Отиди на
Форум "Наука"

За хипотезата за еврейското предателство на Търново


Recommended Posts

  • Потребители

ПРЕХВЪРЛИЛ СЪМ РЕДИЦА ПОСТОВЕ - СТОЙНОСТНИ, А СЪЩО И НЕ ОСОБЕНО СМИСЛЕНИ, ОТ ТЕМАТА ЗА СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА ПРИ ЦАР ШИШМАН. ЗА ИДЕЯТА НА ТАЗИ ТЕМА, МОЛЯ ВИЖТЕ ПОСТ НОМЕР 14!

byzantiner

Това за акростиха е приказка за лека нощ ,такива стихове има и за Михаил VIII Палеолог ,докато е бил жив ,после православните не го погребват ,а папата го е отлъчил от Рим.

Просто с това нищо не се доказва.В житието на Св.Теодосий Търновски пише ,че еврейката Сара била много "благочестива" ,но благодарение на това "блудочестие" България се разделя на 3части.

Това,че Шишман не е отишъл на поход ,по-скоро се дължи на нежеланието на българските войници да проливат кръвта си за Исляма и еврейските търговци.Също така ,може и патриарха да е обявил АНАТЕМА,не всеки който дръзне да тръгне в съюз с неверниците.Това,че Мирчо воювал с турците ,също нищо не доказва.Той е имал много проблеми с унгарците,предпочитал е сигурен гръб откъм Търново и докато се осети идва Ровине.

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 368
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Глобален Модератор

А за еврейската конспирация някакви доказателства? Или няма смисъл - щом са евреи значи са виновни!?!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

УОРЛОРД, да си чувал държавичките Венеция и Генуа???Размерът на територията им е колкото 2 носни кърпички ,обаче въртят световната търговия през 12-15век.

Да си чувал за 4-кръстоносен поход и от кого е спонсориран???Много добре знаеш ,че истинските християни и рицари след Задар,са се отказали от този поход и са се върнали на Запад??

Понеже съм от Търново знам малко за историята на града и знам една местност ,където се намира гробът на предателят на града.

Така,че помни старата приказка,че там където има дим :crazy: ,има и пушек.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Понеже съм от Търново знам малко за историята на града и знам една местност ,където се намира гробът на предателят на града.

Така,че помни старата приказка,че там където има дим :crazy: ,има и пушек.

Или по-скоро знаеш легендата ;) Къде е мястото?

ПП

Останалия текст за Венеция и Генуа какво всъщност доказва???? Че е имало малки по територия, но богати търговски републики?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Просто с това нищо не се доказва.В житието на Св.Теодосий Търновски пише ,че еврейката Сара била много "благочестива" ,но благодарение на това "блудочестие" България се разделя на 3части.

Ми то по това време цяла Европа почва да се разделя на части, в т.ч. много от запада е вече разделен на всевъзможни субекти. Ако едно общество не е готово да бъде разделено, никой не може да го раздели. Това са обективни процеси, много по-големи от една царица.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

КГ 125 ,това поне от филмите трябва да го знаеш ,през цялото Средновековие християните са избягвали да стават банкери.Най-често това са...Във Венеция и Генуа е пълно с тях.Венецианците плащат на псевдокръстоносците да ограбят Втория Рим.От богатствата изнесени от Константинопол забогатява Запада.

С мюсюлманския удар е разбит Православния свят,но остава Святая Рус,в която своевременно е прехвърлен центъра на Православието.

Навсякъде в Европа има разпокъсан феодализъм,но ако ги нямаше турците повикани от... и въоражени с ... пари.България щеше да голяма поне колкото съвременна Франция.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Виж какво. Ако Византия не беше вече свита в миша дупка, никой нямаше да успее да я победи. Така, както 400 години преди българите не можаха, а по-рано нито един от варварските народи.

Това са безсмислици. Кръстоносните походи наистина удрят Византия, но само за да се опитат да основат там Латинската империя.

Ако България имаше силата да стане голяма като съвременна Франция, да е станала, на това няма кой да попречи.

Стига с тия недоказани неща.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
ВИж тук някои неща за падането на Константинопол

http://www.pravoslavie.ru/jurnal/080212120041

Византия:

мой скромен коментар към цитати от филма:

“Правовое государство, которое так привычно для нас сегодня, сформированное на основе римского права, было создано именно здесь, в Византии, 1500 лет назад. Юридическая система, являющаяся базовой основой для всех типов законов в большинстве современных государств, – это колоссальное творение византийской юриспруденции эпохи императора Юстиниана.”

