Отиди на
Форум "Наука"

Пелопонеското деспотство - плацдарм срещу турците


Recommended Posts

  • Потребител

Преди време бях публикувал една тема за Черна гора като плацдарм срещу турците. Но сега се реших да направя тема за Пелопонеското деспотство като плацдарм. Знам, че ще кажете, че е спорно това, но бих искал да предложа тази тема за дискусия. В Пелопонес на практика има малки държави, които воюват с турците, но имат малка връзка с василевсите. Могат ли тези земи в южната част на Балканите да играят роля на място, от което да нахлуят войски от Запада, тоест нещо като двоен удар от Дунав и Пелопонес или и те, като Черна гора, нямат толкова стратегическо място. Според мен донякъде могат да бъдат използвани като място за презапасяване на войските на Валеран дьо Ваврен. Или бъркам...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То е можело да бъдат използвани, но дали е щяло да има разбирателство и обща координация между водачите на рицарите за едновременна атака от две страни и доколко щяха да се справят в директните битки срещу османските турци - това е доста спорно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съдейки по резубтата от Чърчилови десант на Дарданелите идеята не ми се вижда ама никак добра. Защо е необходимо едно такова екзотично решение, приположение, че можело спокойно да се удари от север по суша? Все пак Чърчил не е имал такава възможност, защото Централните сили пресичали Европа по средата. Но Турция както показва практиката е можела много успешно да бъде нападната от север.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, Турция наистина е нападана най-вече от север, това много страни са го забелязали сигурно. Но зададох въпроса поради друг повод. Венеция е водела война срещу турците по море. По Пожаревацкия мирен договор обаче тя получава Пелопонес. Според мен това е стратегическо географско положение за търговия тогава. Да се върнем през XV век. Пелопонеското деспотство е далеч от турците и е покорено най-късно от европейските територии на Византия. Можем ли да кажем, че турците не обръщат внимание на тази държава, не защото късно са решили да се насочат към него, а понеже са искали да направят Пелопонес опора срещу венецианските градове там. Те са малко, но за да се стремят натам, значи според мен ако не друго то поне полуостровът е можел да играе поне снабдителен пункт за една експедиция.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...