Отиди на
Форум "Наука"

Александър Протогеров


Recommended Posts

  • Модератор История

Генерал Александър Протогеров /1867г. - 1928г./ е вереоятно най-подценяваната фигура от македонското осовбодително движение.Участник в четири войни и две въстания / отделно ръководил потушаването на други две въстания/и дългогодиешн войвода на чети,воювал срещу турци,сърби,гърци,черногорци,англичани,французи и кого ли още не за свободата на Македония той има нещастието да бъде убит от братски куршум в центъра на София.Той доблестния офицер е убит от засада ръководена от сина на най-добрия му приятел.Протогеров през 1912 г.зарязва блестящата си военна кариера за да се поссети на делото на Организацията за да бъде след това обявен за кариерист......А селд смъртта си той безкористния патриот да бъде обявен за предател - защото в противен случай няма оправдение за убийството му.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тъй като не съм Божо да се правя на разбирач от палеолита до 2008г. въпросът ми е следният -защо се получава това разделение в ВМРО и каква е задачата и ролята на този масон в него???

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Винаги съм се чудил на небивалата стръв, с която македонското движение се избива помежду си. Казват, че Яне Сандански започнал тоя процес, но след ПСВ започва истински театър на абсурда. Струва ми се, че е свързано с международните намеси в България...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Рицаре масони са повечето ръковонди кадри на ВМРО не само Александър Протогеров/ както и по-голямата част от политическата класа в България във визирания период/.Но с ролята на масонството във ВМРО не трябва да се спекулира и да се преувеличава.Защо е това ожесточение при междуособните борби - трудно е да се каже.Както е извество именно бивши съратници и приятели стават най-ожесточени врагове без никакви шансове за помирение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понякога занимаващите се с политика делят твърде много.... За останалите така типични за България конфликти между хора, занимаващие се с едно и също нещо - отдавам го на емоциите най-вече. И все пак - какво са деляли Протогеров и противниците му? Властта във ВМРО?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Кой да води бащина дружина-това е проблема.Всъщност претенциите са на Михайлов който иска неограничената власт във ВМРО.Неговите претенции не са сколнни да задоволят исканията му и той решава с всички средства да се наложи.Като ней-сериозен противник вижда в лицето на Протегеров.Оттук нататък заговарят револверите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само личностен ли е конфликта? Или става дума за това каква политика ще води ВМРО? Дали не е свързано с подписа му във Виена за сътрудничество с Коминтерна?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Относно злополучния Виенски манифест Михайлов е избягвал да атакува Протогеров тъй това е решение взето съвместно между Протогеров и Тодор Александров.Единственото обвинение срещу Протогеров е било съучастие в убийството на Тодор Александров.Днес апологети на Михайлов от калибъра на Красимир Каракачанов приписват на Протогеров всевъзможни грехове - сръбски шпионин,болшевишки агент и т.н но това е да се оправдее престъплението на Иван Михайлов.В своята книга "Кво вадис България" самият Иван Михайлов заявява че никога Протогеров не е бил сръбски агент и обвинява групата около петър шанданов че използват името на генерала........А за съучастието на Протогеров в убийството на Тодор Александров - тази тема е предъвквана многократно и досега никой не е предоставил никакви доказателства.Ако имаше и внай-малкото доказателство за съпричасност на Протогеров към това убийство никой не би готърпял още четири години в ръководството на ВМРО.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор История

Днес се навършват 81 години от атентата срещу Александър Протогеров.Поклон пред паметта му.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Модератор История

Наскоро гледах отново великолепния филм с Брад Пит Харисън Форд "Жив дявол".Финалната реплика на умиращия герой на Брад Пит беше "Това е една ирландска история.Те винаги завършват тъжно".Аз си мисля че това с още по голяма степен може да се каже за живота на Александър Протегоров.Една типична македонска история - накрая братът предава /в случая убива/ брат си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...