Да, това е т.нар. класическо римско право в Юстиниановата кодификация. “Колосално творение” на византийската юриспруденция с централен институт “sclavus”-а /робската институция/. Вече съм подчертавал, че българизираното /булгарисмо/ римско право в Западната римска империя е отхвърлило робството, като институция. В този смисъл, в Източната част на империята е запазена най-консервативната анахронична част от римското право, която по-сравнение с българското антично и ранносредновековно право е на светлинни години изостанала и маргинална като философия.

“Империя простиралась от Гибралтара до Евфрата и Аравии. В нее входили территории современных Греции и Турции, Израиля и Египта, Болгарии, Сербии и Албании, Туниса, Алжира и Марокко, часть Италии, Испания и Португалия.”

Българската империя, най-малко в периода от VІ до ХІV век /с изключение на стогодишното включване на земите ни в империята/, е била най-големия душманин на Византия. И като философия, и като ресурс, и като традиции и култура. Основен конкурент за налагане на влияние сред т.нар. славянски народи на север.

Да се смята, че България е част от Империята е кощунство, необразованост и подценяване ролята на царството ни.

“Они создали Русь, Россию, духовную преемницу Византии”.

Е, та за това е филма. Изплюхме камъчето. Политическа утопична доктрина на копиране. Апропо, автор на филма е млад свещеник, който е известен като… изповедник на президента Путин.

“Так почему же стало возможным, что эта величайшая в мировой истории и необычайно жизнеспособное государство с какого-то момента стремительно стало утрачивать жизненные силы?”

Мисля си, че особено след 1261 г. Византия е една пародия на миналото величие. Едва ли може да се нарече необичайно жизнесособна държава, защото въобще не е отговаряла на съвременните процеси в света, имала е анахронично право и философия, вътрешно скроена върхушка способна само на интриги в резултат на грандиозна корупция и неспазване на собственото законодателство. Най-важното все пак си остава сгрешената антисъвременна философия. Византия е била един макси Ватикан. Императорът е и ставленик на Бога, Богоизбран. Те са си живеели в един собствен виртуален свят, който малко е бил в крак с тенденциите около тях. Точно както Ватикана допреди 10-20 г. призна, че земята се вътри около слънцето. И какво като тя го е признала преди 20 г., дотогава да не се е въртяло наобратно? Или другите да не се знаели как се върти?

“Произошло это так. Одним из главных финансовых ресурсов страны была не нефть, как сейчас, и не газ, а таможенные поступления от грандиозной международной торговли на Босфоре и Дарданеллах.”

Не беше нефта, както сега, а… т.е. не е нефта като сега има за ресурс Византия и император Владимир І Владимирович, а…

“Вообще с преемниками в Византии была беда!.. Хотя уж кто-кто, а византийцы были лучшими в мире специалистами по преемникам. У них отсутствовал принцип наследования трона. Желая обеспечить передачу власти достойному наследнику, императоры обычно избирали одного или двух преемников и активно привлекали их к государственным делам”

Някакви аналогии да правите? Ах, эти приемники…

“Чужими для византийцев были лишь люди другой, неправославной морали, другого, чуждого их древней культуре мироощущения. Например, грубые, невежественные, неистово алчные западноевропейцы того времени были для ромеев варварами.”

Че и българите са били варвари, ах тези невежи… Да правите аналогии с моментната политика и мироглед на някои?

“Идею нации, а затем и национального превозношения, византийцы, а точнее византийские греки, которые без сомнения были государствообразующим народом в Византии, позаимствовали у европейцев, которые сами жили в небольших национальных государствах, построенных на этническом принципе.”

А, идея за национални държави. Откъде ли византийците са могли да възприемат първо идеята за национална държава? Ей, не казват във филма, а забиват към Франция /която по това време не е съществувала/

“Этим Византия оттолкнула от себя болгар и сербов, которые реально могли помочь в борьбе с турками. Запад не преминул воспользоваться новой смутой: сербов и болгар стали старательно убеждать, что греки столетиями угнетают их национальную самобытность . Те полезли: «Мы тоже европейцы!» – вдруг осознали они. Запад наобещал им материальную и военную помощь, но, конечно же, обманул и цинично бросил их перед собой на пути турецких орд. Преданные Западом балканские народы на долгие столетия оказались под жесточайшим турецким игом. А Византия уже ничем не могла помочь.”

Това е комедия, какво да коментирам. Хората живеят във виртуален свят, не четат книжки, а политически доктрини.

“Византийская история искажалась, вера и традиции осмеивались, армия подвергалась унижению. Из Византии стали создавать некоего всемирного монстра.”

Ами на кривата ракета, космоса й е крив или пък огледалото й е виновно.

