните печелят единици а губят и потъват в болка и омраза цели поколения, и от двете страни на една война е така!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Значи така - въпроса на темата е "Естествено състояние на човечеството ли е войната?", ти заявяваш: "Само мъжете са виновни за войните". Първо отговорът на въпроса определено е "Да" и второ няма как да се съглася с твоето твърдение поради причини, които вече изброих, а и поради много други, как ще коментираш многото случаи на жени-воини, дори жени пълководци, както и жени участващи в правителства подкрепящи войната?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

политиката е нещо съвсем различно - жените в политиката не излизат на бойното поле, а жените воини са рядкост - мъжете пък в природата си нямат никакъв инкстинкт за убийство. Не е в човешката природа да убива себеподобните си. А войната е масово убиване на хора от хора. Това не е природен феномен изобщо. Това е вторично причинена характеристика на социалните отношения, много по-сложна от индивидуалната природа и често както казах е в услуга на единици хора! Военните намерения по-лесно успяват да вдъхновят мъжете отколкото жените, но нито едните, нито другите по природа са склонни да воюват. Ловните инкстинкти не са военни! Войната е нещо съвсем различно. Тя е дългогодишната невроза на човешката култура, световен комплекс за малоценност на народите.. Тестостерона може само да я подсили и изкара извън контрол! Това е въпрос на социална, политическа и икономическа обстановка и управление! И няма нищо общо с човешката природа. Това е надчовешка, вече напълно артефактуална активност - особено войните през последните 500 години! Така, че аз казвам - не е в природата на човека да воюва, войната се ражда в ръцете на хора със слабости получили власт и сила! И предизвиква непрекъснати неконтролируеми цикли на омраза между големи групи хора. Те по своята същност не винаги са естествени, даже напротив! Отдавна са манипулируеми..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може да създадем нова тема - "Науката и войната" или "Науката в услуга на войната".

Това е втората част от твоя въпрос.

Изобретенията много пъти са били използвани първо в армията и после - "дарявани" на обществото.

- лявата и дясната обувка (до този момент са били еднакви) - навлизат в армията на шумерите

- асфалтираните пътища - са използвани от армията на Асирия

- първите опити за водолазене са през античността - с празна делва (лодка) на главата - с цел подкопаване на стени, на мостове или шпионаж

- бодливата тел (изобретена по време на войната м/у Севера и Юга в САЩ)

- динамитът

Друг път, са използвани от обществото, а после са внедрени в армията.

- барутът, автомобилът, телефонът, телеграфът, интернет, парният локомотив, параходът, балонът, самолетът, телефонът...

Двата списъка не претендират за изчерпателност!

Интересна прелюбопитност...

Когато шахматисти от Лондон и Париж, играещи кореспондентен шахмат, обменяли своите ходове по телеграфа, полицията в двете страни сметнала техните ходове (1. е2-24 е7-е5 2. Кg1-f3 Kb8-c6 3. Of1-b5 a7-a6...) за някакъв нов тайнопис, чрез който комуникират някакви превратаджии... Когато се изяснила истината, всички много се смяли.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдааа. Тъй като войната или подготовката за нея;) мобилизира хората в сериозна степен, резултатите от това са налице...парадоксално и в техническия прогрес..

А иначе може просто да обобщим, че никой не е минал досега без война... историята, чисто емпирически го доказва. Което ще рече, че е в природата ни. Точно защото идиличният свят, описан от Анахрония се нуждае от .... защита ;) А войната не е убийство, тя е точно защита.

Ето http://www.president.bg/img/paintings/veshin_big.jpg може би едно от най-точните художествени изображения на войната, ако не в световната, то поне в българската живопис. Къде би била България без тези моменти от историята си?

Ами това?

;)

Ta според мен, тези неща вървят ръка за ръка, едното без другото не може, защото инак много бързо красотата загива. Силата без ценности е престъпна, а ценностите без сила - мимолетни.;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

