Отиди на
Форум "Наука"

Всеки, който има въпрос, да пише тук!


Recommended Posts

  • 4 седмици по-късно...
  • Мнения 753
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Популярни мнения

Тези кърпички имат увеличена адхезионна способност към определен тип промишлени оцветители. Те улавят и задържат молекулите на боята, които се отделят в пералнята. Принципът е сравнително прост, за да

гугъл работи: in words: Acrylic acid + Sodium hydroxide ->forms-> Sodium acrylate + water in formulas: C2H3COOH + NaOH -> C2H3COONa + H2O в памперсите се ползва, поема 300 пъти повече в

Здравейте,  Гентиобиозата е  6-O-β-D-глюкопиранозил-D-глюкоза. Цялата структура може да се нарисува от инструментите вляво на обичайния прозорец - или атом по атом, или с помощта на темплейтите з

Posted Images

  • Потребител

Здравейте! Търся вещество/а, които да не са отровни или вредни за човека, да не са мазни или да цапат, да са сравнително евтени и достъпни и да щадят желязото (тоест да не ръждясва и гние от тях).

Веществата трябва да са водо-растворими и да повишават температурата й на кипене.

 Знам, че налягането и антифриза вършат тази работа, но и двете не мога да употребя.

Link to post
Share on other sites
  • Потребител
Преди 11 часа, milen m said:

Здравейте! Търся вещество/а, които да не са отровни или вредни за човека, да не са мазни или да цапат, да са сравнително евтени и достъпни и да щадят желязото (тоест да не ръждясва и гние от тях).

Веществата трябва да са водо-растворими и да повишават температурата й на кипене.

 Знам, че налягането и антифриза вършат тази работа, но и двете не мога да употребя.

Има един закон, "Закон на Раул" (има го в Уикипедията), който описва поведението на температурата на кипене на водата при разтвори. На практика всяко вещество, повишава температурата, стига обемът на разтвора да е по-малък от сумарният обем на водата и добавеното вещество преди смесването. Затова всякакви соли вдигат температурата, защото дисоциират и се разтварят, не променяйки обема на водата. Спиртът обаче не намалява обема на разтвора, затова при него температурата на кипене спада. Е, при големи концентрации може да има и отклонения...

Така че имаш богат избор, Опитай например със захар, тя не е агресивна към желязото.

Link to post
Share on other sites
  • Потребител
On 1.03.2021 г. at 10:18, scaner said:

Има един закон, "Закон на Раул" (има го в Уикипедията)

Благодаря много на scaner, но чукчата си е чукча. От уикипедията с тези "парни налягания" и "моларни концентрации" съм направо на светлини години от това което ми трябва. В този форум прочетох, че 57 грама сол повишават температурата на кипене с 1/2 градуса, което при максимална концентрация от 400гр/л, (ако не се лъжа) ще повдигнат температурата със 7 градуса, на мен това ми е малко, а пък и солта ще ми скапе железата. За минус 12 градусов антифриз, го дават да заври при 125 градуса, което ме устройва, но пък е отровен. 

А бе ще взема да опиша точно за какво ми трябва, а пък да но някой ми влезе в положение и ми каже какво точно да използвам.

Представете си три железни варела (различни по диаметър и височина) вкарани един в друг, като м/у външния и средния гори огън, м/у средния и вътрешния има вода (въпросната течност), а във вътрешния има материал за ракия. Всичко върви перфектно, докато не реша да си събера и патуки под 36-38 алкохолни градуса, защото водата в средния варел завира, а температурата и не се повишава Иий .........чучурчето спира, а това си е чиста загуба. За тази процедура ме устройва и антифриза, но в средния варел си варя и зимнината (компоти и труший), та за това не искам да използвам отровни блажни и цапащи в/ва. Когато водата заври, излиза и облива външния казан, който е доста нагрят и ако във водата има захар (както scaner предложи – за което него обвинявам, защото той не знаеше тези подробности), представете си каква смрад на прегорена захар ще се разнесе.

  Предварително благодаря на отзовалите се и черпя по една виртуална ракия.

 

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
×
×
  • Create New...