“Пытаясь опираться на опыт Запада, государство становилось все более и более неэффективным. Но упрямо искало спасение в новом копировании западных образцов.”

Европейските ценности и налагане на стандарти са унищожили Византия. Да внимава сегашната Византия с тия неща, ей.

“Исследования по византологии в нашей стране были возобновлены в 1943 году решением на самом высоком государственном уровне, по личному указанию Сталина. Казалось бы: 43-й год… что, не нашлось другого времени? Да нет, просто бывший семинарист Джугашвили наконец-то понял, у кого надо учиться истории”

Това е важен момент. Все пак е минала Ялтенската конференция.

Архимандрит Тихон (Шевкунов)- е много амбициозен млад духовник и ако продължава така ще стигне далеч. Алексий ІІ няма да е вечен де.

Извод: Според мен, не трябва да се четат такива сюжети като история, а като политика и аналитика на съвременни събития. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
УОРЛОРД, да си чувал държавичките Венеция и Генуа???Размерът на територията им е колкото 2 носни кърпички ,обаче въртят световната търговия през 12-15век.

Търговия са въртяли свободните градове. В държави като България населението било зависимо. Никой феодал не е бил луд да си пусне зависимите селяни да се шляят по света, защото нямало да се върнат да му дадат печалбата. :bigwink:

Евраите са били лихвари - тъй като не били християни за тях не важало правилото % Давайте и отплата не искайте. :bigwink:

А за "Жидов гроб" - то не е местност, а някакво масто в Търново.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Че има легенда за евреин който предал Търново, това никой не го отрича. Че най вероятно точно евреин е предал градът не може да се отрече, понеже няма никакви доказателства за обратното. Че евреите са спекулирали защото царицата е еврейка е доказано. Знае се че е имало т. нар. "ерес на жидосващите" които са разчитали именно на нейната поддръжка но на антиеретическия събор все пак и те изяждат дървото. Все пак фактът си е факт, евреите "се пробват" и то именно с подкрепата на царицата.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
Bizanter,добро включване, смятам ,че няма смисъл да се открива специална тема ,защото целия заобикалящ ни живот е една безкрайно голяма тема.Всичко стойностно ,градено с години,векове се срива буквално под краката ни.Няма нужда човек да чете тъпи булевардни книжлета за да научи за нещата от действителността.

Ако в Русия през болшевизма ,особенно през 20-те год. на 20-ти век се е смятало за углавно престъпление да притежаваш дори и книга за конспирация ,това е само достатъчно по себе си да ни насочи към истината за историята и за еврейското участие в нея.

Не бива да се смесва това какви са или по-точно какви са били евреите в Русия с евреите в останалите части на света! България не е Русия! Рицар, виж сега еврейското участие в руската революция не е никаква тайна за никого. Всеки, който е чел, за руската революция знае, че повечето болшевики са били от еврейски произход. Виж сега, че евреи комунисти е имало навсякъде по онова време - от Русия през Германия до Щатите и че комунистите са извършвали подривна дейност навсякъде, това е ясно на всеки трезво мислещ човек. Евреи комунисти е имало и в България - един от организаторите на атентата в Св. Неделя е бил Марко Фридман. След 1944 има еврейски комунистически елит, първият посланик на България в САЩ след 1944 е един комунист евреин (губи ми се името сега...). Това, разбира се, не означава, че светът се управлява от някаква жидо-масонска консипирация, която цели разпорстаняване на комунизъм...извинявам се, но това са глупости. А и отмина вече времето, в което интернационалът е бил действаща организация. Ако българските евреи бяха толкоз много свързани с комунизма както руските, едва ли повечето щяха да бягат в Израел, а не да разграбят те самите българската икономика (както олигарсите в Русия, от които повечето руснаци с евреиски произход), не самите българи като Илия Павлов например, като като благочестив християнин беше даже погребан в манастир.....Нещо повече, немалко българи с еврейски произход след 1989 бяха на страната на опозицията (Филип Димитров, Илко Ешкенази ми идват на ум...).