На война се убиват хора, ако не знаете - да ви кажа. Така че поставения въпрос може да звучи "Харесва ли ви да убивате хора?" или "Бихте ли искали да имате възможност да убивате хора без да ви санкционират?". Как стоят нещата например за мен. Аз нямам проблем да убия животно и след това да го изям , защото всеки ден огладнявам и изпитвам потребност да се храня. Последното нещо съм го правил много пъти и няма никакво удоволствие в убиването. Когато се поставя въпроса за носене на оръжие и убиването на хора, тогава при мен се задействат морални и под-съзнателни спирачки. Радвам се вече че светът се глобализира и различията между държавите се преодоляха в голяма степен. Така възможността някой плешив дядка изпаднал в старческа хиперактивност да ме принуди да убивам хора в името на идеята "Х" значително намаля. Аз нямам нищо против новите ни европейски събратя и оценявам като върховна глупост войните на България от 20 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Древна поговорка гласи - "На хората им писва да пият, танцуват и обичат, по-бързо отколкото да воюват".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да това са фактите. Интересно защо се получава така, че войните са обичайно явление. Хората не се раждат убийци и за тях не е естествено отнемането на друг човешки живот. С изключение на няколко процента асоциални типове отделните хора има доста задръжки (вродени и придобити). Очевидно явлението "война" съществува на ниво "Общество".

Опа, сещам се защо - има два комплекта действащи правила. Първия е за вътрешна употреба в отделното общество и изключва убиване. Втория е за човека като част от групата/обществото - тогава той е свободен да убива хора от други групи/общества в случай на необходимост.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

чисто биологична черта - отстраняване на конкуренцията. Наблюдава се например при свръхпопулация на плъхове на изолирани острови /поради липса на природни врагове там/. Та животинките в крайна сметка започват конкуренция за оскъдните хранителни ресурси и се унищожават едни други.

При хората противоречията естествено са от психо-социално естество, или по идеологически причини. Просто на социума, за да се утвърди е нужно противопоставяне срещу друга група. Обособяването свой-чужд и подчиняването/унищожаването на 'чуждородните елементи'.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

„Милитаризмът като естествено състояние”- това е идея развита най-пълно и в класическия си вид в германската култура и диалектика от XIX век в разцвета на Пруска Германия и осъзнаването й като национална държава. По онова време, а и по-късно в Германия пацифизмът е бил синоним на национално предателство. Като резултат от тази философия са си го отнесли хора като писателя Ерих Мария Ремарк и пацифисткото му творчество, определено като „чуждо на немския дух”.

Георг Вилхелм Фридрих Хегел, този апологет на милитаризма твърди, че „световната история - това не е империя на щастието”. Периодите на щастие по негово мнение са празни исторически страници, доколкото отразяват периоди на съгласие, при които липсват конфликти. Войната се явява велико чистилище. Войната според философа укрепва етическото здраве на народа, развратен от дълъг мирен живот, подобно на порива на вятъра, който прочиства морето от нечистотии, насложили се по време на продължителното затишие.

Хайнрих фон Трайчке – университетски професор, поклонник на войната, отличаващ се с огромна популярност в Германия провъзгласил войната за проява на висшата човешка личност. Войната казвал, е основа на всички политически достойнства. Военната слава на Прусия считал за съкровище не по-малко драгоценно от най-добрите творения на поетите и мислителите. Твърдял, че проповедта за мир е позорна и аморална. „Войната не е само политическа необходимост, но и теоретическа неизбежност, логически извод. Концепцията за държавата предопределя концепцията за войната, защото тя представлява държавата в нейната власт... Надеждата, че войната завинаги ще бъде забранена в света се явява не само абсурдна, но и дълбоко безнравствена. Това би довело до изкореняването на много важни и възвишени пориви на човешката душа... Народ под властта на химери – неосъществени мечти за вечен мир, неизбежно ще деградира и ще остане в състояние на пълна изолация.”

И най-сетне един цитат на създателя на „русия бестия”, философа на „вечното връщане” Фридрих Ницше:

„Длъжен си да възлюбиш мира като средство за нови войни и краткия мир да е за предпочитане пред дългия. Благославям те не да се трудиш, а да се сражаваш. Благославям те не за мир, а за война... Ти питаш - справедливо ли е да се оправдава войната? Аз ти казвам: справедливата война освещава всяка цел. Войната и мъжеството са извършили повече велики дела от милосърдието”.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ех, как ми се ще тези мастити философи да можеше някак си (виртуално) да ги видя разделени в две групи, гладни и боси и поставени в двуметрови окопи. За автентичност, ако може окопите да са пълни до половината с вода и да е през зимата. Тогава да се пуцат едни други, колкото им душа иска. Така им се пада за дето замърсяват литературното пространство с интелектуалните си изпражнения. Но като че ли, това е застигнало потомството им. Виждате ли от къде е тръгнала работата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Не смятате ли, че войната е нещо естествено, че е заложено в човек да воюва...

Между другото, това е нацистки аргумент в Нюрнберг. За немците войната не била нещо лошо, а висша форма на активност. Това е форма на евфемизъм.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...