Отиди на
Форум "Наука"

Българо-руска война през 864 година?


Recommended Posts

  • Потребител

Като по-малък четох в Енциклопедия България за деца, че през 864 година край река Днепър се е състояла битка между българи и източните славяни, но не се съобщаваше за това кой е победил и сключен ли е бил траен мир. Потърсих в интернет, но там нищо не излезе. Може ли малко помощ? И за да не прилича темата само на въпрос бих искал да дам следната насока - ако има такава война, то можем ли да търсим намеса на Византия или това е опит на българския владетел да подчини и част от източните славяни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какви са тия източни славяни около Днестър? По това време там са българи, хазари, а по - късно, след 10-20 г. идват легендарните официално приети за варяги Асколд и Дир. А за българо-руска война не може тогава да се говори, защото за такава война трябват два субекта /страни/. Едната от двете посочени в заглавието страни не е била налице през 864 г., така че е изключено да има такава война.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, но възможно ли е тогава това всъщност да е война с хазари. Знаем, че те имат много стара вражда с българите. Възможно е обаче и книжката да бърка. Не съм много запознат, но може би е имало война и с някои южни славяни. Или бъркам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В год 6370 (862). …Через два же года умерли Синеус и брат его Трувор. И принял всю власть один Рюрик, и стал раздавать мужам своим города… И было у него два мужа, не родственники его, но бояре, и отпросились они в Царьград со своим родом. И отправились по Днепру, и когда плыли мимо, то увидели на горе небольшой город. И спросили: «Чей это городок?». Те же ответили: «Были три брата — Кий, Щек и Хорив, которые построили городок этот и сгинули, а мы тут сидим, их потомки, и платим дань хазарам». Аскольд же и Дир остались в этом городе, собрали у себя много варягов и стали владеть землею полян…

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%...%BB%D1%8C%D0%B4

може би имаш предвид това:

"862 г. ... И имал при себе си двама мъже, не негови родственици, но боляри, и тръгнали те със своя народ към Цариград с хората си. И се отправили по Днепър, и когато плавали близо, то видяли на планината неголям град. И питали: "Чий е този град?". Те /местните/ отговорили: "Имаше трима братя - Кий, Щек и Хорив, които построили града и след това умрели, а ние тука сидим, техните потомци, и плащане данък на хазарите". Асколд и Дир в този град събрали много от своите варяги и започнали да го управляват и да владеят земята и полята".

Това е превземането на Киев около 862/864 г. Може би имаш предвид войната на бат Баяновите /черните българи/ наследници с Асколд и Дир.

Местните казват, че трима братя построили града - Кий /още и Шамбат/, Щек /?/ и Хорив /Хоривбат/ Хорват/ Кубрат/. Построен е около средата на VІІ век Киев и получава името на първия брат Кий, а крепостта носи името Шамбатас /според Константин Багрянородни/. Кубрат е последния владетел преди разпада на Стара Велика България /Магна Булгария/. След това бат Баят остава в тези земи и става данник на хазарите, като запазва автономия. Ето защо местните казват, че са потомци на старите владетели построили града /Киев/ и сега плащат данък на хазарите.

Може би имаш предвид тази война между бат Баяновите наследници черните българи и варяжките наемници през 862/864 г. Апропо Киев е разорен почти до основи при превземането му от Асколд. На тази база възниква Киевския каганат /Киев Урус, Киев Рус/.

Обаче като цяло характера на тази нова държава остава близък до Стара Велика България, то народа е един и същ, а и родовете и връзките между управляващите също си остават.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Иванко, благодаря за информацията. Но имам един въпрос. Има ли вероятност Византия, която е нападната през 860 година от варяги, да е сблъскала двата свои противника с цел да спре варяжките набези срещу своята територия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Иванко, благодаря за информацията. Но имам един въпрос. Има ли вероятност Византия, която е нападната през 860 година от варяги, да е сблъскала двата свои противника с цел да спре варяжките набези срещу своята територия.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%...%BD%D0%B0%D1%82

виж това. Има уникална карта, виж я в увеличен вариант. Също така отбелязвам /както е в статията/, че хазарите са приели титлата "каган" след като са завзели земите на бат Баян - защото статута на Магна Булгария е кагански /царски/. Мисля, че това приемане не е признавано от дунавските и волжките българи и те векове наред координирано са воювали с хазарите. От друга страна и са носели царския титул, признат им /ако не по-отрано/ от Константинопол /917 г./ и потвърдено от Рим /1204 г./ за дунавска България и от Багдадския халифат /922 г./ за волжка България.

в 60-те г. на ІХ век Хазарския каганат е пред кръстопът каква религия да направи за официална. Християнство /тук е и мисията на св. Константин - Кирил от 861 г./, мюсюлманство или юдаизъм. През 865 г. хазарите приемат юдаизма. Мисля, че това е разковничето. Византия се опитва да подчини под църковната си юрисдикция Хазария и Дунавска България, прави опити и към Волжка България /но те по-късно приемат исляма 922 г./.