Тук си позволявам да изразя една доста субективна позиция, която, бас държа, няма да се хареса на много от вас. Редом с това се опитвам да дам моето обяснение на руския антисемитизъм, който някои хора се опитват много усилено да прехвърлят у нас:

В Русия, нашите т.нар. "братя" (които аз не считам за такива, и не желая да наричам "братя") винаги са имали проблем с евреите, защото те руският народ е съвкупщина от простовати хора, които винаги биват манипулирани дали от попа им, дали от царя, дали от ген. сек., дали от булевардните книжки, дали от магьосници и гадетели, дали от водката, с която се напиват до безпаметност...както и да е, нещата при тях за самият народ никога не са вървели добре като цяло (ако някой е толкоз несъгласен, нека ме обори!), но понеже те вярват, че те са уникалния избран и едва ли не "свят" православен народ, който трябва да води православния християнски свят - проблемът просто не може да бъде в тях. Следващата стъпка е намирането на изкупителната жертва и най-лесно е, разбира се, кой кой - евреите - те също се мислят за богоизбрани, те си помагат, успешно малцинство са, те гледат винаги да имат много налични пари. Те са идалния субект, на който да се прехвърли вината! Така се стига до ексцесии като тези в началото на 20 век - имам предвид погромите, които не могат според мен да бъдат определени като особено християнско дело. Евреите в Русия в отговор, разбира се, се опитват да застанат срещу това и срещу царският режим, който поощтрява това насилие срещу тях (същото правят българите с осободителното движение, ако щеш, и Левски създава една по същество доста успешна конспиративно-подривна организация в Осм. империя). Комунизмът и левите идеи стават модерни сред средната класа евреи по това време, понеже Маркс казва, че когато дойде комунизмът и изчезне частната собственост и парите, няма да има повече антисемитизъм. Самият Маркс е бил евреин, който макар и да не е питаел особена почит към еврейското си потекло, е бил популярен сред тях. Все пак това, което казвам, повтарям важи, за Русия и руснаците, с които аз не желая да имам нищо общо и да приличам изобщо на тях; Нещо повече, не смятам, че България трябва да бъде приравнявана с тях, с Русия, с руското псевдо-православие, псевдо-Християнство и псевдо-величие и руския ментален примитивизъм на простонародно ниво ("аз може да съм пълна пияна отрепка, но понеже съм православен, аз съм най-великият и за всичките ми проблеми са виновни онези, които са различни от мен и са по-успели то мен!" -в резюмиран вид!). Казвам най-отговорно, че не желая страната ми да следва, какъвто и да е пример от Русия и не желая народът ми да взема какъвто и да било пример от руското мислене. И ако някой си мисли, че фактът, че аз съм православен българин, ме доближава до Русия духовно - много греши!! Аз не желая да имам нищо общо с Русия и с примитимния им начин мислене. Е защо в България съществува такав пародокс като абсолютно безпочвения антисемитизъм при положение, че в България вече почти няма никакви евреи вече! Ето защо това нещо се използва от Атака! Ето защо много хора са склонни лесно да повярват, че Търново е било предадено от евреин, защото българите са всички идеални като православни християни и те може да са изгубили просто така и/или не може просто да са предавали себе си (нищо че Левски, в който всички българи се кълнат, вероятно от българин е предаден). Това нещо се насажда като правилния православен християнски начин на мислене, понеже идвал от Русия, която, видете ли, е най-православната държава....

Преместих и редактирах този мой пост тук!

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ЗА ТАЗИ ТЕМА!!

Откривам тази тема поради нарастналия интерес във форума. Става дума за небезизвестната теория, че падането на Търново на 17 юли 1393 станало възможно заради предателството на търновски евреин. Някои любители на конспиративни теории са стигнали дори до там, че са измисли име на въпросния предател Лазар Коен. Потвърждение, че такава личност е съществувала, доколкото на мен лично ми е известно няма в нито един исторически извор. За еврейското предателство има единствено някаква фолклорна легенда, която аз лично не съм чел и не зная кога е била записана, как, къде и от кого. Знае се още, че има място в Търново, наречено Жидов гроб. Бил съм в Търново, но не знам къде се намира това място и отново вземам възможността да помоля някого от Търново във форум да заснеме въпросното място и пусне снимки във форума, по възможност. Няма да крия, че лично на мен цялата тази история ми изглежда една измислица и не съм склонен да вярвам на конспиративни теории на базата на някаква малоумна презумпция за вероломството на евреите и не знам си какво... Все пак искам да кажа, че всяка позиция и мнение е добре дошла в тази тема стига да е исторически обоснована (повтарям исторически, не исторично!) с извори, доколкото това е историческият раздел на форум Българска Наука. Искам да кажа, че няма да ми е прятно да виждам безсмислени изказвания и постове от типа: "Мръсни евреи! Победа Атака!". Заявавам, че в качеството си на модератор и титуляр на темата, аз няма да цензорирам никого заради това, което твърди, стига то да е обосновано исторически, а не с булевардни изданийца, книжки от пита "Световната конспирация", или изказвания на лидери на политически партии. Заявявам, че категорично няма да допусна тази тема да стане място, където някой да поства, за да отприщва анти-семитизъм или анти-юдаизъм, ако искате го наречете.

