Отиди на
Форум "Наука"

Японска атака срещу САЩ


Recommended Posts

  • Потребител

Пускам тази тема поради следния повод: всички сме гледали филма "Пърл Харбър". За него е казано много, хвален и не толкова. Та там един от героите каза след японското нападение над Пърл Харбър следното: "Ако сега японците ни нападнат, ще ги спрем чак при Чикаго". Затова аз реших да ви попитам - има ли нещо вярно в това или е измислица от филма, целяща да покаже неподготвеност на САЩ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то по американските филми - варианти много. В друг пък считаха, че ако са знаели за нападението над Пърл Харбър американците щели да вкарат в боя и самолетоносачите и е било възможно загубите им да са били доста по-големи.

Япония е нямала силиците да се справи със САЩ и това го е разбирало дори част от военното командване ан Япония. Те горгичките не успели дори да направят някой самоубийствен десант на брега на САЩ - ей тъй, просто за честта в тази война да изстрелят поне един куршум на територията на САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, но нали японците атакуват Алеутските острови. Те са американска територия. Наистина, японците може би правят грешка като атакуват Пърл Харбър. Правилно ли е да кажем, че една блокада на базата ще свърши повече работа, отколкото директна атака.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами не. То целия замисъл е с един светкавичен удар да сразят американския флот възползвайки се от изненадата и хаоса. Блокада не би имала успех, в операцията участват всичките налични военноморски сили на японците, така че не биха могли да ги държат само там при положение, че войната тепърва се разпалва, а и разбира се американците през това време ще направят пробив в евентуалната им блокада. Всъщност американския флот и авиация търпи огромни загуби, но реално това не променя с нищо ситуацията. Двата самолетоносача по време на атаката са в открито море и остават незасегнати, а до края на войната всички повредени кораби от Пърл Харбър са били поправени, а в същото време мощната им индустрия вече е произвела гигантско количество бойни кораби за войната в Пасифика.

Това със спирането при Чикаго са високопарни холивудски изхвърляния. Японците би трябвало напълно да овладеят Хаваите за да ги използват като трамплин към американския бряг (Алеутските острови не са от значение) в противен случай просто няма да им стигне горивото. А и евентуален опит за стоварване на десант някъде в Калифорния примерно далеч няма да е толкова лесен колкото инвазията в Китай или Корея. След това пред японските войски ще се открият Скалистите планини, каньоните и пустините на западните щати където вече ще ги чака и американската армия, а японците са силни в морските битки и в десанти и превземане на острови. По същата причина така и не се решават да атакуват СССР откъм Сибир, а в последствие маршал Жуков ги размазва в Манджурия.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изпитвам нужда да направя едно лирическо отклонение тук, все пак - във връзка с темата.

Има едно японско тристишие - хайку - на тема японското нападение над Пърл Харбър:

Камиказе разцъфва в ярък цвят

на борда на кораба сред морето...

Вятърът носи нежните листа на капитанските пагони...

Това не е типично хайку. Тук не са важни перфектният превод или римата. Това тристишие е с политическа насоченост; идеята му е да опише как се разпиляват по океанската вода пагоните на американските военни в пристанището на Пърл Харбър. Тристишието не може да прикрие злорадството на автора си.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно дали са писали тристишия и за Мидуей, Гуадалканал и останалите случаи в които ядат големия пердах :D

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...