Отиди на
Форум "Наука"

Държавно устройство


Recommended Posts

  • Потребител

Кои са показателите, по които можем да сравним държавното устройство на Свещената империя, Франция и Англия в периода 13-15 век? Кои са приликите и разликите?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Охо! :) Така е малко общо зададен въпроса..

Първо, Свещената империя де юре е нещо повече от Франция и Англия - те са кралства, а това е империя, де юре по-високо от кралство. Неслучайно казвам де юре.

Трите поотделно ли да ги сравняваме, или Англия и Франция от една страна, а империята - от друга.

Свещената римска империя има император, но няма органи. Няма и реална власт, поне не твърде голяма. Кралствата, двете в случая си имат пълноценна система от органи и длъжностни лица, съдии, сенешали, шерифи в Англия.

Ми не се сещам за друго, поне не в 02.00 :)

Допълвайте!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В указания период 13-15 век в Европа има три империи - Свещената римска империя, Българската империя и Източната Римска империя.

/не слагам в числото държавицата на Душан, защото на първо място това не е Сърбия, а е нещо по - сложно като образувание, а на второ защото титлата не му е призната от Източната римска империя и от Западната империя. Тя му е дадена от Иван Александър, за да му начеше себелюбието. Нашия цар много добре е знаел, че като му чеше самолюбието, това няма никакви законни последствия, нищожно е самото провъзгласяване. Това е така, защото българския император не можел да признава за такива други - това е ограничението на нашите владетели, което им е наложено по настояване на Източната римска империя, когато са ни признавали титлата. /

Под своето крило те са засмукали останалите княжества и кралства в континентална Европа. В ареала на Българската империя /царство/ са земите между Загоре и Адрианопол. Под това име е известна и държавата в западната документалистика. Загора са две известни местности граничещи със земите на императора на Свещената римска империя - /едната е около юго-източна Босна - Загорие и Хум/ , другата е Загора /Седмиградско/ - Северен Банат и Трансилвания. От там до Адрианопол - къде реално, къде само формално, земите са под крилото /юрисдикцията на българските императори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Чисто теоретически кралете на Франция и Англия са васали ня императора на СРИ. Тази теорет. концепция по-късно е заменена от теорията на Жан Боден за държ. суверинитет.

Чисто практически в този период се шири феодален сепаратизъм и Франция и Германия са всъщност множество държавици, които повече на теория са васаи на краля, съотв. императора. Напр. Бургундския дук да речем взима страната на Англия в 100-год. война. Англия е по-компактна, но не бива да я бъркаме с Великобритания - Шотландия, Уелс и Ирландия по това време си отстояват независимостта и англичаните са повече претенденти да владеят тези територии.

Но кралете на Франция и Англия са наследствени, а СРИ е квазирепублика. Императора се избирал пожизнено от 7-те курфюрста (т.е. главни князе) - 4 светски и 3 духовни магната.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...