Това, което предлагам като план за темата:

1. Да се прокоментират (и по възможност постнат тука) всички извори или откъси от извори, в които става дума за падането на Търново, така щото да можем да кажем на всеки, който чете форума, кое е истина и кое не.

2. Да се прокоментира всичко, което се знае за толкоз прословутата ни "еврейска" царица, съпруга на Иван Александър и майка на последния търновски цар Иван Шишман. Смятам, че е редно да се отдели внимание на тази личност, доколкото наличието на тази личност е винаги използвано от полуграмотни драскачи на конспиративни теории като аргумент в подкрепа на тези теории.

3. Да се обсъди, какво се знае за евреите в Българското царство по това време, включително и за ереста на жидовстващите.

Тук ще прехвърля някои постове с конструктивни и недотам конструктивни коментари от темата "Къде е северната граница при цар Шишман".

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прехвърлям тук части от някои постове в гореспоменатата тема:

Но,най-просташката и фатална грешка на Иван Александър е женитбата с Еврейката.

Неговия син де факто а и де юре е евреин .Той предава Търново на турците.Това е абсолютната ИСТИНА и колкото да вадите от 10 кладенци вода не можете да го промените!!!!В противен случай няма св.Патриарх Евтимий да брани столицата.Търново не е превзето,то е предадено от един евреин от рода на Сара-рода е много известен -КОЕН.

Ако Шишман е излязъл на поне ЕДИН БОЙ СЪС ВСИЧКАТА ВОЙСКА С КОЯТО Е РАЗПОЛАГАЛ,не е било изключено и да победи.Но именно тактиката му е била в консенсус със ТУРЦИТЕ пълно дезорганизация и разконцентрация на българските сили.

Има дори сведения ,че е водил война не само с Дан ,но и с Иван Срацимир.

Така,че оставете на страна първосигналните схеми и се заемете по сериозно с въпросите около Православната геополитика и нейните врагове!!!!

Иван Александър има 2 съпруги Теодора-Теофана и Сара-Теодора. Първата е влахкиня, втората е покръстена еврейка. Първата е майка на Страцимир, втората на Шишман. Ще рече, че Шишман и Дан не са рода. Дан е бил рода на брата на Шишман - Страцимир.

Статута на Силистра е бил като на унгарските имения на Мирчо.

Това да не е откъс от атакаджийски роман?

По някаква причина Цамблак пропуска Шишман в творчеството си. Той не говори и за участието на Шишман в правописната реформа, но Костенечки, който е бил ученик на Евтимиевите ученици в Бъч. манастир твърди, че реформата е извършена от царя и патриарха. По предение Шишман напуска Търново при падането му - за Шишмановия бряст, а има и за преследването му. Просто напуска превзетото Търново за продължи борбата от друго място.

Колкото до падането на Търново, легендата съществува, има и място жидов гроб-след като няма никакви доказателства градът да е капитулирал доброволно, навярно е станало точно така и продажен евреин е предал градът.

Волен се мисли за Адолф и дрънка антиеврейски глупости. Но пропуска една малка подробност - по времето на Хитлер в Германия е имало много евреи; в България обаче макар и спасени от изпращане в концагери, те предпочели да идат в Израел, отколкото да живеят в социализъм. Тъй че сега са пренебрежително малко малцинство за да имат нападките му такъв ефект, какъвто са имали речите на Хитлер. Това е просто тъпо механично копиране на чужд модел. Затова и Атака без да е изгряла, тръгна към залез.

Съдейки по принципа на турците да запазват черквите в пределите се селища или квартали, може да се предположи, че част от Търново е било превзето, а друга част (квартали) са капитулирали. Патриаршията веднага е била превърната в джамия, макар Евтимий лично да е водил преговорите по предаването. Това ще рече, че при Царевец най-вероятно е имало съпротива. Когато турците сложили ръка на Царевец, Евтимий се преместил в "Св. Петър и Павел", което ще рече, че тази част е капитулирала. Подобно нещо виждаме при превземането на Цариград - султана оставя "Св. Апостоли" и "Памакаристос" на патриарха. Фенер капитулира и запазва черквите си. Йоасаф Бдински обаче казва, че в Търново се молели на открито, което ще рече, че градът е бил лишен от храмовете си, т.е. бил е превзет с щурм. Тъй че евреин можел да е предал само квартал на Търново - тази част, дето е между Царевец и Янтра.

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Bizanter,добро включване, смятам ,че няма смисъл да се открива специална тема ,защото целия заобикалящ ни живот е една безкрайно голяма тема.Всичко стойностно ,градено с години,векове се срива буквално под краката ни.Няма нужда човек да чете тъпи булевардни книжлета за да научи за нещата от действителността.