Варягите при всички положения са "шпицкоманда" на някой. В Джагфар тарихы се посочва, че са наети от волжките българи в битките им срещу хазарите за освобождение на старите кубратови земи. А Рюрик, за който в руските летописи е посочено че Асколд и Дир не са му роднини, а само бояри, от своя страна в Джагфар тарихы е посочен за Лачин - син на волжко-българския владетел.

Другия вариант - варягите след 860 г. да са "купени" от страна на Константинопол и вече да са използвани срещу хазарите /за да притискат и да принудят последните да наложат християнската религия/. Успоредно Константинопол извива ръцете и на Борис І, но той умело лавира между двете крила на християнството - патриарха и папата. Апропо варягите дълги години са били личната наемна гвардия телохранители на византийските императори. Това косвено подкрепя тази версия. Един от последните известни наемници е "разорителят на България" Харалд Хардрад - потуштел на въстанието през 1040 г. на цар Петър ІІ Делян /ако не ме лъже паметта/. По-късно Харалд Хардрад се завръща в Скандинавия, основава Осло и става първия владетел на Норвегия. Техен герой. Любопитен момент, че Гаврил Радомир е баджанак с краля на Шотландия /женени за дъщери на унгария крал Геза/. Шотландия и Варягите са в перманентни войни. Петър ІІ Делян значи се пада нещо като рода на шотландския крал и някак си на мястото си е позицията на Харалд Хардрад в качеството му на ромейски наемник. Това за родството на Гаврил Радомир и шотландския крал /излезе ми от главата името/ е от родословието на царя Симеон Сакоскобургготски. Той от две страни има в рода си родство с Комитопулите. От страна на майка си Йоана е от клонката на Аарон /Иван Владислав/, от страна на Борис ІІІ е от клонката на Самуил /Гаврил Радомир/.

Виждам варягите в една от двете посочени по-горе роли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Русите са много отдавна в Русия.

Росоаланите се споменват още през 2-ри век. Сарматските племена се активизират особенно след окупацията на Дакия .Мобилизирани са всички сили да се спре по нататъшната римска агресия.

Въобще кампаниите приличат като тези по времето на Дарий ,само че този път агресията е от Запад,а не от Югоизток.Римляните ,както и преди успяват да включат по-голяма част от тракийските племена на своя страна и да ги противопоставят на северните им събратя, този път това се оказва решаващо за съществуването на тракийската народност и тя е унищожена.

Не случайно тракийски владетели са изпратени за началставщи в Боспорското царство ,чието население е почти еднородно и по-лесно би възприело управлението им.

През 9-ти век нещата са по различни ,този път южните и северните разменят ,българите противостоят на Рим,а северните играят политика с тях.

Със сигурност е имало конфликти в граничната зона,тъй като руснаците са могли да обслужват и хазарски интереси,които в този момент съвпадат с техните.

В края на краищата маджарите се възползват от ситуацията и извличат най-големи дивиденти.

Грешно е да се мисли и че причината за падането на България е само комбинирания удар на Унгаро-Ромеите.

Ако печенегите не са имали грижи с руснаците ,то те биха могли да окажат една ,по-голяма подкрепа на Самуил с което да усложни ромейската задача.

Неправилното геополитическо ориентиране на руснаците им довежда после и големи проблеми.Война с волжските българи,което пък изтощава съпротивителните сили срещу татарите на двете страни.

Има уникална карта, виж я в увеличен вариант

Да картата е ужасна,на руснаците им изтръпват петите само при мисълта,че България е на Днепър и на 50км от Краков и дори по комунистичесако време бяха изломотили една карта ,пусната и наскоро във варианта на картите на Уорлорд ,където на север от Дунава се мъдрят някакви фантасмагорични,митични,политични и полиметрични "Влашки княжества".Власите до 14век нямат князе ,а воеводи.Да не говорим пък за някакви самостойни държавни образования.Князе стават ,чак след падането на Търново!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Русите са много отдавна в Русия.

Росоаланите се споменват още през 2-ри век. Сарматските племена се активизират особенно след окупацията на Дакия .

Да разграничим нещата. Жителите на Русия наистина са отдавна в земите, автохонни са.

Съвременна Рус /Русия/ е с напъни наследник на княжествата не по-рано от ХІІ- ХІV век, когато с "ярлык" започват да се назначават от татаро-монголите руски князе. В този период са основите на съвременната държава, израснала и надразснала татарското владичество.

А роксоланите са просто алани, роксо+алани и наистина са сармати. Имат толкова общо с русские, колкото етруските /эти + русские, этрусски - в превод "тези руските"/

Съвременната историография извежда името от "Рос", скандинавци, варяги. Ивма пролем обаче. Докато държавата е РОссия, народа е рУсские. И за нас държавата винаги е била Русия, руснаци, Киевска Рус.

Докато по приемливата формула за произхода на името е просто от Киев Урус /Киев Велики/. Оттам уруси, руси и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...