Отиди на
Форум "Наука"

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ, 20/ 21 юни, Вход: свободен


Recommended Posts

  • Потребител

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЖАНЦИТЕ 2008

20-21 Юни

Организатори: Правна клиника за бежанци и имигранти, Асоциация на студентите по социология, Френски институт в София, списание “Courrier de la Bulgarie”.

Филмите са със субтитри на английски език.

Място:

Френски институт София, ул. „Дякон Игнатий” №2.

Вход: свободен

Програма - петък (20.06):

[17.30 – 19.00] Lost Boys of Sudan

документален, САЩ, 2003 г., 87 мин.

Документален филм, проследяващ живота на двама бежанци от Судан, тръгнали на едно необикновено пътешествие от Африка до Америка. Останали сираци още в ранна детска възраст, при една от най-жестоките граждански войни в Африка, Питър и Сантино оцеляват след нападения от лъвове и военни изстрели и успяват да достигнат до бежански лагер в Кения. Сред хилядите други деца именно те биват избрани да заминат за Америка. Така Питър и Сантино успяват да се спасят от опасността и глада, но се сблъскват с охолния живот и отчуждението на непознатата западна култура. Дали ще се адаптират към новия начин на живот? Ще се завърнат ли обратно, за да помогнат на сънародниците си или ще станат част от множеството емигранти в САЩ?

[19.30 – 21.00] Turtles Can Fly (Lakposhtha hâm parvaz mikonand)

документален, Иран/ Франция/ Ирак 2004 г., 98 мин.

Филмът на иранеца Бахман Гобади разказва за иракски деца, станали жертва на войната. Авторът ни отвежда в лагер за кюрдски бежанци в Северен Ирак в навечерието на нахлуването на американските военни в страната. Войната е разказана чрез съдбите на група деца сираци, които намират свои начини да оцелеят в тежката военна ситуация. Филмът е носител на множество международни награди, сред които и Златната раковина на Международния кинофестивал в Сан Себастиан.

[21.00 – 21.30] Неформална дискусия

Програма - събота (21.06):

[14.00 – 15.00] Seoul Train

документален, САЩ, 2004 г., 54 мин.

Документален филм, разказващ за живота на една малка част от стотиците севернокорейци, които се опитват да избягат от страната си в Китай чрез „подземна железница”. Китайската държава, в противовес с международното право, отказва да им даде статут на бежанци и ги връща обратно. Авторите на филма показват различни човешки истории, както и интервюта с експерти и държавни лица. Филмът разказва за подземната железопътна организация и за доброволците, които се опитват да помогнат на бежанците, поели по пътя към спасението.

[15.30 – 17.00] The Refugee All-Stars

документален, САЩ, 2005 г., 78 мин.

В Гвинея група талантливи бежанци от Сиера Леоне, които постоянно биват местени от един бежански лагер в друг, решават да сформират музикална група. Те започват да обикалят лагерите, носейки чрез силата на музиката лъч светлина в живота на бежанците. Скоро групата е помолена да запише албум в Сиера Леоне като част от програма за разселване на ООН. Музикантите се завръщат в родината си, където се срещат със старите си приятели, но виждат и последствията от жестоката гражданска война. Когато се връщат отново в бежанския лагер в Гвинея, те подемат кампания за завръщане на бежанците от Сиера Леоне в страната им. Музиката на тази група разказва за надеждите, страховете, живота и мечтите на тези бежанци. Чрез уникални африкански инструменти и ритми те обрисуват една истинска житейска история, която ги превръща в знаменитости. Днес те могат да бъдат чути на много концерти по всички континенти. Имат съвместни музикални проекти със световноизвестни музиканти, сред които и Уайклиф Жан.

[17.00 – 18.00] Коктейл и неформална дискусия

post-3580-1213910689_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...