Ако в Русия през болшевизма ,особенно през 20-те год. на 20-ти век се е смятало за углавно престъпление да притежаваш дори и книга за конспирация ,това е само достатъчно по себе си да ни насочи към истината за историята и за еврейското участие в нея.

Много пъти съм го споменавал на този форум и нищо не ми пречи да го спомена ,отново-ако през комунизма тактиката беше абсолютно липса на истината и нейното "оковаване" ,днес тактиката е сменена и има абсолютна свобода на словото и за всеки си има най-малко по хиляда "истини".

Действително ,малко разхвърляно в предишните ми постове споменах за неадекватното Шишманово управление и неговата политика.

Постовете ми съдържат понякога повече насока към по задълбочено мислене ,а не към някакво догматично тълкувание на историята.Разбирам също така,че самите хора ,които са били понякога оръдия в ръцете на другите,ако са разсъждавали трезво,едва ли биха били слепи изпълнители на нечия воля.Но именно в това се състои тайнствеността на конспирацията ,да бъдат насочвани мислите и делата на този който е манипулиран ,като ги представят именно за негови самостоятелни желания и визии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Г-н Бизантинер, лекота, с която раздавате безапелационни оценки на цели народи “съвкупщина от простовати хора” е наистина впечатляваща.

Между другото “съвкупщина” българска дума ли е? В българския език има “сбирщина”, “съвкупност” и дори “скупщина”, но “съвкупщина” до този момент не бях чувал.

Ще си позволя един въпрос към такъв голям специалист като Вас:

Вие бил ли сте в Русия и ако “да” за колко време?

Ако искате да затворите темата – затворете я. И без това не е кой знае какво. Не не разбирам защо трябва да си избивате комплексите по този начин, г-н Бизантинер.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Никой нишо не избива:) Наистина тезите се нуждаят от исторически доказателства. Разбира се, и предположения, но все пак обосноваността им трябва да е налице. Не може от нищото да се формулират тези.

Хърс, мисля, че Byzantier използва този образен израз за да дефинира един политически аспект на руската история, и това не е раздаване на квалификации.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Г-н Бизантинер, лекота, с която раздавате безапелационни оценки на цели народи “съвкупщина от простовати хора” е наистина впечатляваща.

Да, така е. :)

Между другото “съвкупщина” българска дума ли е? В българския език има “сбирщина”, “съвкупност” и дори “скупщина”, но “съвкупщина” до този момент не бях чувал.

Тази дума е на български език, г-н Хърс, и се употребява иронично, като е смесица от думите "съвкупност" и "сбирщина", от които последна би била най-подходяща в лековатото ми определение.

Вие бил ли сте в Русия и ако “да” за колко време?

Хммм, питам се, ако кажа "да, за около 3 месеца", в каква ли посока ще отиде вашият аргумнт ? Вероятно в: "Трябвало е да бъдете за година, за да разберете величието на тази старана..."

Ако искате да затворите темата – затворете я. И без това не е кой знае какво.

Не, защо трябва да я затварям, когато мога да изтрия вашия изключително смислен пост :) Заради един бурен никой не занемарява цяла нива, нали така :)

Не не разбирам защо трябва да си избивате комплексите по този начин, г-н Бизантинер.

По кой начин? И какви комплекси?

Поздрави

Наздаровье! День пабеды!

А оттук нататък, моля по темата!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не ми се иска да се включвам по същество в тази дискусия, тъй като ми се струва доста излишна, но бих обърнал внимание върху нещо друго.

В продължение на десетилетия нашата историография просто обожаваше предателството като обяснение за всевъзможни национални неудачи в хода на историята. Ако отворите академичното издание от 1954г., а и това от 1961г., ще видите достатъчно много подобни обяснения. В този смисъл, ако можеше от тази фолклорна легенда "да се изстиска" нещо що годе приемливо, отдавна твърдението, че Търново е предадено от евреин, щеше да се кипри из всички популярни книжки и учебници - както измислицата за Кубратовия сноп. Фактът, че това не е станало, според мен индиректно показва, че основанията за подобна версия са ... как да го кажа по-евфемистично? - твърде лекички.

Що се отнася до "Жидов гроб": това е местност, а не конкретно място (гроб). Бил съм там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Не ми се иска да се включвам по същество в тази дискусия, тъй като ми се струва доста излишна, но бих обърнал внимание върху нещо друго.

