Отиди на
Форум "Наука"

Продажбата на щатаЛуизиана


Recommended Posts

  • Потребител

Преди известно време се запознах с продажбата на щата Луизиана от Франция на САЩ. Четох и материал по въпроса в интернет. Но бих искал да задам един въпрос - правят ли французите грешка като я продават на САЩ или - не?

Може би, има аргументи против тази продажба - областта не е никак малка, пък и би трябвало да е богата на нещо, за да я анексира Франция от Испания. Но, от друга страна, освобождават ли се французите от нещо, което не им е необходимо в момента. Вие, съфорумци, имате ли категорично мнение по въпроса? Ще ми бъде интересно да чуя ваши мнения.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами макар ситуацията да напомня малко на продажбата на Аляска има доста разлики. Луизиана няма такива златни находища, което е минус, но геогражски е доста по топло, което е плюс. Но този плюс пък донякъде се омаловажава от пустините. Но пък там е бил Нови Орлеан, който град е много важен заради корабоплаването по Мисисипи. То всъщност и цялата работа става заради този град. Наполеон е направил Луизиана като база за захарна тръстика. САЩ обаче били обезпокоени, че Франция може да струпа значителна армия в колонията (Франция прехвърлила войски заради въстанието в Санто Доминго) и да ограничи търговията в Нови Орлеан. Затова те направили оферта за засурят Нови Орлеан за 2 милиона $ Цената обаче се вдига до 10 мл $. На 11 април 1803г. обаче фр. вън. министър Тайлеран прави оферта на преговарякия Ливингстън за продажба на цялата Луизиана за 15мл $ (60 мл франка). Който си мисли, че всички в САЩ се зарадвали - бърка. Противниците на президента Доеферсън се противопоставили на покупката, като се позовали, че преговарящите имали мандат да се договарят само за един град, а не да купуват и прилежащата непотребна пустиня. Тъй или иначе в крайна сметка парламента на САЩ ратифицирал сделката. След като Франция си платила дълговете, получила само 8,831,250 $. Нови Орлеан бил предаден на 29.11.1803г. на САЩ.

Лузиана обаче за разлика от Аляска е била отделена от своята метрополия не от един проток, а от цял океан. Така че след като Англия, която разполагала с цяла Канада не могла да удържи колониите си, то за Франция щеше да е още по-трудно. Пък и в крайна сметка повечето евр. държави загубили колониите си в Америка без нищо, а Франция поне препечелила малко. Пък и след падането на Напоелеон победителите като нищо можело да отнемат Луизиана от Франция. Отделно, че и САЩ можело сам да си вземе с война щата. Те по това време почват проблемите с Тексас и след няколко десетилетия минава към САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, може би не съм точен, но може ли да сравним именно това корабоплаване с положението, в което е Египет с река Нил. Едно френско владение на Луизиана може ли да донесе край на разширението на САЩ на запад. Франция пък, от друга страна, се стреми да завладява повече територии, но въпросът е дали само в Европа. При положение, че французите си запазят Луизиана това довежда ли до едно откриване на втори фронт в Северна Америка срещу Англия и това да улесни нахлуването на острова от Франция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами това си е един южен щат, тъй че не е можело да се попречи много на разширение към дивия запад. Франция си запазва някои владения в Америка, но шансовете да се справи с САЩ не са били толкова големи. САЩ и Франция преди революцията са били съюзници във войната за независимост. Едно настъпление в Америка би направило обаче и САЩ съюзник на Англия и Франция би се оказала в положението на Хитлер по време на ВСВ. Е, силиците на САЩ н еса били като през ПСВ, но Франция и така не успяла да се справи с противниците си, та да търси още.

А в по-дългосрочен план Луизиана е можело да последва съдбата на Тексас - да се присъедини към САЩ съвсем гратис. Французите въобще не можело да се мерят по море с англичаните. Тъй че ако си навлечали война със САЩ и Англия със сигурност щели да загубят съвсем безплатно щата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, но Луизиана бунтувала ли се е някога като тринайсетте колонии на САЩ. Питам, тъй като би трябвало ако това е опора на френското проникване в Северна Америка, Франция да стъпи на сигурна опора.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами поне аз не знам за по-мащабни брожения в Луизиона като на щатите или Тексас. :hmmm: Ама на островите е имало голямо въстание, тъй че нищо чудно някой ден подобно вещо да се беше случило и в Луизиана ако не е била продадена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, доколкото си спомням докъм Седемгодишната война Луизиана е френска, но след войната става испанска, а от 1800 година отново френска, за да бъде най-накрая част от САЩ. Възможно ли е испанците да са искали да я продадат Луизиана на САЩ в края на XVIII век, за да се отърват от една не толкова богата колония.

Ами поне аз не знам за по-мащабни брожения в Луизиона като на щатите или Тексас.

Предполагам, че са заселени и много френски колонисти, та да няма такова голямо въстание.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...

Наполеон продава Луизиана, защото не се интересува от Новия Свят. той се стреми към Изтока. При конфликта си с Англия е повече от сигурно че английската флота ще блокира френските плавания до Луизиана.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Според мен Франция само печели от тази продажба, още повече, че в момента на продажбата, французите се нуждаят отчаяно от средстава а и освен това, е по-добре да я продадат, отколкото да им я вземат англичаните за без хич....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...