След като има поне двама в този форум, както стана ясно в темата за границата при цар Шишман, които наистина са склонни да вярват на подобно нещо, аз мисля, че тази тема, в която може да се покаже, че тази "хипотеза", както пресилено съм я нарекъл в заглавието, е безсмислена. Този форум все пак има и някаква образователна роля за някои четящи и аз смятам, че не е хубаво подобни истории от хиляда и една нощи да стоят във форума некоментирани. Мисля, че България и светът дължат много на евреите и не смятам, че българите трябва да робуват на подобни версии.

В продължение на десетилетия нашата историография просто обожаваше предателството като обяснение за всевъзможни национални неудачи в хода на историята. Ако отворите академичното издание от 1954г., а и това от 1961г., ще видите достатъчно много подобни обяснения. В този смисъл, ако можеше от тази фолклорна легенда "да се изстиска" нещо що годе приемливо, отдавна твърдението, че Търново е предадено от евреин, щеше да се кипри из всички популярни книжки и учебници - както измислицата за Кубратовия сноп. Фактът, че това не е станало, според мен индиректно показва, че основанията за подобна версия са ... как да го кажа по-евфемистично? - твърде лекички.

Основанията за тази версия, според мен, са точно никакви....но както и да е, ще ми се да се разгледа това по-подробно. Колкото до мотива за предателството, смея да се съглася, че го има в комунистическата ни историография и смятам, че тази тенденция се корени в комунистическия стремеж да сплотява колектива, да уеднаквява хората и респектвино техните мисли, цели и стремежи. В тази смисъл, предатеството трябва винага да бъде заклеймявано, защото то е жестока проява на несъпричастност и нехайство към народното дело и народното като цяло. Така тази историография утилизирайки мотивът за предателството е заклемявала, от една страна, имплицтно всяка възможна проява на антиколективизъм - който не е в колектива, мисли различно от колектива, то е заплаха за колектива и за народа като цяло. От друга страна, ако предателството е с корестна цел (както е често пъти), това е една добра възможост да се заклейми и порицае морално един порок, "присъщ" по-скоро на капитализЪма, но не и на социализЪМА и на хората живеещи в него - личния интерес, изгодата, облагата. Йончев, това поне е моето лично обяснение защо този мотив е бил толкоз обичан от тогавашната ни историография.

Що се отнася до "Жидов гроб": това е местност, а не конкретно място (гроб). Бил съм там.

Можеш ли накратко да опишеш как изглежда и да кьжеш къде се намира - в пределите на Велико Търново ли е или е местност извън града. Благодаря ти предварително! :)

Към г-н Хърс: ако не ви харесва темата или модератора в нея ви се струва прекалено сложноват, моля не се чувствайте длъжен да пишете!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всеки който се опита ,дори и да си помисли да каже нещо пейоративно за евреите бива автоматически,механически,панически,веднагически обявяван за ''АНТИСЕМИТ''.

Така ,че уважаеми г-н модератор ,ако искате да говорим за юдейското участие в османското завоюване на Балаканите ,моля да боравим не с популистика ,а с помощта на интердисциплинарни методики ,вкл. народната памет/фолкора/.

Колкото до проблематиката с нашата историография-

"В продължение на десетилетия нашата историография просто обожаваше предателството като обяснение за всевъзможни национални неудачи в хода на историята"

Проблемът е цялостен ,защото митовете в историята са само част от всички други митове наложени в обществената мисловност на българина непосредствено след Освобождението.Насоките са не само в исторически ,но и в национално-държавен,идеологически,политическо митологически и народнопсихологичен план.

Всички съвременни хора имат объркана ненародопсихология-един прост пример-от началото на май месец има извършени 30 зверски убийства-нарязани,изгорени,разчленени трупове,стотици разбити и тотално стресирани семейства-вкл. роднини,майки,близки,приятели, хора от села ,квартали.

Това е тотална война с народопсихологията на българина ,отиваме във века не наносферата ,а на антропофаго и некрофилиак сферите .

И вашия автор на любимия ви цитат е от същия този произход ,който има голямо участие да доведе България до това състояние с пропагандираната от него шизофантастична идея .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

РИЦАР, няма да обявя никого за антисемит, стига той/тя да защити позиците си чрез извори били те и фолклорни. Нямам нищо против това, дори ви призовавам да го направите! Нека имаме всички доказателства и извори и да комнтираме, но не и измишльотини къде бил заседавал Синедриона във Генуа или Венеция, моля ви се.

Проблемът е цялостен ,защото митовете в историята са само част от всички други митове наложени в обществената мисловност на българина непосредствено след Освобождението.

Сред които прочее и митът за Дядо Иван и затова как всички българи трябва да обичаме Русия, защото тя е нашият спасител, но както и да е...

И вашия автор на любимия ви цитат е от същия този произход ,който има голямо участие да доведе България до това състояние с пропагандираната от него шизофантастична идея

А "любимият ми" цитат в подписа е сложен като шега :) и мисля, че това е ясно видимо от последващото го "хихихи :Р" :)

Както и да е, намерих нещо по същество свързано с темата:

Липсват данни, че юдейските вярвания се натъкват на нещо повече от словесно противопоставяне в средновековна България. В средата на ХІV в. внезапно настъпва трагедия. Цар Иван Александър се развежда със съпругата си Теодора и се жени за красивата млада еврейка Сара. Тя се покръства и става щедра ктиторка на църковната архитектура и изкуство. Царят свиква събор срещу евреите и наказва редица от тях с бичуване и заточение. Тази антисемитска вълна се смята за реакция на засилена юдейска пропаганда, но обяснението е съвсем неубедително. [11] Според моята хипотеза, която тук предлагам за първи път, датировката на събора (1360 г.) е погрешна. Много по-вероятно е, че той е свикан в края на 1349 или началото на 1350 г., когато бушува “черната чума” на Балканите и в Европа и измира една трета от населението. Епидемията е пряко свързана със слуховете, че за нея са виновни евреите, които отравят кладенците на християните. Навсякъде кладенците се запечатват и християните започват да пият от реки и блата, което още повече засилва разпространението на чумата. Под влиянието на масовата психоза християните нападат еврейските гета и избиват хиляди техни обитатели. [12] Друга, по-прозаична причина за преследването вероятно е намерението на българската аристокрация да се освободи от големите натрупани дългове към кредиторите, които по принцип са евреи. Това преследване съвсем не е случайно, защото е съпроводено от идеологическа офанзива. Още в началото на 30-те години преписвачите на “Песнивеца”, подарен на цар Иван Александър, рисуват по-големи и посложни инициали пред тълкованията на псалмите, които нападат юдейството. [13] Новите изследвания на руски преписи на византийски антисемитски трактати установяват, че техните оригинали са преведени в България през ХІV в. [14]

Между 1393 и 1396 г. България пада под османска власт в продължение на почти 500 години. Слухът, разпространяван и в наши дни, че евреин отворил портите на търновската крепост за завоевателите, се дължи на легендата за гроб на “жид” в околността. Но в късната фолклорна традиция “жид” не означава евреин, а митологичен исполин, който обитава земята преди хората. [15]

Източник: http://synpress-classic.dveri.bg/drawer/oPavel1.htm

И за да не зациври някой, че това е поредната статия, поръчана от всесилната еврейска конспирация, ще спомена, че авторът и е Архимандрит Павел Стефанов.

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
И за да не зациври някой, че това е поредната статия, поръчана от всесилната еврейска конспирация, ще спомена, че авторът и е Архимандрит Павел Стефанов
.ХАХАХАХАХА- за пореден път направо ме разстреля!!!

Да си чувал случайно на чия сметка ,бедния като църковна мишка "доцент" ходи на семинари и конференцийки в Америка и Европа??? Същия ,който обяви за магьосници светите братя Кирил и Методий ???Това ли е авторитетът ти???,Това дори и Зиези не може да си го позволи.

Самия доцент по време на преподаване по Православно богословие изрича 100 ереси в час. Знам много кухненски истории ,за въпросния "доцент",чиято дисертация ,мога да ти обясня дори детайлно ,как е получил.

Въпросния доцент беше употребен не само срещу светите братя ,в един Шуменски вестник,той кощунствено си позволи дори да нарече Христос -''----сексуален ".

Въобще издънките му са безбройни,безкрайни и коя от коя безобразни.

Във въпросната статия има поне цитирани 10 еврейски автора-Леви,Джейкъб /Яков/ Андерсън,Ардити,Башан, Ешкенази и още мн. др.

За целия епизод от съвместно съществуване има само 2 убити от българи евреи-на един който си е позволил да хули Божията майка и на другия ,който е предал Търново.Това тъпата статия не го казва,а пак се мъчи да търси под вола теле-омраза на българите към евреите ,каквато не е съществувала никога.Няма никави изнасилени еврейки в Одрин,в БА през Балканската война има над 10-15хил еврейски войници ,това и Божо го знае!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има много добър извор за падането на Търново под "османска" власт. Също и за падането на София, крепоста Цепина и още...

Стига да знаете къде и как да го търсите. :post-70473-1124971712:

Там наистина пише за предателството на един търговец на храни, който помогнал да се завземе Търново.

Хорос.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...